Ana içeriğe atla

Şekerpare


Haftasonu tatilime şerbetli bir tatlı yiyerek enerjik başlayayım dedim, malzemeleri bulması kolay, yapması da bir o kadar zahmetsiz bir tatlı olan şekerpare için buyrun size denenmiş, onaylanmış tarif!
Hazırlama Süresi:30 dakika (hamurun dinlenmesi dahil)
Pişme Süresi:20 dakika
Yaklaşık 12-14 adet şekerpare için,

İhtiyaç Listesi:
125 gr tereyağı (buzdolabından yeni çıkmış, soğuk olmalı)
2 su bardağı un
2 yemek kaşığı irmik
1 yumurta
5 yemek kaşığı pudra şekeri (çok dolu olmasına gerek yok)
1 paket vanilya
2 çay kaşığı kabartma tozu
Birkaç damla limon suyu ve limon kabuğu rendesi (yumurta kokusunu alsın diye, çok az)

Şerbeti için:
2,5 su bardağı su
2 su bardağı şeker

Hazırlanışı:
1) Fırınımızı 180 C'de ısıtalım.
2) Geniş bir kabın içine un, pudra şekeri, limon kabuğu rendesi, kabartma tozu, vanilya ve irmiği alıp karıştıralım.
3) Ortasında bir boşluk oluşturup çırpılmış yumurtayı dökelim ve üzerine soğuk tereyağını küp küp doğrayalım. Parmak uçlarımızla yavaş yavaş yağı ve yumurtayı una yedirelim. Tereyağının iyice yok olup gitmesi gerekiyor.
4) Yaklaşık 10 dakika yoğurma işleminden sonra hamuru streç filmle kaplayıp 15-20 dakika dinlendirelim. Biraz yapışkan olan hamurumuz dinlenince normale dönecek no problem:)
5) Dinlendikten sonra hamurdan istediğiniz büyüklükte yuvarlak toplar koparıp fırın tepsisine dizelim. Hafifçe elimizle bastırıp yassılaştıralım.


6) Ben cevizden daha ufak boyutta toplar yaptım. Fındık, badem seviyorsanız topların üzerine birer tane içine doğru bastırarak koyun ki pişerken çıkmasın.
7) Tepsiyi fırının orta veya ortanın bir üst bölümüne koyup, açık kahverengi olana dek pişirelim. Parelerimiz pişerken biz de şerbetini hazırlayalım ki fırından çıkınca pişen şerbetimizi soğutmadan üzerine dökelim.
8) Şerbeti için su ve şekeri bir kaba alıp birkaç damla limon sıkıp orta ateşte kaynamaya bırakalım, kaynamaya başlayınca altını kısalım ve şerbet kıvamı alana dek pişirelim. Ben yaklaşık 10-15 dakika şekerpareler fırından çıkana dek kısık ateşte pişirdim.
9)Şerbetimiz de hazır olunca fırındakiler de pişince sıra geldi onları kavuşturma kısmına :) Ben şerbeti pişirdiğim kaba aktardım direk, siz de dilerseniz derin ve geniş bir tabağa alıp üzerlerine şerbeti dökebilirsiniz. İyice şerbetlerini çekene dek bekletiyoruz, hatta benim gibi bol şerbetli seviyorsanız hiç çıkarmayın zaten belli bir süre sonra çekmiyor fazlasını. Soğuduğu zaman servis edebilirsiniz, üzerini kaymak, fıstık, fındık, ceviz parçaları ile süslemeyi de unutmayın! :)

Bon appetit!

