Ana içeriğe atla

Beyaz Çikolatalı Çilekli Tart


Yediğim en lezzetli tartlardan birini yaptım! Tarifi turuncumikserde görüp kendime göre uyarladım. Normalde beyaz çikolatalı tatlıları kolay kolay beğenmem, bu kez Milka kullanmadım Nestle ile yaptım ve çilekle de bütünleşince inanılmaz hafif ve güzel oldu. Deneme amaçlı ben ufak kalıplarda yaptım ve bu tarifin 1/3 oranında malzemelerini kullandım. Normal boyutlar için liste ve tarifi buyrun:

23 cmlik tart kalıbında ortalama 10 kişilik beyaz çikolatalı çilekli tart için:
Not: Altı çıkabilen tart kalıbı kullanırsanız tartı daha kolay çıkarıp servis edebilirsiniz.
İhtiyaç Listesi:
Tart Hamuru için:
1,5 su bardağı un
Yarım su bardağı pudra şekeri
Bir fiske tuz
110 gr tereyağı (soğuk olmalı mutlaka)
1 yumurta sarısı (soğuk olmalı)

Beyaz Çikolatalı Pastacı Kreması için:
2 yumurta sarısı (beyazı kesinlikle karışmamalı)
300 gr süt
1/2 su bardağı nişasta
1 çorba kaşığı tereyağı
1/2 su bardağı şeker
150 gr beyaz çikolata (Nestle kullandım)
1 paket vanilya

Üstü için:
15-20 adet çilek
Fındık, ceviz (isteğe bağlı)
Rendelenmiş çikolata
Pudra şekeri vs. artık sizin yaratıcılığınıza kalmış

Hazırlanışı:
Öncelikle pastacı kremasını yapalım ki soğuması ve sertleşmesi epey vakit alıyor.
1) Sütü vanilya ile ocağa alıp ısıtalım.
2) Yumurta sarısı, şeker ve nişastayı çırpıcı veya çatal ile çırpalım.
3) Isınmış sütten 2-3 kaşık azar azar bu karışıma dökelim ve yumurtalı karışımı ısıtalım. Sütü azar azar ilave edip hızlı bir şekilde karıştıralım ki yumurta bi anda sıcağın etkisiyle kesilmesin.
4) Tüm karışımı ocağa sütün içine dökelim ve muhallebiden daha koyu bir kıvam alana dek pişirelim.

5) Kıvama gelince ocağın altını kapatalım, tereyağı ve kırılmış beyaz çikolatayı ekleyip eritelim ve oda sıcaklığına gelene dek ara ara karıştıralım.
6) Oda sıcaklığına gelince streç filmle kaplayıp buzdolabına kaldıralım. En az 3-4 saat bekletelim.

7) Tart için Tereyağı, un, şeker, yumurta sarısı ve tuzu mutfak rondosunda birkaç dakika çekelim. Rondomuz yoksa eğer bu işlemi parmak uçlarımızla yavaş yavaş tereyağını ve yumurta sarısını una yedirerek de yapabiliriz. Rondoda yapıyorsak hamurdan nohut gibi taneler oluşunca hamuru çıkaralım ve elimizle birkaç kez yoğurup top yapalım ve streç filme sarıp dolaba atalım, bir saat kadar beklesin.
8) Tart hamuruna elimizle veya merdaneyle açıp düzleştirip yağladığımız kalıba güzelce yerleştirelim.
9) Kenarlarını yükseltelim ve şekil verelim.
10) Hamurun kabarmaması için üzerine yağlı kağıt serip kuru nohut, fasulye gibi ağırlıklar koyalım.
11) Önceden ısınmış 180 C fırında yaklaşık 20 dakika pişirelim ve üstündeki ağırlıkları ve yağlı kağıdı alıp 10 dakika daha pişirelim.
12) Tart oda sıcaklığına gelince kremayı içine güzelce yayıp üzerine çileklerle ve diğer malzemelerle süsleyelim.




PÜF NOKTA! Çikolatalar süslü görünsün diye kıvrım kıvrım yapmak için sebze meyve soyma bıçağı kullanabilirsiniz. Benimki maalesef kırık olduğu için bu kez yapamadım ama aşağıda sizin için örnek fotoğraf buldum :)

Bon appetit!

