Ana içeriğe atla

Çikolatalı Vişneli Tart

Biliyorum çikolatayı çok seviyorsunuz...

MSA'da tart haftasından bir tarif daha:) Portakallı pie'a nispeten daha kolay. Dilerseniz vişne yerine frambuaz da kullanabilirsiniz. Hayal gücümüzü kullanalım ki gelişsin!
18 cm çapında kalıp için (8 kişilik)
İhtiyaç Listesi:
Tart kısmı için:
200 gr un (1.5 su bardağından 1 parmak eksik)
130 gr tereyağı (soğuk)
1 yumurta sarısı
20 gr toz şeker (2 çorba kaşığı)
1 çorba kaşığı su
İç Dolgusu için:
150 ml süt kreması
200 gr sütlü çikolata (minik parçalara ayrılmış)
40 gr tereyağı
1 yumurta sarısı
1 yumurta
100 gr vişne (suyu süzülmüş)

Hazırlanışı:
1) Tart kısmını hazırlayıp ön pişirme yapacağız. Bunun için un ve tereyağını parmak uçlarımızla ufalayarak crumble (minik kırıntılar) haline getirelim. Büyük tereyağı parçaları kalmamalı. Sonra şekeri de ilave edip parmak uçlarımızla ufalayalım. Crumble metodunu aşağıdaki linke tıklayarak izleyebilirsiniz.
http://www.youtube.com/watch?v=ZQM5cxLczy0

2) Yumurta sarısı ve suyu da ekleyip karıştırarak elimizle homojen hale getiriyoruz hamurumuzu. Kesinlikle yoğurmadan iki parçaya ayırıp avuç içimizle bastırarak hamuru işliyoruz. Bu işlemi 5-6 defa tekrarlıyoruz böylece gluteni ortaya çıkarmayıp kıtır ve mayalanmayan bir hamur elde edeceğiz. 

3) Hamurumuz toparlanınca streçleyip buzdolabında 20-25 dakika dinlendiriyoruz. Dinlenince unladığımız tezgahta merdane ile açıp kalıba yerleştiriyoruz, tabanına ve kenarlarına çatalla delikler açıyoruz kabarmaması için. Daha sonra içine yağlı kağıt serip ağırlık (kuru nohut, fasulye vb.) koyuyoruz. Önceden ısınmış 180C fırında 10-15 dakika kenarları pembeleşene dek pişiriyoruz. Pembeleşince ağırlığı ve yağlı kağıdı alıp bi 5 dakika daha tabanı pişiriyoruz.

4) İç dolgu için tereyağı ve kremayı ocakta ısıtıyoruz. Kaynamaya başladığı an ocaktan alıp çikolataları ekleyip eritiyoruz. Ayrı bir kapta yumurta ve yumurta sarısını karıştıralım ve erimiş çikolatalı karışıma yavaş yavaş ekleyip temperliyoruz yani ısılarını dengeliyoruz yumurtayı pişirmeden.

5) Ön pişirme yaptığımız tart hamurunun içine önce suyunu kevgirde süzdüğümüz vişneleri döküyoruz üzerine de çikolatalı dolguyu döküp fırına veriyoruz ve önceden ısınmış 160 C fırında 15-20 dakika pişiriyoruz.

6) Oda sıcaklığına geldikten sonra mutlaka buzdolabında 3-4 saat bekletelim. Yoksa çok akışkan oluyor, kesmesi bile zor olur şimdiden uyarayım! :) Son olarak üzerine çikolata rendesi, pudra şekeri, meyve, fıstık, fındık... neyle isterseniz süsleyip sunabilirsiniz.

Bon appetit!

