Ana içeriğe atla

Çikolatalı Vişneli Tart

Biliyorum çikolatayı çok seviyorsunuz...

MSA'da tart haftasından bir tarif daha:) Portakallı pie'a nispeten daha kolay. Dilerseniz vişne yerine frambuaz da kullanabilirsiniz. Hayal gücümüzü kullanalım ki gelişsin!
18 cm çapında kalıp için (8 kişilik)
İhtiyaç Listesi:
Tart kısmı için:
200 gr un (1.5 su bardağından 1 parmak eksik)
130 gr tereyağı (soğuk)
1 yumurta sarısı
20 gr toz şeker (2 çorba kaşığı)
1 çorba kaşığı su
İç Dolgusu için:
150 ml süt kreması
200 gr sütlü çikolata (minik parçalara ayrılmış)
40 gr tereyağı
1 yumurta sarısı
1 yumurta
100 gr vişne (suyu süzülmüş)

Hazırlanışı:
1) Tart kısmını hazırlayıp ön pişirme yapacağız. Bunun için un ve tereyağını parmak uçlarımızla ufalayarak crumble (minik kırıntılar) haline getirelim. Büyük tereyağı parçaları kalmamalı. Sonra şekeri de ilave edip parmak uçlarımızla ufalayalım. Crumble metodunu aşağıdaki linke tıklayarak izleyebilirsiniz.
http://www.youtube.com/watch?v=ZQM5cxLczy0

2) Yumurta sarısı ve suyu da ekleyip karıştırarak elimizle homojen hale getiriyoruz hamurumuzu. Kesinlikle yoğurmadan iki parçaya ayırıp avuç içimizle bastırarak hamuru işliyoruz. Bu işlemi 5-6 defa tekrarlıyoruz böylece gluteni ortaya çıkarmayıp kıtır ve mayalanmayan bir hamur elde edeceğiz. 

3) Hamurumuz toparlanınca streçleyip buzdolabında 20-25 dakika dinlendiriyoruz. Dinlenince unladığımız tezgahta merdane ile açıp kalıba yerleştiriyoruz, tabanına ve kenarlarına çatalla delikler açıyoruz kabarmaması için. Daha sonra içine yağlı kağıt serip ağırlık (kuru nohut, fasulye vb.) koyuyoruz. Önceden ısınmış 180C fırında 10-15 dakika kenarları pembeleşene dek pişiriyoruz. Pembeleşince ağırlığı ve yağlı kağıdı alıp bi 5 dakika daha tabanı pişiriyoruz.

4) İç dolgu için tereyağı ve kremayı ocakta ısıtıyoruz. Kaynamaya başladığı an ocaktan alıp çikolataları ekleyip eritiyoruz. Ayrı bir kapta yumurta ve yumurta sarısını karıştıralım ve erimiş çikolatalı karışıma yavaş yavaş ekleyip temperliyoruz yani ısılarını dengeliyoruz yumurtayı pişirmeden.

5) Ön pişirme yaptığımız tart hamurunun içine önce suyunu kevgirde süzdüğümüz vişneleri döküyoruz üzerine de çikolatalı dolguyu döküp fırına veriyoruz ve önceden ısınmış 160 C fırında 15-20 dakika pişiriyoruz.

6) Oda sıcaklığına geldikten sonra mutlaka buzdolabında 3-4 saat bekletelim. Yoksa çok akışkan oluyor, kesmesi bile zor olur şimdiden uyarayım! :) Son olarak üzerine çikolata rendesi, pudra şekeri, meyve, fıstık, fındık... neyle isterseniz süsleyip sunabilirsiniz.

Bon appetit!

