Ana içeriğe atla

Tahinli Açma & Zeytinli Açma




AÇ-MA! Hamuru esnekliğinden ve çabuk toparlanması sebebiyle elinizle şekil verip siz açarken o sürekli kapandığından bu ismi almış sanırım:)

Pasta ve ekmekçilik kursunda hamurişi dersimizden bu tarif. Ne yalan söyleyeyim eğer orda öğrenmeseydim bu denli kolay olduğunu hiç denemeyebilirdim. Meğer hamurunuz güzel mayalandığı sürece hiç de korkmaya gerek yokmuş. Ah bu önyargılar:)

Malzemeler
  1. 250 gr un
  2. 25 gr zeytinyağı
  3. 125 gr ılık su (azar azar ilave edip kıvama göre ayarlayacağız)
  4. 1 yumurta
  5. 1 yemek kaşığı toz şeker
  6. 12 gr yaş maya
  7. 1 silme tatlı kaşığı tuz
  8. Üzeri için 1 yumurta sarısı
  9. İçi için dilediğiniz malzeme( tahin, zeytin ezmesi, peynir, çörek otu...)
Yapılışı
  • Yaş mayayı ılık su içinde eritin.
  • Yağ, un, yumurta, şeker ve tuzu ilave edin. Yumuşak bir hamur olsun.
  • Hamuru en az 5-6 dk yoğurun. 10 adet eşit bezelere bölün.Tezgahta mayalanmaya bırakın.
  • Bezeler 2 katı büyüklüğe ulaşınca tezgahınızı yağlayın ve bezeleri elinizle açın.
  • İçlerini neyle doldurmak istiyorsanız aynı sigara böreği yapar gibi malzemeyi koyun.
  • Tahin, zeytin ezmesi, nutella, peynir ne isterseniz koyabilirsiniz.
  • Rulolar yaparak hamuru kıvırmaya başlayın.Elinizde kıvırarak açma şeklini verin.
  • Üzerlerine yumurta sarısı sürün.
TAHİNLİ için üzerine toz şeker serpin.
ZEYTİNLİ veya PEYNİRLİ için üzerine çörek otu serpin.

180 derece fırında 20-25 dk pişirin.

Afiyetler!

 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Nutellalı Kurabiye / Nutella Cookies

Beyler bayanlar! Çikolata krizlerinin tedavisi için sizi buraya alayım :) Bol çikolatalı + Nutellalı kurabiyeye sanırım hiçbirimiz hayır diyemeyiz. Kocaman, içi akışkan, bu brownie tadında fındıklı kurabiyeler benim favorilerim arasında. Çikolata krizlerini önlemek için ortalama 9-10 adet kocaman kurabiyeler için buyrun malzemeler geliyor: İhtiyaç Listesi: 1 yumurta 3 yemek kaşığı şeker 2 tatlı kaşığı vanilya 4 yemek kaşığı tereyağı 160 gr çikolata 8-9 tatlı kaşığı Nutella 2 tatlı kaşığı kabartma tozu 1 su bardağı un Yarım su bardağı minik parçalara bölünmüş fındık (isteğe bağlı) Bir fiske tuz Hazırlanışı: Fırını 180 C'ye ayarlayalım ve bu muhteşem kurabiyeler için işe koyulalım! Çikolata ve tereyağını benmari usülü eritiyoruz. Fındıklarımızı ufak parçalara kesiyoruz. Derin bir kapta yumurta, şeker, vanilya ve tuzu yüksek devirde 2 dakika çırpıyoruz. Soğuyan çikolata karışımını da ilave edip düşük devirde homojen olana dek çırpıyoruz. Un ve kabartma tozu

En Güzel Damla Sakızlı Muhallebi

Uzuuuun bir aradan sonra tekrar merhaba! Öyle özlemişim ki blog yazmayı, dayanamadım geldim sonunda aranızdayım :) Bloga yazı girmediğim bu süre zarfında neler neler olmadı ki, hayatım epey bir değişti. Hepsi pozitif yönde olmasına rağmen yoğunluk ve değişime alışmak tabi biraz ayrı kalmamıza sebebiyet verdi :) Şimdi paylaşacağım tarif Alaçatı'daki meşhur sakızlı muhallebiyle kapışır. Kıvamı, kokusu, sakız aroması harika, yapılış pratikliği de artısı! Malzemeler 2 dolu yemek kaşığı tereyağı 2 dolu yemek kaşığı un 500 ml süt 1/2 su bardağı şeker 1 tatlı kaşığı damla sakızı macunu (Alaçatı'dan temin etmiştim, büyük marketlerde veya aktarlarda bulabilirsiniz. Yok ise 2-3 parça saf damla sakızını havanda dövüp ilave edebilirsiniz. ) Hazırlanışı Tereyağı ve unu güzelce kavuralım. Bu aşamada unun sadece ilk kokusu çıksın, rengini kahverengiye çevirmeyelim. Sütü azar azar ilave edip karıştıralım.  Şekeri de ekleyelim. Kaynamaya başlayıp göbek atınca sakız macun

Çikolatalı ve Frambuazlı En Islak Kek

Üstlerinin ıslak, tabana doğru bir türlü ıslanmayan kekler görmekten/yapmaktan hepimiz bıktık değil mi? Çok yakında MSA'da kendisinden eğitim alacağım Özge Şef 'e göre gerçek ıslak kek, içinde mutlaka benmari usülü eritilen çikolata barındırmalı. Yani aslında eskiden yediklerimiz üstlerini sütle ıslattığımız kakaolu keklermiş. Gelelim tarifin küçük ama önemli noktalarına. Öncelikle iyi kalite kuvertür (eritmelik) bitter çikolata kullanmanızı tavsiye ederim. Çünkü en çok onun tadını alacaksınız. Eğer illa sütlü kullanacağım diyorsanız tarifteki şeker miktarını azaltmanız yararınıza olur, çok şekerli ağza yapış yapış gelen sakızımsı bir şey elde ederseniz yoksa. Diğer bir nokta ise pişirme kısmı. Genelde kekin pişip pişmediğini anlamak için ortasına kürdan batırırız ıslak gelmiyorsa pişmiş demektir. Bu ıslak kekte onu yapmayacağız, zaten hamuru kalıba ince döktüğümüz için en fazla yarım saatte pişecek üstü hafif kıtır görünmeli, içi de erimiş çikolatadan dolayı ıslak olmal

İletişim

Ad

E-posta *

Mesaj *