Ana içeriğe atla

Portakallı Merengli Pay



MSA'nın tariflerinden devam ediyorum. Bu tart (pay) aslında biraz cheesecakeimsi bir tatlı. O kadar hafif ve güzel ki sanki portakal yiyormuş gibi aroması eminim çok hoşunuza gidecek. Biraz uzun ve aşamalı ve tabi ki dolapta en az 6-7 saat bekletmek gerekiyor, çünkü bekledikçe lezzet ve kıvam alıyor. Sorunuz olursa hiç çekinmeden mail yoluyla sorabilirsiniz. Hadi kolay gelsin :)

18 cm. çapında kalıp için (8 dilim)
İhtiyaç Listesi:
Taban İçin:
1 paket kakaolu petit-beurre bisküvi (dilediğiniz bisküvi olabilir)
60 gr tereyağı
Portakallı İç Dolgu:
200 ml süt kreması
Yarım portakal rendesi
2 yumurta (sarı ve akları ayıracağız)
50 gr şeker (1/4 su bardağı)
20 ml portakal suyu (2 çorba kaşığı)
30 gr mısır unu (1/4 su bardağından biraz az)
Portakallı Sos için (Portakal Curd):
90 gr tereyağı
70 gr şeker (1/3 su bardağı)
80 ml portakal suyu (1/3 su bardağı)
Yarım portakal rendesi
1 yumurta sarısı
Mereng:
120 gr pudra şekeri (3/4 su bardağı)
1 yumurta akı
Bir tutam tuz

Hazırlanışı:
1)Öncelikle tabanı yapıyoruz. Bisküvileri tereyağı ile rondoda çekiyoruz veya tereyağını eritip bisküvilerle karıştırabiliriz. Kalıbın tabanına sımsıkı bastırarak döşüyoruz. Kalınlığı 2-3 santimetreyi geçmesin, biraz artabilir.

2)Sıra geldi iç dolguya.Yumurta sarıları ve şekerin yarısını güzelce çırpalım, şeker iyice erisin karışım açık sarı olsun. Daha sonra içine krema, portakal suyu, portakal kabuğu rendesi ve mısır ununu ekleyelim çırpma teli ile karıştıralım. Başka bir kapta mikserle yumurta akları ile şekerin diğer yarısını kar gibi olana dek çırpalım. Kabı ters çevirdiğimizde dökülmeyecek. Aklar ile sarıların olduğu karışımı kademe kademe (yumurta aklarından biraz biraz alıp karıştırarak) birleştirelim ve katlama yöntemi ile karıştıralım.

Katlama yöntemi:O pufpufluğun gitmemesi için spatula ile alttan üste doğru alıp karıştıralım. Bu konuda bir video buldum, linke tıklayarak izleyebilirsiniz.
http://www.youtube.com/watch?v=vP4vbktd-PM

Birleştirdikten sonra kalıba dökelim ve önceden ısınmış 150 C'de yaklaşık 20-25 dkk pişirelim. Fırından çıkardığımızda sadece ortası hafif sallanmalı. Oda sıcaklığına gelince kalıptan çıkarmadan buzdolabına kaldıralım.

3)Geldik sos kısmına. Tereyağın yarısı ile şekerin yarısını, portakal suyu ve rendesini ocağa koyup ısıtıyoruz. İlk fokurtuları görünce ocaktan alıyoruz ve koyuyoruz kenara. Bu esnada yumurta sarısı ve kalan şekeri çırpma teli ile biraz çırpıyoruz ve ocaktan aldığımız sosa temperliyoruz. Yani azar azar döküp yumurtayı pişirmeden hızlıca karıştırarak ısılarını dengeliyoruz. Ve tekrar ocağa alıp kaynatıyoruz. Kıvam alıp fokurdamaya başlayınca ocaktan alıp kalan tereyağını ekliyoruz, eritiyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. Soğuyunca dolaptan tartımızı çıkarıp üzerine döküyoruz, ve tekrar 6-7 saat buzdolabında dinlenmeye bırakıyoruz.

4)Mereng için yumurta akı, pudra şekeri ve bir tutam tuzu iyice katılaşıp kıvam alana dek çırpıyoruz en yüksek devirde. Sıkma torbası ile tartımızın üstünü dilediğimiz gibi süsleyip üzerini özel çakmak ile yakıyoruz. Merengi yapmasanız da olur çünkü yapmak için o çakmağa ihtiyacınız olacak. Tabi bildiğimiz çakmaklardan değil mereng tarzı bazı gıdaların üzerini yakmak için özel ısı veren bir çakmak. Eminönünde satılıyor.

