Ana içeriğe atla

Şekerpare


Haftasonu tatilime şerbetli bir tatlı yiyerek enerjik başlayayım dedim, malzemeleri bulması kolay, yapması da bir o kadar zahmetsiz bir tatlı olan şekerpare için buyrun size denenmiş, onaylanmış tarif!
Hazırlama Süresi:30 dakika (hamurun dinlenmesi dahil)
Pişme Süresi:20 dakika
Yaklaşık 12-14 adet şekerpare için,

İhtiyaç Listesi:
125 gr tereyağı (buzdolabından yeni çıkmış, soğuk olmalı)
2 su bardağı un
2 yemek kaşığı irmik
1 yumurta
5 yemek kaşığı pudra şekeri (çok dolu olmasına gerek yok)
1 paket vanilya
2 çay kaşığı kabartma tozu
Birkaç damla limon suyu ve limon kabuğu rendesi (yumurta kokusunu alsın diye, çok az)

Şerbeti için:
2,5 su bardağı su
2 su bardağı şeker

Hazırlanışı:
1) Fırınımızı 180 C'de ısıtalım.
2) Geniş bir kabın içine un, pudra şekeri, limon kabuğu rendesi, kabartma tozu, vanilya ve irmiği alıp karıştıralım.
3) Ortasında bir boşluk oluşturup çırpılmış yumurtayı dökelim ve üzerine soğuk tereyağını küp küp doğrayalım. Parmak uçlarımızla yavaş yavaş yağı ve yumurtayı una yedirelim. Tereyağının iyice yok olup gitmesi gerekiyor.
4) Yaklaşık 10 dakika yoğurma işleminden sonra hamuru streç filmle kaplayıp 15-20 dakika dinlendirelim. Biraz yapışkan olan hamurumuz dinlenince normale dönecek no problem:)
5) Dinlendikten sonra hamurdan istediğiniz büyüklükte yuvarlak toplar koparıp fırın tepsisine dizelim. Hafifçe elimizle bastırıp yassılaştıralım.


6) Ben cevizden daha ufak boyutta toplar yaptım. Fındık, badem seviyorsanız topların üzerine birer tane içine doğru bastırarak koyun ki pişerken çıkmasın.
7) Tepsiyi fırının orta veya ortanın bir üst bölümüne koyup, açık kahverengi olana dek pişirelim. Parelerimiz pişerken biz de şerbetini hazırlayalım ki fırından çıkınca pişen şerbetimizi soğutmadan üzerine dökelim.
8) Şerbeti için su ve şekeri bir kaba alıp birkaç damla limon sıkıp orta ateşte kaynamaya bırakalım, kaynamaya başlayınca altını kısalım ve şerbet kıvamı alana dek pişirelim. Ben yaklaşık 10-15 dakika şekerpareler fırından çıkana dek kısık ateşte pişirdim.
9)Şerbetimiz de hazır olunca fırındakiler de pişince sıra geldi onları kavuşturma kısmına :) Ben şerbeti pişirdiğim kaba aktardım direk, siz de dilerseniz derin ve geniş bir tabağa alıp üzerlerine şerbeti dökebilirsiniz. İyice şerbetlerini çekene dek bekletiyoruz, hatta benim gibi bol şerbetli seviyorsanız hiç çıkarmayın zaten belli bir süre sonra çekmiyor fazlasını. Soğuduğu zaman servis edebilirsiniz, üzerini kaymak, fıstık, fındık, ceviz parçaları ile süslemeyi de unutmayın! :)

Bon appetit!

