Pastacılıkta ölçme işi o kadar önemli ki, fazladan veya eksik koyduğumuz her bir gram bize lezzet farkı olarak dönüyor maalesef. Bu yüzden eğer benim gibi meraklıysanız bu işlere, bir mutfak tartısı almanızı öneririm.
Bilgi!!! Aslında esmer ve beyaz şekerin lezzet veya sağlık açısından hiçbir farkı yokmuş. Esmer şeker, beyaz şekerin beyazlatma işleminden geçirilmemiş haliymiş. Biz bu tarifte renginden dolayı esmer kullandık.
Bilgi!!! Bu tarz kurabiyelerin içinin yumuşak kalmasının sebebi şeker ve oda sıcaklığındaki tereyağını bir güzel çırpmamız. Bu işleme creaming deniliyor. Tereyağı ve şeker karışımının kesik kesik olmaması için tereyağının mutlaka oda sıcaklığında 1 saat beklemesi gerekiyor. Parmağınızla yağa dokunduğunuzda içine girmeli.
Hazırlama süresi: 45 dakika
Büyüklüğüne göre ortalama 15-20 adet kurabiye için,
İhtiyaç Listesi:
170 gr un (1+1/4 su bardağı)
170 gr esmer şeker (3/4 su bardağı)-yoksa beyaz da kullanabilirsiniz.
60 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
1 yumurta
20 gr kakao (1/4 su bardağı)
40 ml süt (1/6 su bardağı)
30 gr bitter çikolata
Yarım su bardağı kırık ceviz (irili ufaklı)
75 gr pudra şekeri (1/2 su bardağı)
Hazırlanışı:
1) Tereyağı ve şekeri krema kıvamı alana dek çırpalım.
2) Yumurta, süt ve benmari eritilmiş çikolatayı ekleyelim ve 1-2 dakika daha çırpalım.
3) Un ve kakaoyu eleyip cevizleri de ekleyelim ve spatula yardımıyla karıştıralım. Buzdolabında 30-40 dakika dinlendirelim.
4) Hamur yice soğuyunca toplar daha rahat şekil alacak. Cevizden biraz küçük büyüklüğünde kaşık ile toplar yapıp pudra şekerine bulayalım.
5) Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizelim ve üzerlerine hafifçe bastıralım ama çok yayvan olmasın.
6) Önceden ısıtılmış 180 C fırında yaklaşık 12-14 dakika pişirelim.
7) Fırından çıktığında üzerine parmağınızla bastırdığınızda hafif yumuşak olmalı, merak etmeyin soğudukça sertleşecektir:) Eğer fazla pişirirseniz kaya gibi sert kurabiyeleriniz olacaktır.
Bon appetit!
Yorumlar
Yorum Gönder