Ana içeriğe atla

Orman Meyveli Yaş Pasta

mmm...

Muhteşem orman meyveli tatlıda hafif ekşiyi sevenler için gelsin bu tarif :) Yaş pasta yapımı kolay diyemem ama pandispanya tarifi hem kolay hem garanti. Kremasını değiştirerek de dilediğiniz pastayı yapabilirsiniz. Sade yapmak istiyorsanız kakaoyu çıkarıp yerine 20 gr (2 çorba kaşığı) un eklemelisiniz. Çıkardığımız miktarda eklemiyoruz çünkü kakao undan daha sıkı ve sert bir malzeme.
Tarif uzun gibi görünebilir ama ben ayrıntılı anlattım o yüzden :)

18cm'lik kalıpta yaklaşık 10 dilim için,
Kakaolu Pandispanya
4 yumurta akı
4 yumurta sarısı
150 gr toz şeker (3/4 su bardağı)
145 gr un (1 su bardağı)
2 gr kabartma tozu (yarım çay kaşığı)
30 gr kakao (1/3 su bardağından biraz az)
40 ml zeytinyağı (3 çorba kaşığı)

1) Yumurta sarılarını zeytinyağı ile karıştıralım.
2) Yumurta aklarını 1 dakika en yüksek devirde çırpalım köpük köpük olunca azar azar toz şekeri ekleyelim ve yine kar gibi olana dek çırpalım.
3) Yağlı karışıma yumurta aklarını spatula ile yedirelim.Bu işlemi mümkün olduğunca akları söndürmeden yapmalıyız ki güzel kabarsın.
4) Un ve kakaoyu da karışıma eleyelim ve homojen olana dek spatula ile karıştıralım.
5) Yağlanmış unlanmış kalıba döküp önceden ısınmış 180 C fırında pişirelim. Pişip pişmediğini anlamak için kürdan testi yapalım.

Çikolatalı krema
5 yumurta akı
2 yumurta sarısı
150 gr bitter çikolata
100 gr tereyağı
3 yaprak jelatin (9 gr)

1) Çikolata ve tereyağını benmari usülü eritelim.
2) Jelatinleri soğuk suda yumuşatalım, biraz yumuşayınca fazla suyunu süzüp tavada 1-2 dk eritelim.
3) Yumurta sarılarını ve jelatini erimiş çikolata-tereyağı karışımına ekleyelim.
4) Yumurta aklarını kar gibi olana dek en yüksek devirde çırpalım.
5) Çikolata karışımına yavaş yavaş akları ekleyelim.
6) Buzdolabına kaldırıp kullanacağımız zaman çıkaralım.

Vanilyalı Pastacı kreması
250 ml süt
3 yumurta sarısı
Yarım su bardağı toz şeker
50 gr un (1/3 su bardağı)
1 paket vanilin (veya 1 çubuk vanilya)
1 yemek kaşığı tereyağı

Krem şanti için
Yarım ölçü toz krem şanti
Yarım ölçü süt

1) Süt ve vanilyayı ocakta ısıtalım.
2) Yumurta sarılarını şeker ile çırpıcı tel ile karıştıralım.
3) Yumurtalı karışıma unu da ekleyelim
4) Süt ve vanilya kaynama noktasına geldiği zaman ocaktan alıp yumurtalı karışıma 1 kepçe dökelim. Çabuk çabuk yumurtalı karışımı karıştıralım ve yumurtalar pişmeden ısınmasını sağlayalım. Birkaç kepçe daha ekleyip aynı işlemi uyguladıktan sonra tümünü tencereye alıp pişirmeye devam edelim.
5) Muhallebi kıvamına gelecek ve çırpma teline krema iyice tutununca ocaktan alıp tereyağını ekleyelim ve iyice karıştıralım, baya yoğun bir dokusu olmalı.
6) Soğumaya bırakalım, buzdolabına kaldıralım.
7) O esnada krem şanti ve sütü çırpıp hazırlayıp buzdolabına kaldıralım. Pasta birleştirme aşamasında bu hazırladığımız pastacı kremasını krem şanti ile mikserde çırpalım ve hazır!

Birleştirme aşaması
1) Pastayı birleştirme aşamasından önce kremaları mikserle pürüzsüz olup biraz sürülebilir kıvama gelmesi için çırpalım.
2) Soğuyan pandispanyamızın en üst kabaran ve çatlayan kısmını bıçak ile keselim ve düz bir zemin elde edelim.
Not:Bu artan kek parçalarını artan kremalarla rondoda çekip top top yapıp fındık, fıstık, hindistan cevizine bulayıp trüf veya cakepopslar yapabiliriz.
3) Üstünü düzelttiğimiz pandispanyayı bıçak yardımıyla üç eşit kata ayıralım. Yüzeyi en kötü görüneni orta kat olarak kullanalım. Tabi en düzgününü de üst kat olarak kullanalım.
4) İlk katı önümüze alalım ve tam ortasına pastacı kremamızdan koyup yayalım, kenarlara çok sürmeyelim üstüne diğer katı koyduğumuzda taşabilir.
5) Kremayı sürdükten sonra meyvelerden ve çikolatadan dizelim. Yine kenarlara fazla koymayalım.
6) Diğer katlar için de aynı adımları uygulayıp en üste çikolatalıdan sürelim ve pastamızı süsleyelim! Yine dilerseniz kenarlarını da çikolatalı krema ile kapatabilirsiniz, tamamen zevkinize kalmış!



