14 Nisan 2014



MSA'nın tariflerinden devam ediyorum. Bu tart (pay) aslında biraz cheesecakeimsi bir tatlı. O kadar hafif ve güzel ki sanki portakal yiyormuş gibi aroması eminim çok hoşunuza gidecek. Biraz uzun ve aşamalı ve tabi ki dolapta en az 6-7 saat bekletmek gerekiyor, çünkü bekledikçe lezzet ve kıvam alıyor. Sorunuz olursa hiç çekinmeden mail yoluyla sorabilirsiniz. Hadi kolay gelsin :)

18 cm. çapında kalıp için (8 dilim)
İhtiyaç Listesi:
Taban İçin:
1 paket kakaolu petit-beurre bisküvi (dilediğiniz bisküvi olabilir)
60 gr tereyağı
Portakallı İç Dolgu:
200 ml süt kreması
Yarım portakal rendesi
2 yumurta (sarı ve akları ayıracağız)
50 gr şeker (1/4 su bardağı)
20 ml portakal suyu (2 çorba kaşığı)
30 gr mısır unu (1/4 su bardağından biraz az)
Portakallı Sos için (Portakal Curd):
90 gr tereyağı
70 gr şeker (1/3 su bardağı)
80 ml portakal suyu (1/3 su bardağı)
Yarım portakal rendesi
1 yumurta sarısı
Mereng:
120 gr pudra şekeri (3/4 su bardağı)
1 yumurta akı
Bir tutam tuz

Hazırlanışı:
1)Öncelikle tabanı yapıyoruz. Bisküvileri tereyağı ile rondoda çekiyoruz veya tereyağını eritip bisküvilerle karıştırabiliriz. Kalıbın tabanına sımsıkı bastırarak döşüyoruz. Kalınlığı 2-3 santimetreyi geçmesin, biraz artabilir.

2)Sıra geldi iç dolguya.Yumurta sarıları ve şekerin yarısını güzelce çırpalım, şeker iyice erisin karışım açık sarı olsun. Daha sonra içine krema, portakal suyu, portakal kabuğu rendesi ve mısır ununu ekleyelim çırpma teli ile karıştıralım. Başka bir kapta mikserle yumurta akları ile şekerin diğer yarısını kar gibi olana dek çırpalım. Kabı ters çevirdiğimizde dökülmeyecek. Aklar ile sarıların olduğu karışımı kademe kademe (yumurta aklarından biraz biraz alıp karıştırarak) birleştirelim ve katlama yöntemi ile karıştıralım.

Katlama yöntemi:O pufpufluğun gitmemesi için spatula ile alttan üste doğru alıp karıştıralım. Bu konuda bir video buldum, linke tıklayarak izleyebilirsiniz.
http://www.youtube.com/watch?v=vP4vbktd-PM

Birleştirdikten sonra kalıba dökelim ve önceden ısınmış 150 C'de yaklaşık 20-25 dkk pişirelim. Fırından çıkardığımızda sadece ortası hafif sallanmalı. Oda sıcaklığına gelince kalıptan çıkarmadan buzdolabına kaldıralım.

3)Geldik sos kısmına. Tereyağın yarısı ile şekerin yarısını, portakal suyu ve rendesini ocağa koyup ısıtıyoruz. İlk fokurtuları görünce ocaktan alıyoruz ve koyuyoruz kenara. Bu esnada yumurta sarısı ve kalan şekeri çırpma teli ile biraz çırpıyoruz ve ocaktan aldığımız sosa temperliyoruz. Yani azar azar döküp yumurtayı pişirmeden hızlıca karıştırarak ısılarını dengeliyoruz. Ve tekrar ocağa alıp kaynatıyoruz. Kıvam alıp fokurdamaya başlayınca ocaktan alıp kalan tereyağını ekliyoruz, eritiyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. Soğuyunca dolaptan tartımızı çıkarıp üzerine döküyoruz, ve tekrar 6-7 saat buzdolabında dinlenmeye bırakıyoruz.

4)Mereng için yumurta akı, pudra şekeri ve bir tutam tuzu iyice katılaşıp kıvam alana dek çırpıyoruz en yüksek devirde. Sıkma torbası ile tartımızın üstünü dilediğimiz gibi süsleyip üzerini özel çakmak ile yakıyoruz. Merengi yapmasanız da olur çünkü yapmak için o çakmağa ihtiyacınız olacak. Tabi bildiğimiz çakmaklardan değil mereng tarzı bazı gıdaların üzerini yakmak için özel ısı veren bir çakmak. Eminönünde satılıyor.

Evet biliyorum uzun ve zor bir tarif gibi görünüyor ama inanın sonuç muhteşem!
Şimdiden afiyet olsun :)



0 yorum:

Yorum Gönder