Ana içeriğe atla

Portakallı Merengli Pay



MSA'nın tariflerinden devam ediyorum. Bu tart (pay) aslında biraz cheesecakeimsi bir tatlı. O kadar hafif ve güzel ki sanki portakal yiyormuş gibi aroması eminim çok hoşunuza gidecek. Biraz uzun ve aşamalı ve tabi ki dolapta en az 6-7 saat bekletmek gerekiyor, çünkü bekledikçe lezzet ve kıvam alıyor. Sorunuz olursa hiç çekinmeden mail yoluyla sorabilirsiniz. Hadi kolay gelsin :)

18 cm. çapında kalıp için (8 dilim)
İhtiyaç Listesi:
Taban İçin:
1 paket kakaolu petit-beurre bisküvi (dilediğiniz bisküvi olabilir)
60 gr tereyağı
Portakallı İç Dolgu:
200 ml süt kreması
Yarım portakal rendesi
2 yumurta (sarı ve akları ayıracağız)
50 gr şeker (1/4 su bardağı)
20 ml portakal suyu (2 çorba kaşığı)
30 gr mısır unu (1/4 su bardağından biraz az)
Portakallı Sos için (Portakal Curd):
90 gr tereyağı
70 gr şeker (1/3 su bardağı)
80 ml portakal suyu (1/3 su bardağı)
Yarım portakal rendesi
1 yumurta sarısı
Mereng:
120 gr pudra şekeri (3/4 su bardağı)
1 yumurta akı
Bir tutam tuz

Hazırlanışı:
1)Öncelikle tabanı yapıyoruz. Bisküvileri tereyağı ile rondoda çekiyoruz veya tereyağını eritip bisküvilerle karıştırabiliriz. Kalıbın tabanına sımsıkı bastırarak döşüyoruz. Kalınlığı 2-3 santimetreyi geçmesin, biraz artabilir.

2)Sıra geldi iç dolguya.Yumurta sarıları ve şekerin yarısını güzelce çırpalım, şeker iyice erisin karışım açık sarı olsun. Daha sonra içine krema, portakal suyu, portakal kabuğu rendesi ve mısır ununu ekleyelim çırpma teli ile karıştıralım. Başka bir kapta mikserle yumurta akları ile şekerin diğer yarısını kar gibi olana dek çırpalım. Kabı ters çevirdiğimizde dökülmeyecek. Aklar ile sarıların olduğu karışımı kademe kademe (yumurta aklarından biraz biraz alıp karıştırarak) birleştirelim ve katlama yöntemi ile karıştıralım.

Katlama yöntemi:O pufpufluğun gitmemesi için spatula ile alttan üste doğru alıp karıştıralım. Bu konuda bir video buldum, linke tıklayarak izleyebilirsiniz.
http://www.youtube.com/watch?v=vP4vbktd-PM

Birleştirdikten sonra kalıba dökelim ve önceden ısınmış 150 C'de yaklaşık 20-25 dkk pişirelim. Fırından çıkardığımızda sadece ortası hafif sallanmalı. Oda sıcaklığına gelince kalıptan çıkarmadan buzdolabına kaldıralım.

3)Geldik sos kısmına. Tereyağın yarısı ile şekerin yarısını, portakal suyu ve rendesini ocağa koyup ısıtıyoruz. İlk fokurtuları görünce ocaktan alıyoruz ve koyuyoruz kenara. Bu esnada yumurta sarısı ve kalan şekeri çırpma teli ile biraz çırpıyoruz ve ocaktan aldığımız sosa temperliyoruz. Yani azar azar döküp yumurtayı pişirmeden hızlıca karıştırarak ısılarını dengeliyoruz. Ve tekrar ocağa alıp kaynatıyoruz. Kıvam alıp fokurdamaya başlayınca ocaktan alıp kalan tereyağını ekliyoruz, eritiyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. Soğuyunca dolaptan tartımızı çıkarıp üzerine döküyoruz, ve tekrar 6-7 saat buzdolabında dinlenmeye bırakıyoruz.

4)Mereng için yumurta akı, pudra şekeri ve bir tutam tuzu iyice katılaşıp kıvam alana dek çırpıyoruz en yüksek devirde. Sıkma torbası ile tartımızın üstünü dilediğimiz gibi süsleyip üzerini özel çakmak ile yakıyoruz. Merengi yapmasanız da olur çünkü yapmak için o çakmağa ihtiyacınız olacak. Tabi bildiğimiz çakmaklardan değil mereng tarzı bazı gıdaların üzerini yakmak için özel ısı veren bir çakmak. Eminönünde satılıyor.

