Ana içeriğe atla

Şekerpare


Haftasonu tatilime şerbetli bir tatlı yiyerek enerjik başlayayım dedim, malzemeleri bulması kolay, yapması da bir o kadar zahmetsiz bir tatlı olan şekerpare için buyrun size denenmiş, onaylanmış tarif!
Hazırlama Süresi:30 dakika (hamurun dinlenmesi dahil)
Pişme Süresi:20 dakika
Yaklaşık 12-14 adet şekerpare için,

İhtiyaç Listesi:
125 gr tereyağı (buzdolabından yeni çıkmış, soğuk olmalı)
2 su bardağı un
2 yemek kaşığı irmik
1 yumurta
5 yemek kaşığı pudra şekeri (çok dolu olmasına gerek yok)
1 paket vanilya
2 çay kaşığı kabartma tozu
Birkaç damla limon suyu ve limon kabuğu rendesi (yumurta kokusunu alsın diye, çok az)

Şerbeti için:
2,5 su bardağı su
2 su bardağı şeker

Hazırlanışı:
1) Fırınımızı 180 C'de ısıtalım.
2) Geniş bir kabın içine un, pudra şekeri, limon kabuğu rendesi, kabartma tozu, vanilya ve irmiği alıp karıştıralım.
3) Ortasında bir boşluk oluşturup çırpılmış yumurtayı dökelim ve üzerine soğuk tereyağını küp küp doğrayalım. Parmak uçlarımızla yavaş yavaş yağı ve yumurtayı una yedirelim. Tereyağının iyice yok olup gitmesi gerekiyor.
4) Yaklaşık 10 dakika yoğurma işleminden sonra hamuru streç filmle kaplayıp 15-20 dakika dinlendirelim. Biraz yapışkan olan hamurumuz dinlenince normale dönecek no problem:)
5) Dinlendikten sonra hamurdan istediğiniz büyüklükte yuvarlak toplar koparıp fırın tepsisine dizelim. Hafifçe elimizle bastırıp yassılaştıralım.


6) Ben cevizden daha ufak boyutta toplar yaptım. Fındık, badem seviyorsanız topların üzerine birer tane içine doğru bastırarak koyun ki pişerken çıkmasın.
7) Tepsiyi fırının orta veya ortanın bir üst bölümüne koyup, açık kahverengi olana dek pişirelim. Parelerimiz pişerken biz de şerbetini hazırlayalım ki fırından çıkınca pişen şerbetimizi soğutmadan üzerine dökelim.
8) Şerbeti için su ve şekeri bir kaba alıp birkaç damla limon sıkıp orta ateşte kaynamaya bırakalım, kaynamaya başlayınca altını kısalım ve şerbet kıvamı alana dek pişirelim. Ben yaklaşık 10-15 dakika şekerpareler fırından çıkana dek kısık ateşte pişirdim.
9)Şerbetimiz de hazır olunca fırındakiler de pişince sıra geldi onları kavuşturma kısmına :) Ben şerbeti pişirdiğim kaba aktardım direk, siz de dilerseniz derin ve geniş bir tabağa alıp üzerlerine şerbeti dökebilirsiniz. İyice şerbetlerini çekene dek bekletiyoruz, hatta benim gibi bol şerbetli seviyorsanız hiç çıkarmayın zaten belli bir süre sonra çekmiyor fazlasını. Soğuduğu zaman servis edebilirsiniz, üzerini kaymak, fıstık, fındık, ceviz parçaları ile süslemeyi de unutmayın! :)

Bon appetit!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Vişne Dolgulu Kurabiye

