Ana içeriğe atla

Çikolatalı Vişneli Tart

Biliyorum çikolatayı çok seviyorsunuz...

MSA'da tart haftasından bir tarif daha:) Portakallı pie'a nispeten daha kolay. Dilerseniz vişne yerine frambuaz da kullanabilirsiniz. Hayal gücümüzü kullanalım ki gelişsin!
18 cm çapında kalıp için (8 kişilik)
İhtiyaç Listesi:
Tart kısmı için:
200 gr un (1.5 su bardağından 1 parmak eksik)
130 gr tereyağı (soğuk)
1 yumurta sarısı
20 gr toz şeker (2 çorba kaşığı)
1 çorba kaşığı su
İç Dolgusu için:
150 ml süt kreması
200 gr sütlü çikolata (minik parçalara ayrılmış)
40 gr tereyağı
1 yumurta sarısı
1 yumurta
100 gr vişne (suyu süzülmüş)

Hazırlanışı:
1) Tart kısmını hazırlayıp ön pişirme yapacağız. Bunun için un ve tereyağını parmak uçlarımızla ufalayarak crumble (minik kırıntılar) haline getirelim. Büyük tereyağı parçaları kalmamalı. Sonra şekeri de ilave edip parmak uçlarımızla ufalayalım. Crumble metodunu aşağıdaki linke tıklayarak izleyebilirsiniz.
http://www.youtube.com/watch?v=ZQM5cxLczy0

2) Yumurta sarısı ve suyu da ekleyip karıştırarak elimizle homojen hale getiriyoruz hamurumuzu. Kesinlikle yoğurmadan iki parçaya ayırıp avuç içimizle bastırarak hamuru işliyoruz. Bu işlemi 5-6 defa tekrarlıyoruz böylece gluteni ortaya çıkarmayıp kıtır ve mayalanmayan bir hamur elde edeceğiz. 

3) Hamurumuz toparlanınca streçleyip buzdolabında 20-25 dakika dinlendiriyoruz. Dinlenince unladığımız tezgahta merdane ile açıp kalıba yerleştiriyoruz, tabanına ve kenarlarına çatalla delikler açıyoruz kabarmaması için. Daha sonra içine yağlı kağıt serip ağırlık (kuru nohut, fasulye vb.) koyuyoruz. Önceden ısınmış 180C fırında 10-15 dakika kenarları pembeleşene dek pişiriyoruz. Pembeleşince ağırlığı ve yağlı kağıdı alıp bi 5 dakika daha tabanı pişiriyoruz.

4) İç dolgu için tereyağı ve kremayı ocakta ısıtıyoruz. Kaynamaya başladığı an ocaktan alıp çikolataları ekleyip eritiyoruz. Ayrı bir kapta yumurta ve yumurta sarısını karıştıralım ve erimiş çikolatalı karışıma yavaş yavaş ekleyip temperliyoruz yani ısılarını dengeliyoruz yumurtayı pişirmeden.

5) Ön pişirme yaptığımız tart hamurunun içine önce suyunu kevgirde süzdüğümüz vişneleri döküyoruz üzerine de çikolatalı dolguyu döküp fırına veriyoruz ve önceden ısınmış 160 C fırında 15-20 dakika pişiriyoruz.

6) Oda sıcaklığına geldikten sonra mutlaka buzdolabında 3-4 saat bekletelim. Yoksa çok akışkan oluyor, kesmesi bile zor olur şimdiden uyarayım! :) Son olarak üzerine çikolata rendesi, pudra şekeri, meyve, fıstık, fındık... neyle isterseniz süsleyip sunabilirsiniz.

Bon appetit!

Not: Aşamaları görmek için fotoğrafın üzerine tıklayıp büyütebilirsiniz.



