1 Mart 2014


Haftasonu tatilime şerbetli bir tatlı yiyerek enerjik başlayayım dedim, malzemeleri bulması kolay, yapması da bir o kadar zahmetsiz bir tatlı olan şekerpare için buyrun size denenmiş, onaylanmış tarif!
Hazırlama Süresi:30 dakika (hamurun dinlenmesi dahil)
Pişme Süresi:20 dakika
Yaklaşık 12-14 adet şekerpare için,

İhtiyaç Listesi:
125 gr tereyağı (buzdolabından yeni çıkmış, soğuk olmalı)
2 su bardağı un
2 yemek kaşığı irmik
1 yumurta
5 yemek kaşığı pudra şekeri (çok dolu olmasına gerek yok)
1 paket vanilya
2 çay kaşığı kabartma tozu
Birkaç damla limon suyu ve limon kabuğu rendesi (yumurta kokusunu alsın diye, çok az)

Şerbeti için:
2,5 su bardağı su
2 su bardağı şeker

Hazırlanışı:
1) Fırınımızı 180 C'de ısıtalım.
2) Geniş bir kabın içine un, pudra şekeri, limon kabuğu rendesi, kabartma tozu, vanilya ve irmiği alıp karıştıralım.
3) Ortasında bir boşluk oluşturup çırpılmış yumurtayı dökelim ve üzerine soğuk tereyağını küp küp doğrayalım. Parmak uçlarımızla yavaş yavaş yağı ve yumurtayı una yedirelim. Tereyağının iyice yok olup gitmesi gerekiyor.
4) Yaklaşık 10 dakika yoğurma işleminden sonra hamuru streç filmle kaplayıp 15-20 dakika dinlendirelim. Biraz yapışkan olan hamurumuz dinlenince normale dönecek no problem:)
5) Dinlendikten sonra hamurdan istediğiniz büyüklükte yuvarlak toplar koparıp fırın tepsisine dizelim. Hafifçe elimizle bastırıp yassılaştıralım.


6) Ben cevizden daha ufak boyutta toplar yaptım. Fındık, badem seviyorsanız topların üzerine birer tane içine doğru bastırarak koyun ki pişerken çıkmasın.
7) Tepsiyi fırının orta veya ortanın bir üst bölümüne koyup, açık kahverengi olana dek pişirelim. Parelerimiz pişerken biz de şerbetini hazırlayalım ki fırından çıkınca pişen şerbetimizi soğutmadan üzerine dökelim.
8) Şerbeti için su ve şekeri bir kaba alıp birkaç damla limon sıkıp orta ateşte kaynamaya bırakalım, kaynamaya başlayınca altını kısalım ve şerbet kıvamı alana dek pişirelim. Ben yaklaşık 10-15 dakika şekerpareler fırından çıkana dek kısık ateşte pişirdim.
9)Şerbetimiz de hazır olunca fırındakiler de pişince sıra geldi onları kavuşturma kısmına :) Ben şerbeti pişirdiğim kaba aktardım direk, siz de dilerseniz derin ve geniş bir tabağa alıp üzerlerine şerbeti dökebilirsiniz. İyice şerbetlerini çekene dek bekletiyoruz, hatta benim gibi bol şerbetli seviyorsanız hiç çıkarmayın zaten belli bir süre sonra çekmiyor fazlasını. Soğuduğu zaman servis edebilirsiniz, üzerini kaymak, fıstık, fındık, ceviz parçaları ile süslemeyi de unutmayın! :)

Bon appetit!

0 yorum:

Yorum Gönder