Ana içeriğe atla

Akdeniz Ekmeği / Focaccia


Mutfak Sanatları Akademisinde bu hafta ekmekler haftasıydı ve birbirinden leziz ekmekler yaptık. Hepsi çok besleyici ve katkı maddesiz. Üstelik evde de rahatlıkla yapabiliriz. 
İlk ekmeğim aslında ekmekten çok daha fazlası olan bir İtalyan ekmeği 'Focaccia'. Yani çeşnili, zeytinyağlı, hafif ve inanılmaz lezzetli kekimsi bir ekmek. Kahvaltılarda yiyebileceğimiz gibi çayın yanında atıştırmalık, bu güzel havalarda pikniğe götürmelik, misafirlerinize sunmalık bir ekmek. İçine yakışacağını düşündüğünüz dilediğiniz malzemeleri ekleyebilirsiniz.(soğan, sarımsak, çeşitli ot ve baharatlar)

Biraz da mayalardan bahsedip hemen tarife geçiyorum. Ekmek yaparken kuru ve yaş maya kullanıyorsak mutlaka bir miktar suyla açmalıyız yani çözdürmeliyiz. İnstant maya da buna gerek yok. Mayayı, tuz ve şeker öldüreceğinden doğrudan temas ettirmemeliyiz. Ayrıca maya çeşitlerinin yoğunluğu birbirinden farklı örneğin bir tarifte kuru maya yazıyor ama elinizde yaş maya varsa kullanacağımız miktarlar şöyle:
100 gr yaş maya=40 gr kuru maya=33 gr instant maya

22 cmlik borcam veya fırın tavası için (Borcam kullanacak iseniz tabanını iyice yağlayın ve yağlı kağıt serin veya yapışmaz teflon tava kullanabilirsiniz)
İhtiyaç Listesi:
500 gr un (yaklaşık 3,5 su bardağı)
350 ml su 
30 gr yaş maya
35 gr kuru domates (yaklaşık 1 su bardağı)
30 gr zeytinyağı (2 çorba kaşığı)
70 gr dilim zeytin (yaklaşık yarım su bardağı)
12 gr tuz (1,5 tatlı kaşığı)
3 dal kekik
3 dal biberiye
Yapılışı:
1) Suyun 1/3ü ile yaş mayayı çözdürelim iyice erisin parçası kalmasın.
2) Un, tuz, zeytinyağını ve kalan suyu da ekleyelim ve yoğurmaya başlayalım. Kekik ve biberiyeleri de minik minik doğrayıp içine karıştıralım. 1 dakika kadar karıştıralım,yoğuralım. 
3) Minik küp küp doğradığımız kuru domatesleri de ekleyip yoğuralım ve tabanını 1-2 çorba kaşığı zeytinyağı ile yağladığımız kalıba alıp spatula yardımıyla yayalım. Kalınlığı en az 1.5-2 cm olsun.Yaklaşık 30 dk mayalandırmaya bırakalım.(oda sıcaklığında) 
4) Ekmeğimiz mayalanıp şişince önceden ısınmış 180Cde fırının ortanın bi altında veya orta rafta yaklaşık 30-35 dakika pişirelim üzeri kızarsın. Daha sonra tavadan çıkarıp tel ızgara üzerinde bi 5-10 dakika daha pişirelim.
5) Fırından çıkarınca silikon bir fırça yardımıyla kuru olan tarafını zeytinyağı ile yağlayalım ve oda sıcaklığına gelince dilimleyip servis edelim.

Sade yendiğinde güzel olduğu kadar krem peynir ve çay ile de çok yakışıyor benden söylemesi:)
                                                                     
 Afiyet olsun!



Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

En Güzel Damla Sakızlı Muhallebi

Uzuuuun bir aradan sonra tekrar merhaba! Öyle özlemişim ki blog yazmayı, dayanamadım geldim sonunda aranızdayım :) Bloga yazı girmediğim bu süre zarfında neler neler olmadı ki, hayatım epey bir değişti. Hepsi pozitif yönde olmasına rağmen yoğunluk ve değişime alışmak tabi biraz ayrı kalmamıza sebebiyet verdi :) Şimdi paylaşacağım tarif Alaçatı'daki meşhur sakızlı muhallebiyle kapışır. Kıvamı, kokusu, sakız aroması harika, yapılış pratikliği de artısı! Malzemeler 2 dolu yemek kaşığı tereyağı 2 dolu yemek kaşığı un 500 ml süt 1/2 su bardağı şeker 1 tatlı kaşığı damla sakızı macunu (Alaçatı'dan temin etmiştim, büyük marketlerde veya aktarlarda bulabilirsiniz. Yok ise 2-3 parça saf damla sakızını havanda dövüp ilave edebilirsiniz. ) Hazırlanışı Tereyağı ve unu güzelce kavuralım. Bu aşamada unun sadece ilk kokusu çıksın, rengini kahverengiye çevirmeyelim. Sütü azar azar ilave edip karıştıralım.  Şekeri de ekleyelim. Kaynamaya başlayıp göbek atınca sakız macun

Nutellalı Kurabiye / Nutella Cookies

Beyler bayanlar! Çikolata krizlerinin tedavisi için sizi buraya alayım :) Bol çikolatalı + Nutellalı kurabiyeye sanırım hiçbirimiz hayır diyemeyiz. Kocaman, içi akışkan, bu brownie tadında fındıklı kurabiyeler benim favorilerim arasında. Çikolata krizlerini önlemek için ortalama 9-10 adet kocaman kurabiyeler için buyrun malzemeler geliyor: İhtiyaç Listesi: 1 yumurta 3 yemek kaşığı şeker 2 tatlı kaşığı vanilya 4 yemek kaşığı tereyağı 160 gr çikolata 8-9 tatlı kaşığı Nutella 2 tatlı kaşığı kabartma tozu 1 su bardağı un Yarım su bardağı minik parçalara bölünmüş fındık (isteğe bağlı) Bir fiske tuz Hazırlanışı: Fırını 180 C'ye ayarlayalım ve bu muhteşem kurabiyeler için işe koyulalım! Çikolata ve tereyağını benmari usülü eritiyoruz. Fındıklarımızı ufak parçalara kesiyoruz. Derin bir kapta yumurta, şeker, vanilya ve tuzu yüksek devirde 2 dakika çırpıyoruz. Soğuyan çikolata karışımını da ilave edip düşük devirde homojen olana dek çırpıyoruz. Un ve kabartma tozu

Orman Meyveli Yaş Pasta

mmm... Muhteşem orman meyveli tatlıda hafif ekşiyi sevenler için gelsin bu tarif :) Yaş pasta yapımı kolay diyemem ama pandispanya tarifi hem kolay hem garanti. Kremasını değiştirerek de dilediğiniz pastayı yapabilirsiniz. Sade yapmak istiyorsanız kakaoyu çıkarıp yerine 20 gr (2 çorba kaşığı) un eklemelisiniz. Çıkardığımız miktarda eklemiyoruz çünkü kakao undan daha sıkı ve sert bir malzeme. Tarif uzun gibi görünebilir ama ben ayrıntılı anlattım o yüzden :) 18cm'lik kalıpta yaklaşık 10 dilim için, Kakaolu Pandispanya 4 yumurta akı 4 yumurta sarısı 150 gr toz şeker (3/4 su bardağı) 145 gr un (1 su bardağı) 2 gr kabartma tozu (yarım çay kaşığı) 30 gr kakao (1/3 su bardağından biraz az) 40 ml zeytinyağı (3 çorba kaşığı) 1) Yumurta sarılarını zeytinyağı ile karıştıralım. 2) Yumurta aklarını 1 dakika en yüksek devirde çırpalım köpük köpük olunca azar azar toz şekeri ekleyelim ve yine kar gibi olana dek çırpalım. 3) Yağlı karışıma yumurta aklarını spatula ile yedire

İletişim

Ad

E-posta *

Mesaj *