5 Mayıs 2014


Katkı maddesiz %100 doğal ekmeklerden bir tanesi daha! Bence bu tariflerden sonra marketten kolay kolay ekmek almazsınız. Baget ekmeği hepimizin bildiği somun ekmek. Yapımı gayet kolay, yalnız yapıldıktan sonra 2-3 gün içinde tüketmek gerekiyor. Koruyucu katkı maddesi olmadığı için beklettikçe doğal bir sonuç olarak sertleşebiliyor.

4 adet küçük boy (20 cm boyunda) baget ekmeği için,
İhtiyaç Listesi:
Hamurun ilk kısmı (ekşi maya) için
260 gr un (2 su bardağından 2 çorba kaşığı eksik)
270 ml su
25 gr yaş maya
Final hamur için
300 gr un (2 su bardağından 2 çorba kaşığı fazla)
150 ml su
10 gr tuz (1+1/4 tatlı kaşığı)

Yapılışı:
1) Ekşi maya olan kısım için yaş mayayı derin bir kaba alıp üzerine 270 ml suyu ilave edelim ve mayayı elimizle veya çırpıcı yardımıyla çözdürelim.
2) 260 gr unu da içine ekleyip bulamaç haline getirelim. Üzerini streçleyip oda sıcaklığında mayalandırmaya bırakalım.(hacmi 2 katına çıkacak, yaklaşık 25-30 dakika beklesin)
3) Mayalanan hamurun üzerine 300 gr un, 150 ml su ve 10 gr tuzu ekleyip yaklaşık 10 dk yoğuralım.
4) Tezgahı unlayıp hamuru dörde bölelim ve beze yapalım.
5) Bezelerin üzerine bir miktar un serpip sadece üzerini örtecek kadar streçle kapatalım ve biraz daha mayalanmaya bırakalım.(yaklaşık 10-15 dk)
6) Bezelere silindir şekli verelim ve tepsiye dizelim.
7) Önceden ısınmış 200 C fırına tepsiyi yerleştirelim ve fırının tabanına tavanına çeşme suyu sıkalım veya elimizle serpelim içi iyice buhar olmalı ve ekmeklerimizi yaklaşık 20 dk pişirelim.

Not: Kullanılan su bardağını 200 ml olarak düşünebilirsiniz.


 


Afiyet olsun!

0 yorum:

Yorum Gönder