Bu blogdaki popüler yayınlar

Rengarenk Cupcakeler // 4 Farklı Krema ile İçi Dolgulu Cupcake

Sanırım mutfağa girip tatlı bir şeyler yapmadan duramıyorum. Oysa kendime söz vermiştim şu kurs başlayana dek tatlı yapıp yemiyim diye :(  Mutfağım adeta bir savaş alanı olsa da değdi sanırım, o kadar kaloriden bahsetmiyorum bile. Ne yapayım, her şey sizler için :p
Gelelim bu güzel pazar cupcakelerine.. Kek kısmı sade ve yapması cidden basit, az şekerli , yumuşak ve hafif. İç dolgusu ve frosting (üstündeki krema kısmı) ise toplam 1 kutu süt kreması ve 4 farklı malzemeden oluşuyor. Bunlar; bitter , beyaz ve frambuazlı çikolata ve toz antep fıstığı. Açıkçası frambuazlı çikolatayı ilk kez denedim ve çok memnun kalmadım bir türlü katılaşmadı o yüzden eğer alacak olursanız diye çikolata miktarını artırıp yazıyorum buraya.  Muffin kalıplarına da değinmek istiyorum. Hangisi en iyi sonucu veriyor diye elimdeki çeşitli kalıplardan denedim, puan verdim:)
1.Kağıt kek kalıbı: Tüm marketlerde satılmaya başlayan minik ince kağıtlardan iki-üç kat kullandım ve muffin tepsime yerleştirdim. Sonuç 10 üz…

Elma ve Tarçınlı Magnolia // Karışık Magnolia

Cookshop, Magnolia çeşitlerine bir yenisini ekler de ben eklemez miyim :) Denedim, çok başarılı buldum ve evde hemen yapmaya çalıştım. Sonuç: Mükemmel! Elma-tarçın ve hatta ceviz üçlüsünü seviyorsanız mutlaka bu tarifi denemelisiniz. Ben bu kez kase yerine büyük kare borcamda karışık magnolia hazırlayıp Cookshop tarzı tabaklarda sunum yaptım. Yemesi ve servis etmesi daha zevkli. Pudingi muhallebi kıvamı aldıktan sonra biraz daha pişirip kıvamını artırıyoruz.
Not: Siz de benim gibi karışık yapacak iseniz aşağıda meyveli kısımdaki miktarları azaltabilirsiniz ve Onun yerine çilek ve muz ekleyebilirsiniz.
İhtiyaç Listesi: 4 yemek kaşığı un 1 su bardağı toz şeker 1 litre süt 2 adet yumurta sarısı 1 kutu süt kreması (200 ml) 3 dolu çorba kaşığı buğday veya mısır nişastası 1 paket vanilya 1 paket cici bebe bisküvisi Meyveli kısmı: 3 elma (ben yumuşak ve daha tatlı olduğu için sarı elma kullandım 3 çorba kaşığı şeker  (çok şekerli istemiyorsanız azar azar koyup tadına bakarak ayarlayabilirsiniz…

En Güzel Damla Sakızlı Muhallebi

Uzuuuun bir aradan sonra tekrar merhaba!
Öyle özlemişim ki blog yazmayı, dayanamadım geldim sonunda aranızdayım :)

Bloga yazı girmediğim bu süre zarfında neler neler olmadı ki, hayatım epey bir değişti. Hepsi pozitif yönde olmasına rağmen yoğunluk ve değişime alışmak tabi biraz ayrı kalmamıza sebebiyet verdi :)

Şimdi paylaşacağım tarif Alaçatı'daki meşhur sakızlı muhallebiyle kapışır. Kıvamı, kokusu, sakız aroması harika, yapılış pratikliği de artısı!

Malzemeler
2 dolu yemek kaşığı tereyağı2 dolu yemek kaşığı un500 ml süt1/2 su bardağı şeker1 tatlı kaşığı damla sakızı macunu (Alaçatı'dan temin etmiştim, büyük marketlerde veya aktarlarda bulabilirsiniz. Yok ise 2-3 parça saf damla sakızını havanda dövüp ilave edebilirsiniz. )Hazırlanışı Tereyağı ve unu güzelce kavuralım. Bu aşamada unun sadece ilk kokusu çıksın, rengini kahverengiye çevirmeyelim.Sütü azar azar ilave edip karıştıralım. Şekeri de ekleyelim.Kaynamaya başlayıp göbek atınca sakız macununu ekleyelim. Çırpıcı yardımıyla sür…

İletişim

Ad

E-posta *

Mesaj *