Evet biliyorum uzun ve zor bir tarif gibi görünüyor ama inanın sonuç muhteşem!
Şimdiden afiyet olsun :)



Bu blogdaki popüler yayınlar

Rengarenk Cupcakeler // 4 Farklı Krema ile İçi Dolgulu Cupcake

Sanırım mutfağa girip tatlı bir şeyler yapmadan duramıyorum. Oysa kendime söz vermiştim şu kurs başlayana dek tatlı yapıp yemiyim diye :(  Mutfağım adeta bir savaş alanı olsa da değdi sanırım, o kadar kaloriden bahsetmiyorum bile. Ne yapayım, her şey sizler için :p
Gelelim bu güzel pazar cupcakelerine.. Kek kısmı sade ve yapması cidden basit, az şekerli , yumuşak ve hafif. İç dolgusu ve frosting (üstündeki krema kısmı) ise toplam 1 kutu süt kreması ve 4 farklı malzemeden oluşuyor. Bunlar; bitter , beyaz ve frambuazlı çikolata ve toz antep fıstığı. Açıkçası frambuazlı çikolatayı ilk kez denedim ve çok memnun kalmadım bir türlü katılaşmadı o yüzden eğer alacak olursanız diye çikolata miktarını artırıp yazıyorum buraya.  Muffin kalıplarına da değinmek istiyorum. Hangisi en iyi sonucu veriyor diye elimdeki çeşitli kalıplardan denedim, puan verdim:)
1.Kağıt kek kalıbı: Tüm marketlerde satılmaya başlayan minik ince kağıtlardan iki-üç kat kullandım ve muffin tepsime yerleştirdim. Sonuç 10 üz…

Ev Yapımı Az Şekerli Kayısı Marmelatı

Ambalajlı ürünlere karşı olduğumu daha önce defalarca bahsetmiştim sanırım. Gerçekten marketten aldığımız çoğu şeyin yararından çok zararı var. Bu yüzden elimizden geldiğince evde kendimiz yapmaya çalışalım.
Bu tarifi ister kahvaltılarda ister turta-kurabiyelerde dilediğimiz gibi kullanabiliriz. Mutfak Sanatları Akademisinde yaptığımız kayısılı linzer turta için buraya tıklayabilirsiniz :)

1 orta boy kavanoz marmelat için,
İhtiyaç Listesi:
Yarım kilo kayısı (ben şekerpare cinsi kullandım)
1 bardak şeker (200 ml'lik su bardağı)
1 parça karanfil
1 tatlı kaşığı limon suyu

Yapılışı:
1) Kayısıları rondoda çekip püre haline getirelim.
2) Şeker, karanfil ve püreyi geniş derin yapışmaz teflon bir tencereye koyup orta ateşte kaynamaya bırakalım.
3) Kaynayınca içine limon suyunu ekleyelim.
4) Ara ara karıştırarak dibinin tutmasını engelleyelim.
5) İyice suyunu çekip kıvamı istediğimiz gibi olunca altını kapatıp kavanozlara dolduralım.
6) Oda sıcaklığına gelince buzdolabına kaldıralım.

Afiyet …

Akdeniz Ekmeği / Focaccia

Mutfak Sanatları Akademisinde bu hafta ekmekler haftasıydı ve birbirinden leziz ekmekler yaptık. Hepsi çok besleyici ve katkı maddesiz. Üstelik evde de rahatlıkla yapabiliriz. 
İlk ekmeğim aslında ekmekten çok daha fazlası olan bir İtalyan ekmeği 'Focaccia'. Yani çeşnili, zeytinyağlı, hafif ve inanılmaz lezzetli kekimsi bir ekmek. Kahvaltılarda yiyebileceğimiz gibi çayın yanında atıştırmalık, bu güzel havalarda pikniğe götürmelik, misafirlerinize sunmalık bir ekmek. İçine yakışacağını düşündüğünüz dilediğiniz malzemeleri ekleyebilirsiniz.(soğan, sarımsak, çeşitli ot ve baharatlar)

Biraz da mayalardan bahsedip hemen tarife geçiyorum. Ekmek yaparken kuru ve yaş maya kullanıyorsak mutlaka bir miktar suyla açmalıyız yani çözdürmeliyiz. İnstant maya da buna gerek yok. Mayayı, tuz ve şeker öldüreceğinden doğrudan temas ettirmemeliyiz. Ayrıca maya çeşitlerinin yoğunluğu birbirinden farklı örneğin bir tarifte kuru maya yazıyor ama elinizde yaş maya varsa kullanacağımız miktarlar şöyle: 1…

İletişim

Ad

E-posta *

Mesaj *