Not: Aşamaları görmek için fotoğrafın üzerine tıklayıp büyütebilirsiniz.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kayısı Marmelatlı Linzer Tart

Dilerseniz tart/turta şeklinde dilerseniz parçalara ayırarak kurabiye şeklinde servis edebileceğiniz ağızda dağılan kayısılı, mis kokulu bir tarif geliyor :) Kayısı sevmeyenler başka meyvelerin marmelatını kullanabilir tabi ki. Ben evde kendim yaptığım marmelatı kullandım, siz de öyle yapmak isterseniz lütfen  buraya tıklayın  :) Yaklaşık 15-16 adet orta boy kurabiye için, İhtiyaç Listesi 200 gr un (Yaklaşık 2 su bardağı) 125 gr tereyağı (soğuk) 2 yumurta sarısı 60 gr pudra şekeri (3/4 su bardağı) 60 gr toz badem veya fındık (3/4 su bardağı) Yarım tatlı kaşığı tarçın İç Harcı: 3/4 su bardağı kayısı marmelatı 1 yumurta akı Hazırlanışı: 1) Un ve pudra şekerini derin bir kaba eleyelim. 2) Tereyağını ekleyip parmak uçlarımızla unlu karışımla karıştıralım ve ufalayarak kırıntı haline getirelim. Veya rondoda çekelim. 3) Yumurta sarısı, toz badem ve tarçını da ekleyip hamuru homojen hale getirelim. 4) Yoğurma metodumuz şu şekilde olmalı: Hamuru top yapıp 2...

Revani , Bir Saray Tatlısı

MSA tariflerinden biri daha! Benim için revani=anne tatlısı. Bu yüzden evde hiç yapmayı denememiştim:) Tüm annelerin çok güzel yaptığı kökeni çook eskiye dayanan şerbetli bir kek.  Buyrun, bu tatlıyı bir de profesyonel tarifi ile yapalım.. Not: Biz baya   büyük bir tepside yaptık eğer ordu doyurmayacaksanız aşağıdaki ölçülerin yarısı ile yapın derim:) 35*45 cm büyük dikdörtgen baklava tepsisi için, İhtiyaç Listesi: 200 gr un (1,5 su bardağı) 400 gr toz şeker (2 su bardağı) 250 gr irmik 4 yumurta 200 gr yoğurt (3/4 su bardağından biraz fazla) 150 ml sıvı yağ (3/4 su bardağı) 6 gr karbonat (3/4 tatlı kaşığı) 6 gr kabartma tozu (1,5 tatlı kaşığı) Toz antep fıstığı veya hindistan cevizi (süslemek için) Şerbeti için: 700 gr toz şeker (3,5 su bardağı) 1 lt su (5 su bardağı) Yarım limon suyu Hazırlanışı: 1) Şekerle yumurtayı 5 dakika en yüksek devirde mikserle çırpalım. 2) Yoğurt ve sıvıyağı ekleyelim biraz daha karıştıralım. 3) Un, karbonat, kabartma tozu,...

Şekerpare

Haftasonu tatilime şerbetli bir tatlı yiyerek enerjik başlayayım dedim, malzemeleri bulması kolay, yapması da bir o kadar zahmetsiz bir tatlı olan şekerpare için buyrun size denenmiş, onaylanmış tarif! Hazırlama Süresi:30 dakika (hamurun dinlenmesi dahil) Pişme Süresi:20 dakika Yaklaşık 12-14 adet şekerpare için, İhtiyaç Listesi: 125 gr tereyağı (buzdolabından yeni çıkmış, soğuk olmalı) 2 su bardağı un 2 yemek kaşığı irmik 1 yumurta 5 yemek kaşığı pudra şekeri (çok dolu olmasına gerek yok) 1 paket vanilya 2 çay kaşığı kabartma tozu Birkaç damla limon suyu ve limon kabuğu rendesi (yumurta kokusunu alsın diye, çok az) Şerbeti için: 2,5 su bardağı su 2 su bardağı şeker Hazırlanışı: 1) Fırınımızı 180 C'de ısıtalım. 2) Geniş bir kabın içine un, pudra şekeri, limon kabuğu rendesi, kabartma tozu, vanilya ve irmiği alıp karıştıralım. 3) Ortasında bir boşluk oluşturup çırpılmış yumurtayı dökelim ve üzerine soğuk tereyağını küp küp doğrayalım. Parmak uçlarımızla yav...

İletişim

Ad

E-posta *

Mesaj *