Ana içeriğe atla

Çikolatalı Çatlak Kurabiye



Pastacılıkta ölçme işi o kadar önemli ki, fazladan veya eksik koyduğumuz her bir gram bize lezzet farkı olarak dönüyor maalesef. Bu yüzden eğer benim gibi meraklıysanız bu işlere, bir mutfak tartısı almanızı öneririm. 

Gelelim bu güzel kurabiyelere. Daha önce hiç çatlak kurabiye yememiştim. O yüzden benim için iki kat önemli bir deneyim oldu. Amerikan tarzı dışı hafif sert içi yumuşacık olan kurabiyeler gibi bu da. Fırından çıkardığınızda parmağınızla kontrol edin üstlerini, yumuşak olmalı sakın pişmedi diye telaş etmeyin. Yaptığınız kurabiye boyutuna göre pişirme süresi de değişkenlik gösterebilir. Ben cevizden biraz ufak toplar halinde yaptım ve yaklaşık 13 dakika pişirdim.

Bilgi!!! Aslında esmer ve beyaz şekerin lezzet veya sağlık açısından hiçbir farkı yokmuş. Esmer şeker, beyaz şekerin beyazlatma işleminden geçirilmemiş haliymiş. Biz bu tarifte renginden dolayı esmer kullandık.

Bilgi!!! Bu tarz kurabiyelerin içinin yumuşak kalmasının sebebi şeker ve oda sıcaklığındaki tereyağını bir güzel çırpmamız. Bu işleme creaming deniliyor. Tereyağı ve şeker karışımının kesik kesik olmaması için tereyağının mutlaka oda sıcaklığında 1 saat beklemesi gerekiyor. Parmağınızla yağa dokunduğunuzda içine girmeli.


Hazırlama süresi: 45 dakika
Büyüklüğüne göre ortalama 15-20 adet kurabiye için,
İhtiyaç Listesi:
170 gr un (1+1/4 su bardağı)
170 gr esmer şeker  (3/4 su bardağı)-yoksa beyaz da kullanabilirsiniz.
60 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
1 yumurta
20 gr kakao (1/4 su bardağı)
40 ml süt (1/6 su bardağı)
30 gr bitter çikolata
Yarım su bardağı kırık ceviz (irili ufaklı)
75 gr pudra şekeri (1/2 su bardağı)

Hazırlanışı:
1) Tereyağı ve şekeri krema kıvamı alana dek çırpalım.
2) Yumurta, süt ve benmari eritilmiş çikolatayı ekleyelim ve 1-2 dakika daha çırpalım.
3) Un ve kakaoyu eleyip cevizleri de ekleyelim ve spatula yardımıyla karıştıralım. Buzdolabında 30-40 dakika dinlendirelim.
4) Hamur yice soğuyunca toplar daha rahat şekil alacak. Cevizden biraz küçük büyüklüğünde kaşık ile toplar yapıp pudra şekerine bulayalım.
5) Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizelim ve üzerlerine hafifçe bastıralım ama çok yayvan olmasın.
6) Önceden ısıtılmış 180 C fırında yaklaşık 12-14 dakika pişirelim.
7) Fırından çıktığında üzerine parmağınızla bastırdığınızda hafif yumuşak olmalı, merak etmeyin soğudukça sertleşecektir:) Eğer fazla pişirirseniz kaya gibi sert kurabiyeleriniz olacaktır.
Bon appetit!