Not: Aşamaları görmek için fotoğrafın üzerine tıklayıp büyütebilirsiniz.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Vişne Dolgulu Kurabiye

Hellooo:) Nasılsınız bakalım. Her şey yolundadır umarım. 2018 hepimize çokça mutluluk getirir inşallah. Bu tarifim Mutfak Sanatları Akademisinden. Gittiğim Pasta ve Ekmekçilik kursu inanılmaz güzeldi! Ah keşke her güzel şeyin bir sonu olmasa. Malzemeler 250 gr un 80 gr toz şeker 140 gr tereyağı 1 yumurta sarısı Vişne dolgu için: 100 gr vişne 20 gr toz şeker 3 gr nişasta Yapılışı Hamu malzemelerini karıştırıp streç filme sarın ve buzdolabında 20 dk. bekletin. Hamuru yoğururken mümkün olduğunca avucun kemik kısmı ile bastırın böylece avuç içi sıcaklığı hamura geçmeyecek ve içindeki tereyağı ısınmayacak vee kurabiyemiz pişerken çatlamayacak. Vişne ile şekeri tavada kaynatın. Nişastayı yarım çay bardağı kadar soğuk suda çözdürün sosa ilave edin. Peltemsi kıvam alınca ocaktan alın. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alın. Aynı içli köfte yapar gibi ortasını oyarak içine vişneli sostan 1 adet vişne gelecek şekilde koyun ve kapatın. Bu kısım biraz zor ama birkaç...

En Güzel Damla Sakızlı Muhallebi

Uzuuuun bir aradan sonra tekrar merhaba! Öyle özlemişim ki blog yazmayı, dayanamadım geldim sonunda aranızdayım :) Bloga yazı girmediğim bu süre zarfında neler neler olmadı ki, hayatım epey bir değişti. Hepsi pozitif yönde olmasına rağmen yoğunluk ve değişime alışmak tabi biraz ayrı kalmamıza sebebiyet verdi :) Şimdi paylaşacağım tarif Alaçatı'daki meşhur sakızlı muhallebiyle kapışır. Kıvamı, kokusu, sakız aroması harika, yapılış pratikliği de artısı! Malzemeler 2 dolu yemek kaşığı tereyağı 2 dolu yemek kaşığı un 500 ml süt 1/2 su bardağı şeker 1 tatlı kaşığı damla sakızı macunu (Alaçatı'dan temin etmiştim, büyük marketlerde veya aktarlarda bulabilirsiniz. Yok ise 2-3 parça saf damla sakızını havanda dövüp ilave edebilirsiniz. ) Hazırlanışı Tereyağı ve unu güzelce kavuralım. Bu aşamada unun sadece ilk kokusu çıksın, rengini kahverengiye çevirmeyelim. Sütü azar azar ilave edip karıştıralım.  Şekeri de ekleyelim. Kaynamaya başlayıp göbek atınca sakız macun...

Ev Yapımı Az Şekerli Kayısı Marmelatı

Ambalajlı ürünlere karşı olduğumu daha önce defalarca bahsetmiştim sanırım. Gerçekten marketten aldığımız çoğu şeyin yararından çok zararı var. Bu yüzden elimizden geldiğince evde kendimiz yapmaya çalışalım. Bu tarifi ister kahvaltılarda ister turta-kurabiyelerde dilediğimiz gibi kullanabiliriz. Mutfak Sanatları Akademisinde yaptığımız kayısılı linzer turta için buraya tıklayabilirsiniz :) 1 orta boy kavanoz marmelat için, İhtiyaç Listesi: Yarım kilo kayısı (ben şekerpare cinsi kullandım) 1 bardak şeker (200 ml'lik su bardağı) 1 parça karanfil 1 tatlı kaşığı limon suyu Yapılışı: 1) Kayısıları rondoda çekip püre haline getirelim. 2) Şeker, karanfil ve püreyi geniş derin yapışmaz teflon bir tencereye koyup orta ateşte kaynamaya bırakalım. 3) Kaynayınca içine limon suyunu ekleyelim. 4) Ara ara karıştırarak dibinin tutmasını engelleyelim. 5) İyice suyunu çekip kıvamı istediğimiz gibi olunca altını kapatıp kavanozlara dolduralım. 6) Oda sıcaklığına gelince buzdolabına...

İletişim

Ad

E-posta *

Mesaj *