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rengarenk Cupcakeler // 4 Farklı Krema ile İçi Dolgulu Cupcake

Sanırım mutfağa girip tatlı bir şeyler yapmadan duramıyorum. Oysa kendime söz vermiştim şu kurs başlayana dek tatlı yapıp yemiyim diye :(  Mutfağım adeta bir savaş alanı olsa da değdi sanırım, o kadar kaloriden bahsetmiyorum bile. Ne yapayım, her şey sizler için :p
Gelelim bu güzel pazar cupcakelerine.. Kek kısmı sade ve yapması cidden basit, az şekerli , yumuşak ve hafif. İç dolgusu ve frosting (üstündeki krema kısmı) ise toplam 1 kutu süt kreması ve 4 farklı malzemeden oluşuyor. Bunlar; bitter , beyaz ve frambuazlı çikolata ve toz antep fıstığı. Açıkçası frambuazlı çikolatayı ilk kez denedim ve çok memnun kalmadım bir türlü katılaşmadı o yüzden eğer alacak olursanız diye çikolata miktarını artırıp yazıyorum buraya.  Muffin kalıplarına da değinmek istiyorum. Hangisi en iyi sonucu veriyor diye elimdeki çeşitli kalıplardan denedim, puan verdim:)
1.Kağıt kek kalıbı: Tüm marketlerde satılmaya başlayan minik ince kağıtlardan iki-üç kat kullandım ve muffin tepsime yerleştirdim. Sonuç 10 üz…

Ev Yapımı Az Şekerli Kayısı Marmelatı

Ambalajlı ürünlere karşı olduğumu daha önce defalarca bahsetmiştim sanırım. Gerçekten marketten aldığımız çoğu şeyin yararından çok zararı var. Bu yüzden elimizden geldiğince evde kendimiz yapmaya çalışalım.
Bu tarifi ister kahvaltılarda ister turta-kurabiyelerde dilediğimiz gibi kullanabiliriz. Mutfak Sanatları Akademisinde yaptığımız kayısılı linzer turta için buraya tıklayabilirsiniz :)

1 orta boy kavanoz marmelat için,
İhtiyaç Listesi:
Yarım kilo kayısı (ben şekerpare cinsi kullandım)
1 bardak şeker (200 ml'lik su bardağı)
1 parça karanfil
1 tatlı kaşığı limon suyu

Yapılışı:
1) Kayısıları rondoda çekip püre haline getirelim.
2) Şeker, karanfil ve püreyi geniş derin yapışmaz teflon bir tencereye koyup orta ateşte kaynamaya bırakalım.
3) Kaynayınca içine limon suyunu ekleyelim.
4) Ara ara karıştırarak dibinin tutmasını engelleyelim.
5) İyice suyunu çekip kıvamı istediğimiz gibi olunca altını kapatıp kavanozlara dolduralım.
6) Oda sıcaklığına gelince buzdolabına kaldıralım.

Afiyet …

Akdeniz Ekmeği / Focaccia

Mutfak Sanatları Akademisinde bu hafta ekmekler haftasıydı ve birbirinden leziz ekmekler yaptık. Hepsi çok besleyici ve katkı maddesiz. Üstelik evde de rahatlıkla yapabiliriz. 
İlk ekmeğim aslında ekmekten çok daha fazlası olan bir İtalyan ekmeği 'Focaccia'. Yani çeşnili, zeytinyağlı, hafif ve inanılmaz lezzetli kekimsi bir ekmek. Kahvaltılarda yiyebileceğimiz gibi çayın yanında atıştırmalık, bu güzel havalarda pikniğe götürmelik, misafirlerinize sunmalık bir ekmek. İçine yakışacağını düşündüğünüz dilediğiniz malzemeleri ekleyebilirsiniz.(soğan, sarımsak, çeşitli ot ve baharatlar)

Biraz da mayalardan bahsedip hemen tarife geçiyorum. Ekmek yaparken kuru ve yaş maya kullanıyorsak mutlaka bir miktar suyla açmalıyız yani çözdürmeliyiz. İnstant maya da buna gerek yok. Mayayı, tuz ve şeker öldüreceğinden doğrudan temas ettirmemeliyiz. Ayrıca maya çeşitlerinin yoğunluğu birbirinden farklı örneğin bir tarifte kuru maya yazıyor ama elinizde yaş maya varsa kullanacağımız miktarlar şöyle: 1…

İletişim

Ad

E-posta *

Mesaj *