Ana içeriğe atla

İncirli ve Cevizli Muffin


Kekin, tatlının, pastanın içinde hayatta kuru meyve, yemiş sevmeyen biri olarak söylüyorum ki bu tarif i-na-nıl-maz! İçindeki tarçın aroması, incirin lezzeti, kekin yumuşaklığı ağızda dağılırken cevizin kıtırlığı ve şekeri dengelemesi.. En iyisi anlatmayayım siz yaşayın ve bu güzelliğin tadını çıkarın :)

Hazırlama Süresi:20 dk.
Pişme Süresi:25-30 dk.

20 adet muffin veya 18cm çapında kek kalıbı için,
İhtiyaç Listesi:
185 gr un (1+1/3 su bardağı)
175 gr toz şeker (3/4 su bardağı+1 çorba kaşığı)
150 gr tereyağı
3 yumurta
220 ml su (1 su bardağından biraz fazla)
10 adet kuru incir
80 gr ceviz (1 su bardağı)
1 paket kabartma tozu
5 gr tarçın (1 tatlı kaşığı)

Yapılışı:
1.Kuru incirleri minik parçalara keselim. Cevizleri de yine dişe gelecek şekilde ufaltalım.
2.Su, tereyağı, incir ve tarçını küçük bir tencereye alıp ocağa koyalım ve kaynamaya bırakalım.
3.Kaynayan incirleri ocaktan alıp soğumaya bırakalım.
4.Yumurtalarla toz şekeri koyu bir krema haline gelip rengi açılana dek en yüksek devirde çırpalım.
5.Un, kabartma tozunu eleyip yumurtalı karışıma ekleyelim ve spatula ile karıştıralım.
6.Cevizi ve soğumuş incirli karışımımızı da ekleyip homojen olana dek spatula ile tabandan üste doğru karıştıralım. İncirli karışım yoğun olduğu için dibe çökebilir bu yüzden dikkatli olalım ve iyice homojen olunca kalıplarımıza dökelim.
7.Kek kalıbı kullanıyorsak mutlaka yağlayalım. Muffin kalıbına döküyorsak ise kalıbın tamamını doldurmayalım, yarım cm boşluk kalsın.
8.Önceden ısınmış 180 C'de fırında yaklaşık 20-25 dkk pişirelim. Kürdan testi uygulayalım.
9.Fırından çıkarınca oda sıcaklığında soğutalım ılınınca afiyetle yiyelim:)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rengarenk Cupcakeler // 4 Farklı Krema ile İçi Dolgulu Cupcake

Sanırım mutfağa girip tatlı bir şeyler yapmadan duramıyorum. Oysa kendime söz vermiştim şu kurs başlayana dek tatlı yapıp yemiyim diye :(  Mutfağım adeta bir savaş alanı olsa da değdi sanırım, o kadar kaloriden bahsetmiyorum bile. Ne yapayım, her şey sizler için :p
Gelelim bu güzel pazar cupcakelerine.. Kek kısmı sade ve yapması cidden basit, az şekerli , yumuşak ve hafif. İç dolgusu ve frosting (üstündeki krema kısmı) ise toplam 1 kutu süt kreması ve 4 farklı malzemeden oluşuyor. Bunlar; bitter , beyaz ve frambuazlı çikolata ve toz antep fıstığı. Açıkçası frambuazlı çikolatayı ilk kez denedim ve çok memnun kalmadım bir türlü katılaşmadı o yüzden eğer alacak olursanız diye çikolata miktarını artırıp yazıyorum buraya.  Muffin kalıplarına da değinmek istiyorum. Hangisi en iyi sonucu veriyor diye elimdeki çeşitli kalıplardan denedim, puan verdim:)
1.Kağıt kek kalıbı: Tüm marketlerde satılmaya başlayan minik ince kağıtlardan iki-üç kat kullandım ve muffin tepsime yerleştirdim. Sonuç 10 üz…

Ev Yapımı Az Şekerli Kayısı Marmelatı

Ambalajlı ürünlere karşı olduğumu daha önce defalarca bahsetmiştim sanırım. Gerçekten marketten aldığımız çoğu şeyin yararından çok zararı var. Bu yüzden elimizden geldiğince evde kendimiz yapmaya çalışalım.
Bu tarifi ister kahvaltılarda ister turta-kurabiyelerde dilediğimiz gibi kullanabiliriz. Mutfak Sanatları Akademisinde yaptığımız kayısılı linzer turta için buraya tıklayabilirsiniz :)

1 orta boy kavanoz marmelat için,
İhtiyaç Listesi:
Yarım kilo kayısı (ben şekerpare cinsi kullandım)
1 bardak şeker (200 ml'lik su bardağı)
1 parça karanfil
1 tatlı kaşığı limon suyu

Yapılışı:
1) Kayısıları rondoda çekip püre haline getirelim.
2) Şeker, karanfil ve püreyi geniş derin yapışmaz teflon bir tencereye koyup orta ateşte kaynamaya bırakalım.
3) Kaynayınca içine limon suyunu ekleyelim.
4) Ara ara karıştırarak dibinin tutmasını engelleyelim.
5) İyice suyunu çekip kıvamı istediğimiz gibi olunca altını kapatıp kavanozlara dolduralım.
6) Oda sıcaklığına gelince buzdolabına kaldıralım.

Afiyet …

Akdeniz Ekmeği / Focaccia

Mutfak Sanatları Akademisinde bu hafta ekmekler haftasıydı ve birbirinden leziz ekmekler yaptık. Hepsi çok besleyici ve katkı maddesiz. Üstelik evde de rahatlıkla yapabiliriz. 
İlk ekmeğim aslında ekmekten çok daha fazlası olan bir İtalyan ekmeği 'Focaccia'. Yani çeşnili, zeytinyağlı, hafif ve inanılmaz lezzetli kekimsi bir ekmek. Kahvaltılarda yiyebileceğimiz gibi çayın yanında atıştırmalık, bu güzel havalarda pikniğe götürmelik, misafirlerinize sunmalık bir ekmek. İçine yakışacağını düşündüğünüz dilediğiniz malzemeleri ekleyebilirsiniz.(soğan, sarımsak, çeşitli ot ve baharatlar)

Biraz da mayalardan bahsedip hemen tarife geçiyorum. Ekmek yaparken kuru ve yaş maya kullanıyorsak mutlaka bir miktar suyla açmalıyız yani çözdürmeliyiz. İnstant maya da buna gerek yok. Mayayı, tuz ve şeker öldüreceğinden doğrudan temas ettirmemeliyiz. Ayrıca maya çeşitlerinin yoğunluğu birbirinden farklı örneğin bir tarifte kuru maya yazıyor ama elinizde yaş maya varsa kullanacağımız miktarlar şöyle: 1…

İletişim

Ad

E-posta *

Mesaj *