Evet biliyorum uzun ve zor bir tarif gibi görünüyor ama inanın sonuç muhteşem!
Şimdiden afiyet olsun :)



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Nutellalı Kurabiye / Nutella Cookies

Beyler bayanlar! Çikolata krizlerinin tedavisi için sizi buraya alayım :) Bol çikolatalı + Nutellalı kurabiyeye sanırım hiçbirimiz hayır diyemeyiz. Kocaman, içi akışkan, bu brownie tadında fındıklı kurabiyeler benim favorilerim arasında. Çikolata krizlerini önlemek için ortalama 9-10 adet kocaman kurabiyeler için buyrun malzemeler geliyor: İhtiyaç Listesi: 1 yumurta 3 yemek kaşığı şeker 2 tatlı kaşığı vanilya 4 yemek kaşığı tereyağı 160 gr çikolata 8-9 tatlı kaşığı Nutella 2 tatlı kaşığı kabartma tozu 1 su bardağı un Yarım su bardağı minik parçalara bölünmüş fındık (isteğe bağlı) Bir fiske tuz Hazırlanışı: Fırını 180 C'ye ayarlayalım ve bu muhteşem kurabiyeler için işe koyulalım! Çikolata ve tereyağını benmari usülü eritiyoruz. Fındıklarımızı ufak parçalara kesiyoruz. Derin bir kapta yumurta, şeker, vanilya ve tuzu yüksek devirde 2 dakika çırpıyoruz. Soğuyan çikolata karışımını da ilave edip düşük devirde homojen olana dek çırpıyoruz. Un ve kabartma tozu

En Güzel Damla Sakızlı Muhallebi

Uzuuuun bir aradan sonra tekrar merhaba! Öyle özlemişim ki blog yazmayı, dayanamadım geldim sonunda aranızdayım :) Bloga yazı girmediğim bu süre zarfında neler neler olmadı ki, hayatım epey bir değişti. Hepsi pozitif yönde olmasına rağmen yoğunluk ve değişime alışmak tabi biraz ayrı kalmamıza sebebiyet verdi :) Şimdi paylaşacağım tarif Alaçatı'daki meşhur sakızlı muhallebiyle kapışır. Kıvamı, kokusu, sakız aroması harika, yapılış pratikliği de artısı! Malzemeler 2 dolu yemek kaşığı tereyağı 2 dolu yemek kaşığı un 500 ml süt 1/2 su bardağı şeker 1 tatlı kaşığı damla sakızı macunu (Alaçatı'dan temin etmiştim, büyük marketlerde veya aktarlarda bulabilirsiniz. Yok ise 2-3 parça saf damla sakızını havanda dövüp ilave edebilirsiniz. ) Hazırlanışı Tereyağı ve unu güzelce kavuralım. Bu aşamada unun sadece ilk kokusu çıksın, rengini kahverengiye çevirmeyelim. Sütü azar azar ilave edip karıştıralım.  Şekeri de ekleyelim. Kaynamaya başlayıp göbek atınca sakız macun

Portakal Ağaçları İçinde Kahvaltı

Bu haftasonu sizlere tatlı yapamadım, onun yerine mis gibi bir kahvaltı mekanı paylaşıyorum. Mersin'e arabayla 15 dakika uzaklıkta bulunan Çavak Köyü'nde tertemiz havası ve yeşillikler içinde kahvaltı yapabileceğiniz, malzemeleri taze ve %100 doğal olan bu şirin yerimizin adı 'Irmak Restaurant'. Mersinli arkadaşlarımın yanısıra başka şehirlerde oturan takipçilerimin de yolu bir gün oralara düşerse mutlaka uğramasını tavsiye ediyorum. Şimdi gelelim fotoğraflara ve detaylar hakkındaki yorumlara:) 3 dakika içinde donatılan masamızda bir kuş sütü eksikti! Her şey son derece temiz, lezzetli ve en önemlisi de tazeydi. 6 kişi gitmemize rağmen çeşit o kadar fazla ve porsiyonlar büyük olduğu için sofradakileri bitiremedik, üstelik ben önden bir posta yiyip 2.temiz tabağa geçtiğim halde :) Şimdi masadaki yiyeceklerin bir kısmından bahsedeyim... Taze sıcacık pide ve yufka ekmeği ile yaptığımız kahvaltıya demlikte kocaman bir çaydanlık eşlik ediyor. (Çayları ben do

İletişim

Ad

E-posta *

Mesaj *