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rengarenk Cupcakeler // 4 Farklı Krema ile İçi Dolgulu Cupcake

Sanırım mutfağa girip tatlı bir şeyler yapmadan duramıyorum. Oysa kendime söz vermiştim şu kurs başlayana dek tatlı yapıp yemiyim diye :(  Mutfağım adeta bir savaş alanı olsa da değdi sanırım, o kadar kaloriden bahsetmiyorum bile. Ne yapayım, her şey sizler için :p
Gelelim bu güzel pazar cupcakelerine.. Kek kısmı sade ve yapması cidden basit, az şekerli , yumuşak ve hafif. İç dolgusu ve frosting (üstündeki krema kısmı) ise toplam 1 kutu süt kreması ve 4 farklı malzemeden oluşuyor. Bunlar; bitter , beyaz ve frambuazlı çikolata ve toz antep fıstığı. Açıkçası frambuazlı çikolatayı ilk kez denedim ve çok memnun kalmadım bir türlü katılaşmadı o yüzden eğer alacak olursanız diye çikolata miktarını artırıp yazıyorum buraya.  Muffin kalıplarına da değinmek istiyorum. Hangisi en iyi sonucu veriyor diye elimdeki çeşitli kalıplardan denedim, puan verdim:)
1.Kağıt kek kalıbı: Tüm marketlerde satılmaya başlayan minik ince kağıtlardan iki-üç kat kullandım ve muffin tepsime yerleştirdim. Sonuç 10 üz…

Elma ve Tarçınlı Magnolia // Karışık Magnolia

Cookshop, Magnolia çeşitlerine bir yenisini ekler de ben eklemez miyim :) Denedim, çok başarılı buldum ve evde hemen yapmaya çalıştım. Sonuç: Mükemmel! Elma-tarçın ve hatta ceviz üçlüsünü seviyorsanız mutlaka bu tarifi denemelisiniz. Ben bu kez kase yerine büyük kare borcamda karışık magnolia hazırlayıp Cookshop tarzı tabaklarda sunum yaptım. Yemesi ve servis etmesi daha zevkli. Pudingi muhallebi kıvamı aldıktan sonra biraz daha pişirip kıvamını artırıyoruz.
Not: Siz de benim gibi karışık yapacak iseniz aşağıda meyveli kısımdaki miktarları azaltabilirsiniz ve Onun yerine çilek ve muz ekleyebilirsiniz.
İhtiyaç Listesi: 4 yemek kaşığı un 1 su bardağı toz şeker 1 litre süt 2 adet yumurta sarısı 1 kutu süt kreması (200 ml) 3 dolu çorba kaşığı buğday veya mısır nişastası 1 paket vanilya 1 paket cici bebe bisküvisi Meyveli kısmı: 3 elma (ben yumuşak ve daha tatlı olduğu için sarı elma kullandım 3 çorba kaşığı şeker  (çok şekerli istemiyorsanız azar azar koyup tadına bakarak ayarlayabilirsiniz…

En Güzel Damla Sakızlı Muhallebi

Uzuuuun bir aradan sonra tekrar merhaba!
Öyle özlemişim ki blog yazmayı, dayanamadım geldim sonunda aranızdayım :)

Bloga yazı girmediğim bu süre zarfında neler neler olmadı ki, hayatım epey bir değişti. Hepsi pozitif yönde olmasına rağmen yoğunluk ve değişime alışmak tabi biraz ayrı kalmamıza sebebiyet verdi :)

Şimdi paylaşacağım tarif Alaçatı'daki meşhur sakızlı muhallebiyle kapışır. Kıvamı, kokusu, sakız aroması harika, yapılış pratikliği de artısı!

Malzemeler
2 dolu yemek kaşığı tereyağı2 dolu yemek kaşığı un500 ml süt1/2 su bardağı şeker1 tatlı kaşığı damla sakızı macunu (Alaçatı'dan temin etmiştim, büyük marketlerde veya aktarlarda bulabilirsiniz. Yok ise 2-3 parça saf damla sakızını havanda dövüp ilave edebilirsiniz. )Hazırlanışı Tereyağı ve unu güzelce kavuralım. Bu aşamada unun sadece ilk kokusu çıksın, rengini kahverengiye çevirmeyelim.Sütü azar azar ilave edip karıştıralım. Şekeri de ekleyelim.Kaynamaya başlayıp göbek atınca sakız macununu ekleyelim. Çırpıcı yardımıyla sür…

İletişim

Ad

E-posta *

Mesaj *