Ana içeriğe atla

Çikolatalı Çatlak Kurabiye



Pastacılıkta ölçme işi o kadar önemli ki, fazladan veya eksik koyduğumuz her bir gram bize lezzet farkı olarak dönüyor maalesef. Bu yüzden eğer benim gibi meraklıysanız bu işlere, bir mutfak tartısı almanızı öneririm. 

Gelelim bu güzel kurabiyelere. Daha önce hiç çatlak kurabiye yememiştim. O yüzden benim için iki kat önemli bir deneyim oldu. Amerikan tarzı dışı hafif sert içi yumuşacık olan kurabiyeler gibi bu da. Fırından çıkardığınızda parmağınızla kontrol edin üstlerini, yumuşak olmalı sakın pişmedi diye telaş etmeyin. Yaptığınız kurabiye boyutuna göre pişirme süresi de değişkenlik gösterebilir. Ben cevizden biraz ufak toplar halinde yaptım ve yaklaşık 13 dakika pişirdim.

Bilgi!!! Aslında esmer ve beyaz şekerin lezzet veya sağlık açısından hiçbir farkı yokmuş. Esmer şeker, beyaz şekerin beyazlatma işleminden geçirilmemiş haliymiş. Biz bu tarifte renginden dolayı esmer kullandık.

Bilgi!!! Bu tarz kurabiyelerin içinin yumuşak kalmasının sebebi şeker ve oda sıcaklığındaki tereyağını bir güzel çırpmamız. Bu işleme creaming deniliyor. Tereyağı ve şeker karışımının kesik kesik olmaması için tereyağının mutlaka oda sıcaklığında 1 saat beklemesi gerekiyor. Parmağınızla yağa dokunduğunuzda içine girmeli.


Hazırlama süresi: 45 dakika
Büyüklüğüne göre ortalama 15-20 adet kurabiye için,
İhtiyaç Listesi:
170 gr un (1+1/4 su bardağı)
170 gr esmer şeker  (3/4 su bardağı)-yoksa beyaz da kullanabilirsiniz.
60 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
1 yumurta
20 gr kakao (1/4 su bardağı)
40 ml süt (1/6 su bardağı)
30 gr bitter çikolata
Yarım su bardağı kırık ceviz (irili ufaklı)
75 gr pudra şekeri (1/2 su bardağı)

Hazırlanışı:
1) Tereyağı ve şekeri krema kıvamı alana dek çırpalım.
2) Yumurta, süt ve benmari eritilmiş çikolatayı ekleyelim ve 1-2 dakika daha çırpalım.
3) Un ve kakaoyu eleyip cevizleri de ekleyelim ve spatula yardımıyla karıştıralım. Buzdolabında 30-40 dakika dinlendirelim.
4) Hamur yice soğuyunca toplar daha rahat şekil alacak. Cevizden biraz küçük büyüklüğünde kaşık ile toplar yapıp pudra şekerine bulayalım.
5) Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizelim ve üzerlerine hafifçe bastıralım ama çok yayvan olmasın.
6) Önceden ısıtılmış 180 C fırında yaklaşık 12-14 dakika pişirelim.
7) Fırından çıktığında üzerine parmağınızla bastırdığınızda hafif yumuşak olmalı, merak etmeyin soğudukça sertleşecektir:) Eğer fazla pişirirseniz kaya gibi sert kurabiyeleriniz olacaktır.
Bon appetit!