Bon appetit!

Bu blogdaki popüler yayınlar

Elma ve Tarçınlı Magnolia // Karışık Magnolia

Cookshop, Magnolia çeşitlerine bir yenisini ekler de ben eklemez miyim :) Denedim, çok başarılı buldum ve evde hemen yapmaya çalıştım. Sonuç: Mükemmel! Elma-tarçın ve hatta ceviz üçlüsünü seviyorsanız mutlaka bu tarifi denemelisiniz. Ben bu kez kase yerine büyük kare borcamda karışık magnolia hazırlayıp Cookshop tarzı tabaklarda sunum yaptım. Yemesi ve servis etmesi daha zevkli. Pudingi muhallebi kıvamı aldıktan sonra biraz daha pişirip kıvamını artırıyoruz.
Not: Siz de benim gibi karışık yapacak iseniz aşağıda meyveli kısımdaki miktarları azaltabilirsiniz ve Onun yerine çilek ve muz ekleyebilirsiniz.
İhtiyaç Listesi: 4 yemek kaşığı un 1 su bardağı toz şeker 1 litre süt 2 adet yumurta sarısı 1 kutu süt kreması (200 ml) 3 dolu çorba kaşığı buğday veya mısır nişastası 1 paket vanilya 1 paket cici bebe bisküvisi Meyveli kısmı: 3 elma (ben yumuşak ve daha tatlı olduğu için sarı elma kullandım 3 çorba kaşığı şeker  (çok şekerli istemiyorsanız azar azar koyup tadına bakarak ayarlayabilirsiniz…

Nutellalı Kurabiye / Nutella Cookies

Beyler bayanlar! Çikolata krizlerinin tedavisi için sizi buraya alayım :) Bol çikolatalı + Nutellalı kurabiyeye sanırım hiçbirimiz hayır diyemeyiz. Kocaman, içi akışkan, bu brownie tadında fındıklı kurabiyeler benim favorilerim arasında. Çikolata krizlerini önlemek için ortalama 9-10 adet kocaman kurabiyeler için buyrun malzemeler geliyor:

İhtiyaç Listesi:
1 yumurta
3 yemek kaşığı şeker
2 tatlı kaşığı vanilya
4 yemek kaşığı tereyağı
160 gr çikolata
8-9 tatlı kaşığı Nutella
2 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 su bardağı un
Yarım su bardağı minik parçalara bölünmüş fındık (isteğe bağlı)
Bir fiske tuz

Hazırlanışı:
Fırını 180 C'ye ayarlayalım ve bu muhteşem kurabiyeler için işe koyulalım!
Çikolata ve tereyağını benmari usülü eritiyoruz. Fındıklarımızı ufak parçalara kesiyoruz.
Derin bir kapta yumurta, şeker, vanilya ve tuzu yüksek devirde 2 dakika çırpıyoruz. Soğuyan çikolata karışımını da ilave edip düşük devirde homojen olana dek çırpıyoruz.


Un ve kabartma tozunu da ekleyip spatula veya tahta kaş…

Fındık Ezmeli Kurabiye

Yine bir enerji deposu ile karşı karşıyasınız:) Benim gibi fındık ezmesine bayılıyorsanız bu kurabiyelere de bayılacağınız kesin. İçi hafif yumuşak, dışı kıtır ve ağızda dağılan bir yapısı var. 
24-25 adet ağızda dağılan mis kokulu fındık ezmeli kurabiye için;
İhtiyaç Listesi: 1 yumurta akı 2 su bardağı un (ben 1 bardağını tam buğday kullandım) 2 yemek kaşığı tereyağı 2 yemek kaşığı fındık ezmesi (ben Fiskobirlik marka kullandım) Yarım su bardağı robotta çekilmiş fındık 3/4 su bardağı şeker 1 paket vanilya 1/2 çay kaşığı tuz 1/2 çay kaşığı tarçın
Hazırlanışı: Fırını 170 C'ye ayarlıyoruz. Derin bir kapta tereyağı, fındık ezmesi ve şekeri 3-4 dakika çırpıyoruz. Üzerine yumurta akını ilave edip çırpmaya devam ediyoruz. Şekerlerden ses gelmeyene dek çırpalım. 
Başka bir kapta unu, vanilyayı ve tarçını eliyoruz ve yumurtalı karışıma yavaş yavaş ekleyip çırpmaya devam ediyoruz. Bir noktadan sonra çırpılmayacak hale gelecek. Elimizle hamur yapıp en son minik parçalara ayrılmış fındığı da …

İletişim

Ad

E-posta *

Mesaj *