7 Mayıs 2014

mmm...

Muhteşem orman meyveli tatlıda hafif ekşiyi sevenler için gelsin bu tarif :) Yaş pasta yapımı kolay diyemem ama pandispanya tarifi hem kolay hem garanti. Kremasını değiştirerek de dilediğiniz pastayı yapabilirsiniz. Sade yapmak istiyorsanız kakaoyu çıkarıp yerine 20 gr (2 çorba kaşığı) un eklemelisiniz. Çıkardığımız miktarda eklemiyoruz çünkü kakao undan daha sıkı ve sert bir malzeme.
Tarif uzun gibi görünebilir ama ben ayrıntılı anlattım o yüzden :)

18cm'lik kalıpta yaklaşık 10 dilim için,
Kakaolu Pandispanya
4 yumurta akı
4 yumurta sarısı
150 gr toz şeker (3/4 su bardağı)
145 gr un (1 su bardağı)
2 gr kabartma tozu (yarım çay kaşığı)
30 gr kakao (1/3 su bardağından biraz az)
40 ml zeytinyağı (3 çorba kaşığı)

1) Yumurta sarılarını zeytinyağı ile karıştıralım.
2) Yumurta aklarını 1 dakika en yüksek devirde çırpalım köpük köpük olunca azar azar toz şekeri ekleyelim ve yine kar gibi olana dek çırpalım.
3) Yağlı karışıma yumurta aklarını spatula ile yedirelim.Bu işlemi mümkün olduğunca akları söndürmeden yapmalıyız ki güzel kabarsın.
4) Un ve kakaoyu da karışıma eleyelim ve homojen olana dek spatula ile karıştıralım.
5) Yağlanmış unlanmış kalıba döküp önceden ısınmış 180 C fırında pişirelim. Pişip pişmediğini anlamak için kürdan testi yapalım.

Çikolatalı krema
5 yumurta akı
2 yumurta sarısı
150 gr bitter çikolata
100 gr tereyağı
3 yaprak jelatin (9 gr)

1) Çikolata ve tereyağını benmari usülü eritelim.
2) Jelatinleri soğuk suda yumuşatalım, biraz yumuşayınca fazla suyunu süzüp tavada 1-2 dk eritelim.
3) Yumurta sarılarını ve jelatini erimiş çikolata-tereyağı karışımına ekleyelim.
4) Yumurta aklarını kar gibi olana dek en yüksek devirde çırpalım.
5) Çikolata karışımına yavaş yavaş akları ekleyelim.
6) Buzdolabına kaldırıp kullanacağımız zaman çıkaralım.

Vanilyalı Pastacı kreması
250 ml süt
3 yumurta sarısı
Yarım su bardağı toz şeker
50 gr un (1/3 su bardağı)
1 paket vanilin (veya 1 çubuk vanilya)
1 yemek kaşığı tereyağı

Krem şanti için
Yarım ölçü toz krem şanti
Yarım ölçü süt

1) Süt ve vanilyayı ocakta ısıtalım.
2) Yumurta sarılarını şeker ile çırpıcı tel ile karıştıralım.
3) Yumurtalı karışıma unu da ekleyelim
4) Süt ve vanilya kaynama noktasına geldiği zaman ocaktan alıp yumurtalı karışıma 1 kepçe dökelim. Çabuk çabuk yumurtalı karışımı karıştıralım ve yumurtalar pişmeden ısınmasını sağlayalım. Birkaç kepçe daha ekleyip aynı işlemi uyguladıktan sonra tümünü tencereye alıp pişirmeye devam edelim.
5) Muhallebi kıvamına gelecek ve çırpma teline krema iyice tutununca ocaktan alıp tereyağını ekleyelim ve iyice karıştıralım, baya yoğun bir dokusu olmalı.
6) Soğumaya bırakalım, buzdolabına kaldıralım.
7) O esnada krem şanti ve sütü çırpıp hazırlayıp buzdolabına kaldıralım. Pasta birleştirme aşamasında bu hazırladığımız pastacı kremasını krem şanti ile mikserde çırpalım ve hazır!

Birleştirme aşaması
1) Pastayı birleştirme aşamasından önce kremaları mikserle pürüzsüz olup biraz sürülebilir kıvama gelmesi için çırpalım.
2) Soğuyan pandispanyamızın en üst kabaran ve çatlayan kısmını bıçak ile keselim ve düz bir zemin elde edelim.
Not:Bu artan kek parçalarını artan kremalarla rondoda çekip top top yapıp fındık, fıstık, hindistan cevizine bulayıp trüf veya cakepopslar yapabiliriz.
3) Üstünü düzelttiğimiz pandispanyayı bıçak yardımıyla üç eşit kata ayıralım. Yüzeyi en kötü görüneni orta kat olarak kullanalım. Tabi en düzgününü de üst kat olarak kullanalım.
4) İlk katı önümüze alalım ve tam ortasına pastacı kremamızdan koyup yayalım, kenarlara çok sürmeyelim üstüne diğer katı koyduğumuzda taşabilir.
5) Kremayı sürdükten sonra meyvelerden ve çikolatadan dizelim. Yine kenarlara fazla koymayalım.
6) Diğer katlar için de aynı adımları uygulayıp en üste çikolatalıdan sürelim ve pastamızı süsleyelim! Yine dilerseniz kenarlarını da çikolatalı krema ile kapatabilirsiniz, tamamen zevkinize kalmış!



Bon appetit!

2 yorum:

Yorum Gönder