Ana içeriğe atla

Orman Meyveli Yaş Pasta

mmm...

Muhteşem orman meyveli tatlıda hafif ekşiyi sevenler için gelsin bu tarif :) Yaş pasta yapımı kolay diyemem ama pandispanya tarifi hem kolay hem garanti. Kremasını değiştirerek de dilediğiniz pastayı yapabilirsiniz. Sade yapmak istiyorsanız kakaoyu çıkarıp yerine 20 gr (2 çorba kaşığı) un eklemelisiniz. Çıkardığımız miktarda eklemiyoruz çünkü kakao undan daha sıkı ve sert bir malzeme.
Tarif uzun gibi görünebilir ama ben ayrıntılı anlattım o yüzden :)

18cm'lik kalıpta yaklaşık 10 dilim için,
Kakaolu Pandispanya
4 yumurta akı
4 yumurta sarısı
150 gr toz şeker (3/4 su bardağı)
145 gr un (1 su bardağı)
2 gr kabartma tozu (yarım çay kaşığı)
30 gr kakao (1/3 su bardağından biraz az)
40 ml zeytinyağı (3 çorba kaşığı)

1) Yumurta sarılarını zeytinyağı ile karıştıralım.
2) Yumurta aklarını 1 dakika en yüksek devirde çırpalım köpük köpük olunca azar azar toz şekeri ekleyelim ve yine kar gibi olana dek çırpalım.
3) Yağlı karışıma yumurta aklarını spatula ile yedirelim.Bu işlemi mümkün olduğunca akları söndürmeden yapmalıyız ki güzel kabarsın.
4) Un ve kakaoyu da karışıma eleyelim ve homojen olana dek spatula ile karıştıralım.
5) Yağlanmış unlanmış kalıba döküp önceden ısınmış 180 C fırında pişirelim. Pişip pişmediğini anlamak için kürdan testi yapalım.

Çikolatalı krema
5 yumurta akı
2 yumurta sarısı
150 gr bitter çikolata
100 gr tereyağı
3 yaprak jelatin (9 gr)

1) Çikolata ve tereyağını benmari usülü eritelim.
2) Jelatinleri soğuk suda yumuşatalım, biraz yumuşayınca fazla suyunu süzüp tavada 1-2 dk eritelim.
3) Yumurta sarılarını ve jelatini erimiş çikolata-tereyağı karışımına ekleyelim.
4) Yumurta aklarını kar gibi olana dek en yüksek devirde çırpalım.
5) Çikolata karışımına yavaş yavaş akları ekleyelim.
6) Buzdolabına kaldırıp kullanacağımız zaman çıkaralım.

Vanilyalı Pastacı kreması
250 ml süt
3 yumurta sarısı
Yarım su bardağı toz şeker
50 gr un (1/3 su bardağı)
1 paket vanilin (veya 1 çubuk vanilya)
1 yemek kaşığı tereyağı

Krem şanti için
Yarım ölçü toz krem şanti
Yarım ölçü süt

1) Süt ve vanilyayı ocakta ısıtalım.
2) Yumurta sarılarını şeker ile çırpıcı tel ile karıştıralım.
3) Yumurtalı karışıma unu da ekleyelim
4) Süt ve vanilya kaynama noktasına geldiği zaman ocaktan alıp yumurtalı karışıma 1 kepçe dökelim. Çabuk çabuk yumurtalı karışımı karıştıralım ve yumurtalar pişmeden ısınmasını sağlayalım. Birkaç kepçe daha ekleyip aynı işlemi uyguladıktan sonra tümünü tencereye alıp pişirmeye devam edelim.
5) Muhallebi kıvamına gelecek ve çırpma teline krema iyice tutununca ocaktan alıp tereyağını ekleyelim ve iyice karıştıralım, baya yoğun bir dokusu olmalı.
6) Soğumaya bırakalım, buzdolabına kaldıralım.
7) O esnada krem şanti ve sütü çırpıp hazırlayıp buzdolabına kaldıralım. Pasta birleştirme aşamasında bu hazırladığımız pastacı kremasını krem şanti ile mikserde çırpalım ve hazır!

Birleştirme aşaması
1) Pastayı birleştirme aşamasından önce kremaları mikserle pürüzsüz olup biraz sürülebilir kıvama gelmesi için çırpalım.
2) Soğuyan pandispanyamızın en üst kabaran ve çatlayan kısmını bıçak ile keselim ve düz bir zemin elde edelim.
Not:Bu artan kek parçalarını artan kremalarla rondoda çekip top top yapıp fındık, fıstık, hindistan cevizine bulayıp trüf veya cakepopslar yapabiliriz.
3) Üstünü düzelttiğimiz pandispanyayı bıçak yardımıyla üç eşit kata ayıralım. Yüzeyi en kötü görüneni orta kat olarak kullanalım. Tabi en düzgününü de üst kat olarak kullanalım.
4) İlk katı önümüze alalım ve tam ortasına pastacı kremamızdan koyup yayalım, kenarlara çok sürmeyelim üstüne diğer katı koyduğumuzda taşabilir.
5) Kremayı sürdükten sonra meyvelerden ve çikolatadan dizelim. Yine kenarlara fazla koymayalım.
6) Diğer katlar için de aynı adımları uygulayıp en üste çikolatalıdan sürelim ve pastamızı süsleyelim! Yine dilerseniz kenarlarını da çikolatalı krema ile kapatabilirsiniz, tamamen zevkinize kalmış!