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rengarenk Cupcakeler // 4 Farklı Krema ile İçi Dolgulu Cupcake

Sanırım mutfağa girip tatlı bir şeyler yapmadan duramıyorum. Oysa kendime söz vermiştim şu kurs başlayana dek tatlı yapıp yemiyim diye :(  Mutfağım adeta bir savaş alanı olsa da değdi sanırım, o kadar kaloriden bahsetmiyorum bile. Ne yapayım, her şey sizler için :p
Gelelim bu güzel pazar cupcakelerine.. Kek kısmı sade ve yapması cidden basit, az şekerli , yumuşak ve hafif. İç dolgusu ve frosting (üstündeki krema kısmı) ise toplam 1 kutu süt kreması ve 4 farklı malzemeden oluşuyor. Bunlar; bitter , beyaz ve frambuazlı çikolata ve toz antep fıstığı. Açıkçası frambuazlı çikolatayı ilk kez denedim ve çok memnun kalmadım bir türlü katılaşmadı o yüzden eğer alacak olursanız diye çikolata miktarını artırıp yazıyorum buraya.  Muffin kalıplarına da değinmek istiyorum. Hangisi en iyi sonucu veriyor diye elimdeki çeşitli kalıplardan denedim, puan verdim:)
1.Kağıt kek kalıbı: Tüm marketlerde satılmaya başlayan minik ince kağıtlardan iki-üç kat kullandım ve muffin tepsime yerleştirdim. Sonuç 10 üz…

Elma ve Tarçınlı Magnolia // Karışık Magnolia

Cookshop, Magnolia çeşitlerine bir yenisini ekler de ben eklemez miyim :) Denedim, çok başarılı buldum ve evde hemen yapmaya çalıştım. Sonuç: Mükemmel! Elma-tarçın ve hatta ceviz üçlüsünü seviyorsanız mutlaka bu tarifi denemelisiniz. Ben bu kez kase yerine büyük kare borcamda karışık magnolia hazırlayıp Cookshop tarzı tabaklarda sunum yaptım. Yemesi ve servis etmesi daha zevkli. Pudingi muhallebi kıvamı aldıktan sonra biraz daha pişirip kıvamını artırıyoruz.
Not: Siz de benim gibi karışık yapacak iseniz aşağıda meyveli kısımdaki miktarları azaltabilirsiniz ve Onun yerine çilek ve muz ekleyebilirsiniz.
İhtiyaç Listesi: 4 yemek kaşığı un 1 su bardağı toz şeker 1 litre süt 2 adet yumurta sarısı 1 kutu süt kreması (200 ml) 3 dolu çorba kaşığı buğday veya mısır nişastası 1 paket vanilya 1 paket cici bebe bisküvisi Meyveli kısmı: 3 elma (ben yumuşak ve daha tatlı olduğu için sarı elma kullandım 3 çorba kaşığı şeker  (çok şekerli istemiyorsanız azar azar koyup tadına bakarak ayarlayabilirsiniz…

En Güzel Damla Sakızlı Muhallebi

Uzuuuun bir aradan sonra tekrar merhaba!
Öyle özlemişim ki blog yazmayı, dayanamadım geldim sonunda aranızdayım :)

Bloga yazı girmediğim bu süre zarfında neler neler olmadı ki, hayatım epey bir değişti. Hepsi pozitif yönde olmasına rağmen yoğunluk ve değişime alışmak tabi biraz ayrı kalmamıza sebebiyet verdi :)

Şimdi paylaşacağım tarif Alaçatı'daki meşhur sakızlı muhallebiyle kapışır. Kıvamı, kokusu, sakız aroması harika, yapılış pratikliği de artısı!

Malzemeler
2 dolu yemek kaşığı tereyağı2 dolu yemek kaşığı un500 ml süt1/2 su bardağı şeker1 tatlı kaşığı damla sakızı macunu (Alaçatı'dan temin etmiştim, büyük marketlerde veya aktarlarda bulabilirsiniz. Yok ise 2-3 parça saf damla sakızını havanda dövüp ilave edebilirsiniz. )Hazırlanışı Tereyağı ve unu güzelce kavuralım. Bu aşamada unun sadece ilk kokusu çıksın, rengini kahverengiye çevirmeyelim.Sütü azar azar ilave edip karıştıralım. Şekeri de ekleyelim.Kaynamaya başlayıp göbek atınca sakız macununu ekleyelim. Çırpıcı yardımıyla sür…

İletişim

Ad

E-posta *

Mesaj *