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rengarenk Cupcakeler // 4 Farklı Krema ile İçi Dolgulu Cupcake

Sanırım mutfağa girip tatlı bir şeyler yapmadan duramıyorum. Oysa kendime söz vermiştim şu kurs başlayana dek tatlı yapıp yemiyim diye :(  Mutfağım adeta bir savaş alanı olsa da değdi sanırım, o kadar kaloriden bahsetmiyorum bile. Ne yapayım, her şey sizler için :p
Gelelim bu güzel pazar cupcakelerine.. Kek kısmı sade ve yapması cidden basit, az şekerli , yumuşak ve hafif. İç dolgusu ve frosting (üstündeki krema kısmı) ise toplam 1 kutu süt kreması ve 4 farklı malzemeden oluşuyor. Bunlar; bitter , beyaz ve frambuazlı çikolata ve toz antep fıstığı. Açıkçası frambuazlı çikolatayı ilk kez denedim ve çok memnun kalmadım bir türlü katılaşmadı o yüzden eğer alacak olursanız diye çikolata miktarını artırıp yazıyorum buraya.  Muffin kalıplarına da değinmek istiyorum. Hangisi en iyi sonucu veriyor diye elimdeki çeşitli kalıplardan denedim, puan verdim:)
1.Kağıt kek kalıbı: Tüm marketlerde satılmaya başlayan minik ince kağıtlardan iki-üç kat kullandım ve muffin tepsime yerleştirdim. Sonuç 10 üz…

Ev Yapımı Az Şekerli Kayısı Marmelatı

Ambalajlı ürünlere karşı olduğumu daha önce defalarca bahsetmiştim sanırım. Gerçekten marketten aldığımız çoğu şeyin yararından çok zararı var. Bu yüzden elimizden geldiğince evde kendimiz yapmaya çalışalım.
Bu tarifi ister kahvaltılarda ister turta-kurabiyelerde dilediğimiz gibi kullanabiliriz. Mutfak Sanatları Akademisinde yaptığımız kayısılı linzer turta için buraya tıklayabilirsiniz :)

1 orta boy kavanoz marmelat için,
İhtiyaç Listesi:
Yarım kilo kayısı (ben şekerpare cinsi kullandım)
1 bardak şeker (200 ml'lik su bardağı)
1 parça karanfil
1 tatlı kaşığı limon suyu

Yapılışı:
1) Kayısıları rondoda çekip püre haline getirelim.
2) Şeker, karanfil ve püreyi geniş derin yapışmaz teflon bir tencereye koyup orta ateşte kaynamaya bırakalım.
3) Kaynayınca içine limon suyunu ekleyelim.
4) Ara ara karıştırarak dibinin tutmasını engelleyelim.
5) İyice suyunu çekip kıvamı istediğimiz gibi olunca altını kapatıp kavanozlara dolduralım.
6) Oda sıcaklığına gelince buzdolabına kaldıralım.

Afiyet …

Akdeniz Ekmeği / Focaccia

Mutfak Sanatları Akademisinde bu hafta ekmekler haftasıydı ve birbirinden leziz ekmekler yaptık. Hepsi çok besleyici ve katkı maddesiz. Üstelik evde de rahatlıkla yapabiliriz. 
İlk ekmeğim aslında ekmekten çok daha fazlası olan bir İtalyan ekmeği 'Focaccia'. Yani çeşnili, zeytinyağlı, hafif ve inanılmaz lezzetli kekimsi bir ekmek. Kahvaltılarda yiyebileceğimiz gibi çayın yanında atıştırmalık, bu güzel havalarda pikniğe götürmelik, misafirlerinize sunmalık bir ekmek. İçine yakışacağını düşündüğünüz dilediğiniz malzemeleri ekleyebilirsiniz.(soğan, sarımsak, çeşitli ot ve baharatlar)

Biraz da mayalardan bahsedip hemen tarife geçiyorum. Ekmek yaparken kuru ve yaş maya kullanıyorsak mutlaka bir miktar suyla açmalıyız yani çözdürmeliyiz. İnstant maya da buna gerek yok. Mayayı, tuz ve şeker öldüreceğinden doğrudan temas ettirmemeliyiz. Ayrıca maya çeşitlerinin yoğunluğu birbirinden farklı örneğin bir tarifte kuru maya yazıyor ama elinizde yaş maya varsa kullanacağımız miktarlar şöyle: 1…

İletişim

Ad

E-posta *

Mesaj *