Ana içeriğe atla

Tahin Pekmezli Kek


Kış mevsiminin vazgeçilmezlerindendir tahin-pekmez ikilisi, hatta bir de 3.yü katalım tabi ki ceviz harikası:) Şahsen çocukluğumdan beri bu üçlü hep favorim olmuştur. Hatta bazen abartıp bu muhteşem üçlünün zeka ve pozitiflik de verdiğini düşünüyorum. He enerji verdiği kesin zaten:)

Gelelim tarife, içinde pekmez var bir de şeker mi ekleyeceksin diyenlere dilerlerse şeker miktarını azaltıp pekmezi artırabilirler, ben bu kez böyle yaptım ilerde dediğim gibi yapıp bu yazıyı düzenleyebilirim. Şimdilik bununla idare edin:)

Aşağıdaki ölçü ile 7-8 dilim çıkıyor, ben küçük boy kelepçeli kek kalıbında yaptım. (18 Cm çapında) Dilerseniz ölçüleri kendinize göre artırabilirsiniz.

İhtiyaç Listesi:
2 yumurta
1+1/4 su bardağı un
4 yemek kaşığı pekmez
3/4 su bardağı şeker
2 yemek kaşığı tahin
1/2 su bardağı ceviz
1/2 çay bardağı sıvıyağ
2 yemek kaşığı yoğurt
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Yapılışı:
Kalıbımıza yağlı kağıt serelim veya yağlayıp unlayalım. (tereyağı ile yağlayalım!) Fırını 180Cye getirip ısıtalım. 
Klasik kek gibi yumurta ve şekeri güzelce önce düşük sonra yüksek devirde çırpalım yaklaşık 3-4 dakika. Ardından yağ, pekmez, tahin ve yoğurdu ekleyip düşük devirde çırpalım iyice karışsınlar. Diğer kapta unu eleyip üzerine kabartma tozu, vanilyayı ekleyip harmanlayalım. Ve yumurtalı karışıma ilave edelim. 
Spatulaya geçip (mikserle çırparsak kabartma tozunun etkisi gider ve kekimiz kabarmaz)güzelce hamura yedirelim homojen olunca cevizleri de ilave edelim ve kalıba dökelim. İlk 20 dakika fırının kapağını hiç açmayalım, sonra da kürdan ile kontrol ede ede pişirelim. Benimkiler yaklaşık 30 dakikada pişti.

Bon appetit!

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rengarenk Cupcakeler // 4 Farklı Krema ile İçi Dolgulu Cupcake

Sanırım mutfağa girip tatlı bir şeyler yapmadan duramıyorum. Oysa kendime söz vermiştim şu kurs başlayana dek tatlı yapıp yemiyim diye :(  Mutfağım adeta bir savaş alanı olsa da değdi sanırım, o kadar kaloriden bahsetmiyorum bile. Ne yapayım, her şey sizler için :p
Gelelim bu güzel pazar cupcakelerine.. Kek kısmı sade ve yapması cidden basit, az şekerli , yumuşak ve hafif. İç dolgusu ve frosting (üstündeki krema kısmı) ise toplam 1 kutu süt kreması ve 4 farklı malzemeden oluşuyor. Bunlar; bitter , beyaz ve frambuazlı çikolata ve toz antep fıstığı. Açıkçası frambuazlı çikolatayı ilk kez denedim ve çok memnun kalmadım bir türlü katılaşmadı o yüzden eğer alacak olursanız diye çikolata miktarını artırıp yazıyorum buraya.  Muffin kalıplarına da değinmek istiyorum. Hangisi en iyi sonucu veriyor diye elimdeki çeşitli kalıplardan denedim, puan verdim:)
1.Kağıt kek kalıbı: Tüm marketlerde satılmaya başlayan minik ince kağıtlardan iki-üç kat kullandım ve muffin tepsime yerleştirdim. Sonuç 10 üz…

Ev Yapımı Az Şekerli Kayısı Marmelatı

Ambalajlı ürünlere karşı olduğumu daha önce defalarca bahsetmiştim sanırım. Gerçekten marketten aldığımız çoğu şeyin yararından çok zararı var. Bu yüzden elimizden geldiğince evde kendimiz yapmaya çalışalım.
Bu tarifi ister kahvaltılarda ister turta-kurabiyelerde dilediğimiz gibi kullanabiliriz. Mutfak Sanatları Akademisinde yaptığımız kayısılı linzer turta için buraya tıklayabilirsiniz :)

1 orta boy kavanoz marmelat için,
İhtiyaç Listesi:
Yarım kilo kayısı (ben şekerpare cinsi kullandım)
1 bardak şeker (200 ml'lik su bardağı)
1 parça karanfil
1 tatlı kaşığı limon suyu

Yapılışı:
1) Kayısıları rondoda çekip püre haline getirelim.
2) Şeker, karanfil ve püreyi geniş derin yapışmaz teflon bir tencereye koyup orta ateşte kaynamaya bırakalım.
3) Kaynayınca içine limon suyunu ekleyelim.
4) Ara ara karıştırarak dibinin tutmasını engelleyelim.
5) İyice suyunu çekip kıvamı istediğimiz gibi olunca altını kapatıp kavanozlara dolduralım.
6) Oda sıcaklığına gelince buzdolabına kaldıralım.

Afiyet …

Akdeniz Ekmeği / Focaccia

Mutfak Sanatları Akademisinde bu hafta ekmekler haftasıydı ve birbirinden leziz ekmekler yaptık. Hepsi çok besleyici ve katkı maddesiz. Üstelik evde de rahatlıkla yapabiliriz. 
İlk ekmeğim aslında ekmekten çok daha fazlası olan bir İtalyan ekmeği 'Focaccia'. Yani çeşnili, zeytinyağlı, hafif ve inanılmaz lezzetli kekimsi bir ekmek. Kahvaltılarda yiyebileceğimiz gibi çayın yanında atıştırmalık, bu güzel havalarda pikniğe götürmelik, misafirlerinize sunmalık bir ekmek. İçine yakışacağını düşündüğünüz dilediğiniz malzemeleri ekleyebilirsiniz.(soğan, sarımsak, çeşitli ot ve baharatlar)

Biraz da mayalardan bahsedip hemen tarife geçiyorum. Ekmek yaparken kuru ve yaş maya kullanıyorsak mutlaka bir miktar suyla açmalıyız yani çözdürmeliyiz. İnstant maya da buna gerek yok. Mayayı, tuz ve şeker öldüreceğinden doğrudan temas ettirmemeliyiz. Ayrıca maya çeşitlerinin yoğunluğu birbirinden farklı örneğin bir tarifte kuru maya yazıyor ama elinizde yaş maya varsa kullanacağımız miktarlar şöyle: 1…

İletişim

Ad

E-posta *

Mesaj *