Ana içeriğe atla

Cevizli ve Üzümlü Tam Buğday Ekmeği


Benim gibi içi malzeme bakımından zengin, yoğun dokulu ve doyurucu ekmekleri seviyorsanız bu tarifi mutlaka deneyin derim. Dilerseniz içindeki üzüm ve ceviz yerine farklı kuru yemişler de ekleyip çıkarabilirsiniz.

Ortalama 10-12 dilim ekmek için,
İhtiyaç Listesi:
225 gr un (ben yarısı tam buğday yarısı beyaz un kullandım)
175 ml ılık su
1.5 çay kaşığı kuru maya
Yarım çay kaşığı tuz
1 çorba kaşığı zeytinyağı veya erimiş tereyağı
Yarım su bardağı ceviz (irili ufaklı kırılmış)
Yarım su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm

Hazırlanışı:
1) Kuru üzümleri su dolu bir kasede bekletelim, yumuşasın.
2) Un ve tuzu harmanlayalım.
3) Yağı da ekleyip karıştıralım.
4) Suyu ve kuru mayayı ekleyip yoğuralım veya mikserin hamur çırpıcısı ile karıştıralım.
5) Hamur toplanınca ceviz ve üzümleri ekleyip karıştıralım.
6) Kabın ağzına streç naylon geçirip 1 saat mayalanmaya bırakalım.
7) Hamura elimizle ekmek şekli verip yağlanmış fırın tepsisine koyalım. Dilerseniz kalıba da dökebilirsiniz.
8) Önceden ısınmış 220 C fırında yaklaşık 10-15 dakika pişirip, ısıyı 190'a düşürelim. 20 dakika daha pişirelim.
9) Fırından alıp üzerine havlu örtelim ve dilimlemeden önce mutlaka oda sıcaklığında soğumasını bekleyelim.

Not:Eğer sıcakken dilimlersek bıçağın metal oluşu yüzünden ekmeğin içi nemlenip hamurlaşır.

Afiyet olsun!


mmm leziz...


Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Nutellalı Kurabiye / Nutella Cookies

Beyler bayanlar! Çikolata krizlerinin tedavisi için sizi buraya alayım :) Bol çikolatalı + Nutellalı kurabiyeye sanırım hiçbirimiz hayır diyemeyiz. Kocaman, içi akışkan, bu brownie tadında fındıklı kurabiyeler benim favorilerim arasında. Çikolata krizlerini önlemek için ortalama 9-10 adet kocaman kurabiyeler için buyrun malzemeler geliyor: İhtiyaç Listesi: 1 yumurta 3 yemek kaşığı şeker 2 tatlı kaşığı vanilya 4 yemek kaşığı tereyağı 160 gr çikolata 8-9 tatlı kaşığı Nutella 2 tatlı kaşığı kabartma tozu 1 su bardağı un Yarım su bardağı minik parçalara bölünmüş fındık (isteğe bağlı) Bir fiske tuz Hazırlanışı: Fırını 180 C'ye ayarlayalım ve bu muhteşem kurabiyeler için işe koyulalım! Çikolata ve tereyağını benmari usülü eritiyoruz. Fındıklarımızı ufak parçalara kesiyoruz. Derin bir kapta yumurta, şeker, vanilya ve tuzu yüksek devirde 2 dakika çırpıyoruz. Soğuyan çikolata karışımını da ilave edip düşük devirde homojen olana dek çırpıyoruz. Un ve kabartma tozu

En Güzel Damla Sakızlı Muhallebi

Uzuuuun bir aradan sonra tekrar merhaba! Öyle özlemişim ki blog yazmayı, dayanamadım geldim sonunda aranızdayım :) Bloga yazı girmediğim bu süre zarfında neler neler olmadı ki, hayatım epey bir değişti. Hepsi pozitif yönde olmasına rağmen yoğunluk ve değişime alışmak tabi biraz ayrı kalmamıza sebebiyet verdi :) Şimdi paylaşacağım tarif Alaçatı'daki meşhur sakızlı muhallebiyle kapışır. Kıvamı, kokusu, sakız aroması harika, yapılış pratikliği de artısı! Malzemeler 2 dolu yemek kaşığı tereyağı 2 dolu yemek kaşığı un 500 ml süt 1/2 su bardağı şeker 1 tatlı kaşığı damla sakızı macunu (Alaçatı'dan temin etmiştim, büyük marketlerde veya aktarlarda bulabilirsiniz. Yok ise 2-3 parça saf damla sakızını havanda dövüp ilave edebilirsiniz. ) Hazırlanışı Tereyağı ve unu güzelce kavuralım. Bu aşamada unun sadece ilk kokusu çıksın, rengini kahverengiye çevirmeyelim. Sütü azar azar ilave edip karıştıralım.  Şekeri de ekleyelim. Kaynamaya başlayıp göbek atınca sakız macun

Orman Meyveli Yaş Pasta

mmm... Muhteşem orman meyveli tatlıda hafif ekşiyi sevenler için gelsin bu tarif :) Yaş pasta yapımı kolay diyemem ama pandispanya tarifi hem kolay hem garanti. Kremasını değiştirerek de dilediğiniz pastayı yapabilirsiniz. Sade yapmak istiyorsanız kakaoyu çıkarıp yerine 20 gr (2 çorba kaşığı) un eklemelisiniz. Çıkardığımız miktarda eklemiyoruz çünkü kakao undan daha sıkı ve sert bir malzeme. Tarif uzun gibi görünebilir ama ben ayrıntılı anlattım o yüzden :) 18cm'lik kalıpta yaklaşık 10 dilim için, Kakaolu Pandispanya 4 yumurta akı 4 yumurta sarısı 150 gr toz şeker (3/4 su bardağı) 145 gr un (1 su bardağı) 2 gr kabartma tozu (yarım çay kaşığı) 30 gr kakao (1/3 su bardağından biraz az) 40 ml zeytinyağı (3 çorba kaşığı) 1) Yumurta sarılarını zeytinyağı ile karıştıralım. 2) Yumurta aklarını 1 dakika en yüksek devirde çırpalım köpük köpük olunca azar azar toz şekeri ekleyelim ve yine kar gibi olana dek çırpalım. 3) Yağlı karışıma yumurta aklarını spatula ile yedire

İletişim

Ad

E-posta *

Mesaj *