Hellooo:) Nasılsınız bakalım. Her şey yolundadır umarım. 2018 hepimize çokça mutluluk getirir inşallah. Bu tarifim Mutfak Sanatları Akademisinden. Gittiğim Pasta ve Ekmekçilik kursu inanılmaz güzeldi! Ah keşke her güzel şeyin bir sonu olmasa. Malzemeler 250 gr un 80 gr toz şeker 140 gr tereyağı 1 yumurta sarısı Vişne dolgu için: 100 gr vişne 20 gr toz şeker 3 gr nişasta Yapılışı Hamu malzemelerini karıştırıp streç filme sarın ve buzdolabında 20 dk. bekletin. Hamuru yoğururken mümkün olduğunca avucun kemik kısmı ile bastırın böylece avuç içi sıcaklığı hamura geçmeyecek ve içindeki tereyağı ısınmayacak vee kurabiyemiz pişerken çatlamayacak. Vişne ile şekeri tavada kaynatın. Nişastayı yarım çay bardağı kadar soğuk suda çözdürün sosa ilave edin. Peltemsi kıvam alınca ocaktan alın. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alın. Aynı içli köfte yapar gibi ortasını oyarak içine vişneli sostan 1 adet vişne gelecek şekilde koyun ve kapatın. Bu kısım biraz zor ama birkaç...

En Güzel Damla Sakızlı Muhallebi

Uzuuuun bir aradan sonra tekrar merhaba! Öyle özlemişim ki blog yazmayı, dayanamadım geldim sonunda aranızdayım :) Bloga yazı girmediğim bu süre zarfında neler neler olmadı ki, hayatım epey bir değişti. Hepsi pozitif yönde olmasına rağmen yoğunluk ve değişime alışmak tabi biraz ayrı kalmamıza sebebiyet verdi :) Şimdi paylaşacağım tarif Alaçatı'daki meşhur sakızlı muhallebiyle kapışır. Kıvamı, kokusu, sakız aroması harika, yapılış pratikliği de artısı! Malzemeler 2 dolu yemek kaşığı tereyağı 2 dolu yemek kaşığı un 500 ml süt 1/2 su bardağı şeker 1 tatlı kaşığı damla sakızı macunu (Alaçatı'dan temin etmiştim, büyük marketlerde veya aktarlarda bulabilirsiniz. Yok ise 2-3 parça saf damla sakızını havanda dövüp ilave edebilirsiniz. ) Hazırlanışı Tereyağı ve unu güzelce kavuralım. Bu aşamada unun sadece ilk kokusu çıksın, rengini kahverengiye çevirmeyelim. Sütü azar azar ilave edip karıştıralım.  Şekeri de ekleyelim. Kaynamaya başlayıp göbek atınca sakız macun...

Ev Yapımı Az Şekerli Kayısı Marmelatı

Ambalajlı ürünlere karşı olduğumu daha önce defalarca bahsetmiştim sanırım. Gerçekten marketten aldığımız çoğu şeyin yararından çok zararı var. Bu yüzden elimizden geldiğince evde kendimiz yapmaya çalışalım. Bu tarifi ister kahvaltılarda ister turta-kurabiyelerde dilediğimiz gibi kullanabiliriz. Mutfak Sanatları Akademisinde yaptığımız kayısılı linzer turta için buraya tıklayabilirsiniz :) 1 orta boy kavanoz marmelat için, İhtiyaç Listesi: Yarım kilo kayısı (ben şekerpare cinsi kullandım) 1 bardak şeker (200 ml'lik su bardağı) 1 parça karanfil 1 tatlı kaşığı limon suyu Yapılışı: 1) Kayısıları rondoda çekip püre haline getirelim. 2) Şeker, karanfil ve püreyi geniş derin yapışmaz teflon bir tencereye koyup orta ateşte kaynamaya bırakalım. 3) Kaynayınca içine limon suyunu ekleyelim. 4) Ara ara karıştırarak dibinin tutmasını engelleyelim. 5) İyice suyunu çekip kıvamı istediğimiz gibi olunca altını kapatıp kavanozlara dolduralım. 6) Oda sıcaklığına gelince buzdolabına...

İletişim

Ad

E-posta *

Mesaj *