Bon appetit!

Yorumlar

  1. vanilyalı pastacı kremasın da malzemelerde tereyağı yazmıyor tarifte yazıyor ne kadar tereyağı koyacağız?

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Havva hanım, öncelikle uyarı için teşekkür ederim, hemen düzelttim 1 yemek kaşığı tereyağı yeterli olacaktır. Şimdiden afiyet olsun :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Nutellalı Kurabiye / Nutella Cookies

Beyler bayanlar! Çikolata krizlerinin tedavisi için sizi buraya alayım :) Bol çikolatalı + Nutellalı kurabiyeye sanırım hiçbirimiz hayır diyemeyiz. Kocaman, içi akışkan, bu brownie tadında fındıklı kurabiyeler benim favorilerim arasında. Çikolata krizlerini önlemek için ortalama 9-10 adet kocaman kurabiyeler için buyrun malzemeler geliyor: İhtiyaç Listesi: 1 yumurta 3 yemek kaşığı şeker 2 tatlı kaşığı vanilya 4 yemek kaşığı tereyağı 160 gr çikolata 8-9 tatlı kaşığı Nutella 2 tatlı kaşığı kabartma tozu 1 su bardağı un Yarım su bardağı minik parçalara bölünmüş fındık (isteğe bağlı) Bir fiske tuz Hazırlanışı: Fırını 180 C'ye ayarlayalım ve bu muhteşem kurabiyeler için işe koyulalım! Çikolata ve tereyağını benmari usülü eritiyoruz. Fındıklarımızı ufak parçalara kesiyoruz. Derin bir kapta yumurta, şeker, vanilya ve tuzu yüksek devirde 2 dakika çırpıyoruz. Soğuyan çikolata karışımını da ilave edip düşük devirde homojen olana dek çırpıyoruz. Un ve kabartma tozu

En Güzel Damla Sakızlı Muhallebi

Uzuuuun bir aradan sonra tekrar merhaba! Öyle özlemişim ki blog yazmayı, dayanamadım geldim sonunda aranızdayım :) Bloga yazı girmediğim bu süre zarfında neler neler olmadı ki, hayatım epey bir değişti. Hepsi pozitif yönde olmasına rağmen yoğunluk ve değişime alışmak tabi biraz ayrı kalmamıza sebebiyet verdi :) Şimdi paylaşacağım tarif Alaçatı'daki meşhur sakızlı muhallebiyle kapışır. Kıvamı, kokusu, sakız aroması harika, yapılış pratikliği de artısı! Malzemeler 2 dolu yemek kaşığı tereyağı 2 dolu yemek kaşığı un 500 ml süt 1/2 su bardağı şeker 1 tatlı kaşığı damla sakızı macunu (Alaçatı'dan temin etmiştim, büyük marketlerde veya aktarlarda bulabilirsiniz. Yok ise 2-3 parça saf damla sakızını havanda dövüp ilave edebilirsiniz. ) Hazırlanışı Tereyağı ve unu güzelce kavuralım. Bu aşamada unun sadece ilk kokusu çıksın, rengini kahverengiye çevirmeyelim. Sütü azar azar ilave edip karıştıralım.  Şekeri de ekleyelim. Kaynamaya başlayıp göbek atınca sakız macun

Çikolatalı ve Frambuazlı En Islak Kek

Üstlerinin ıslak, tabana doğru bir türlü ıslanmayan kekler görmekten/yapmaktan hepimiz bıktık değil mi? Çok yakında MSA'da kendisinden eğitim alacağım Özge Şef 'e göre gerçek ıslak kek, içinde mutlaka benmari usülü eritilen çikolata barındırmalı. Yani aslında eskiden yediklerimiz üstlerini sütle ıslattığımız kakaolu keklermiş. Gelelim tarifin küçük ama önemli noktalarına. Öncelikle iyi kalite kuvertür (eritmelik) bitter çikolata kullanmanızı tavsiye ederim. Çünkü en çok onun tadını alacaksınız. Eğer illa sütlü kullanacağım diyorsanız tarifteki şeker miktarını azaltmanız yararınıza olur, çok şekerli ağza yapış yapış gelen sakızımsı bir şey elde ederseniz yoksa. Diğer bir nokta ise pişirme kısmı. Genelde kekin pişip pişmediğini anlamak için ortasına kürdan batırırız ıslak gelmiyorsa pişmiş demektir. Bu ıslak kekte onu yapmayacağız, zaten hamuru kalıba ince döktüğümüz için en fazla yarım saatte pişecek üstü hafif kıtır görünmeli, içi de erimiş çikolatadan dolayı ıslak olmal

İletişim

Ad

E-posta *

Mesaj *