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rengarenk Cupcakeler // 4 Farklı Krema ile İçi Dolgulu Cupcake

Sanırım mutfağa girip tatlı bir şeyler yapmadan duramıyorum. Oysa kendime söz vermiştim şu kurs başlayana dek tatlı yapıp yemiyim diye :(  Mutfağım adeta bir savaş alanı olsa da değdi sanırım, o kadar kaloriden bahsetmiyorum bile. Ne yapayım, her şey sizler için :p
Gelelim bu güzel pazar cupcakelerine.. Kek kısmı sade ve yapması cidden basit, az şekerli , yumuşak ve hafif. İç dolgusu ve frosting (üstündeki krema kısmı) ise toplam 1 kutu süt kreması ve 4 farklı malzemeden oluşuyor. Bunlar; bitter , beyaz ve frambuazlı çikolata ve toz antep fıstığı. Açıkçası frambuazlı çikolatayı ilk kez denedim ve çok memnun kalmadım bir türlü katılaşmadı o yüzden eğer alacak olursanız diye çikolata miktarını artırıp yazıyorum buraya.  Muffin kalıplarına da değinmek istiyorum. Hangisi en iyi sonucu veriyor diye elimdeki çeşitli kalıplardan denedim, puan verdim:)
1.Kağıt kek kalıbı: Tüm marketlerde satılmaya başlayan minik ince kağıtlardan iki-üç kat kullandım ve muffin tepsime yerleştirdim. Sonuç 10 üz…

Ev Yapımı Az Şekerli Kayısı Marmelatı

Ambalajlı ürünlere karşı olduğumu daha önce defalarca bahsetmiştim sanırım. Gerçekten marketten aldığımız çoğu şeyin yararından çok zararı var. Bu yüzden elimizden geldiğince evde kendimiz yapmaya çalışalım.
Bu tarifi ister kahvaltılarda ister turta-kurabiyelerde dilediğimiz gibi kullanabiliriz. Mutfak Sanatları Akademisinde yaptığımız kayısılı linzer turta için buraya tıklayabilirsiniz :)

1 orta boy kavanoz marmelat için,
İhtiyaç Listesi:
Yarım kilo kayısı (ben şekerpare cinsi kullandım)
1 bardak şeker (200 ml'lik su bardağı)
1 parça karanfil
1 tatlı kaşığı limon suyu

Yapılışı:
1) Kayısıları rondoda çekip püre haline getirelim.
2) Şeker, karanfil ve püreyi geniş derin yapışmaz teflon bir tencereye koyup orta ateşte kaynamaya bırakalım.
3) Kaynayınca içine limon suyunu ekleyelim.
4) Ara ara karıştırarak dibinin tutmasını engelleyelim.
5) İyice suyunu çekip kıvamı istediğimiz gibi olunca altını kapatıp kavanozlara dolduralım.
6) Oda sıcaklığına gelince buzdolabına kaldıralım.

Afiyet …

Akdeniz Ekmeği / Focaccia

Mutfak Sanatları Akademisinde bu hafta ekmekler haftasıydı ve birbirinden leziz ekmekler yaptık. Hepsi çok besleyici ve katkı maddesiz. Üstelik evde de rahatlıkla yapabiliriz. 
İlk ekmeğim aslında ekmekten çok daha fazlası olan bir İtalyan ekmeği 'Focaccia'. Yani çeşnili, zeytinyağlı, hafif ve inanılmaz lezzetli kekimsi bir ekmek. Kahvaltılarda yiyebileceğimiz gibi çayın yanında atıştırmalık, bu güzel havalarda pikniğe götürmelik, misafirlerinize sunmalık bir ekmek. İçine yakışacağını düşündüğünüz dilediğiniz malzemeleri ekleyebilirsiniz.(soğan, sarımsak, çeşitli ot ve baharatlar)

Biraz da mayalardan bahsedip hemen tarife geçiyorum. Ekmek yaparken kuru ve yaş maya kullanıyorsak mutlaka bir miktar suyla açmalıyız yani çözdürmeliyiz. İnstant maya da buna gerek yok. Mayayı, tuz ve şeker öldüreceğinden doğrudan temas ettirmemeliyiz. Ayrıca maya çeşitlerinin yoğunluğu birbirinden farklı örneğin bir tarifte kuru maya yazıyor ama elinizde yaş maya varsa kullanacağımız miktarlar şöyle: 1…

İletişim

Ad

E-posta *

Mesaj *