Ana içeriğe atla

Cevizli ve Üzümlü Tam Buğday Ekmeği


Benim gibi içi malzeme bakımından zengin, yoğun dokulu ve doyurucu ekmekleri seviyorsanız bu tarifi mutlaka deneyin derim. Dilerseniz içindeki üzüm ve ceviz yerine farklı kuru yemişler de ekleyip çıkarabilirsiniz.

Ortalama 10-12 dilim ekmek için,
İhtiyaç Listesi:
225 gr un (ben yarısı tam buğday yarısı beyaz un kullandım)
175 ml ılık su
1.5 çay kaşığı kuru maya
Yarım çay kaşığı tuz
1 çorba kaşığı zeytinyağı veya erimiş tereyağı
Yarım su bardağı ceviz (irili ufaklı kırılmış)
Yarım su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm

Hazırlanışı:
1) Kuru üzümleri su dolu bir kasede bekletelim, yumuşasın.
2) Un ve tuzu harmanlayalım.
3) Yağı da ekleyip karıştıralım.
4) Suyu ve kuru mayayı ekleyip yoğuralım veya mikserin hamur çırpıcısı ile karıştıralım.
5) Hamur toplanınca ceviz ve üzümleri ekleyip karıştıralım.
6) Kabın ağzına streç naylon geçirip 1 saat mayalanmaya bırakalım.
7) Hamura elimizle ekmek şekli verip yağlanmış fırın tepsisine koyalım. Dilerseniz kalıba da dökebilirsiniz.
8) Önceden ısınmış 220 C fırında yaklaşık 10-15 dakika pişirip, ısıyı 190'a düşürelim. 20 dakika daha pişirelim.
9) Fırından alıp üzerine havlu örtelim ve dilimlemeden önce mutlaka oda sıcaklığında soğumasını bekleyelim.

Not:Eğer sıcakken dilimlersek bıçağın metal oluşu yüzünden ekmeğin içi nemlenip hamurlaşır.

Afiyet olsun!


mmm leziz...


Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

En Güzel Damla Sakızlı Muhallebi

Uzuuuun bir aradan sonra tekrar merhaba! Öyle özlemişim ki blog yazmayı, dayanamadım geldim sonunda aranızdayım :) Bloga yazı girmediğim bu süre zarfında neler neler olmadı ki, hayatım epey bir değişti. Hepsi pozitif yönde olmasına rağmen yoğunluk ve değişime alışmak tabi biraz ayrı kalmamıza sebebiyet verdi :) Şimdi paylaşacağım tarif Alaçatı'daki meşhur sakızlı muhallebiyle kapışır. Kıvamı, kokusu, sakız aroması harika, yapılış pratikliği de artısı! Malzemeler 2 dolu yemek kaşığı tereyağı 2 dolu yemek kaşığı un 500 ml süt 1/2 su bardağı şeker 1 tatlı kaşığı damla sakızı macunu (Alaçatı'dan temin etmiştim, büyük marketlerde veya aktarlarda bulabilirsiniz. Yok ise 2-3 parça saf damla sakızını havanda dövüp ilave edebilirsiniz. ) Hazırlanışı Tereyağı ve unu güzelce kavuralım. Bu aşamada unun sadece ilk kokusu çıksın, rengini kahverengiye çevirmeyelim. Sütü azar azar ilave edip karıştıralım.  Şekeri de ekleyelim. Kaynamaya başlayıp göbek atınca sakız macun...

Vişne Dolgulu Kurabiye

Hellooo:) Nasılsınız bakalım. Her şey yolundadır umarım. 2018 hepimize çokça mutluluk getirir inşallah. Bu tarifim Mutfak Sanatları Akademisinden. Gittiğim Pasta ve Ekmekçilik kursu inanılmaz güzeldi! Ah keşke her güzel şeyin bir sonu olmasa. Malzemeler 250 gr un 80 gr toz şeker 140 gr tereyağı 1 yumurta sarısı Vişne dolgu için: 100 gr vişne 20 gr toz şeker 3 gr nişasta Yapılışı Hamu malzemelerini karıştırıp streç filme sarın ve buzdolabında 20 dk. bekletin. Hamuru yoğururken mümkün olduğunca avucun kemik kısmı ile bastırın böylece avuç içi sıcaklığı hamura geçmeyecek ve içindeki tereyağı ısınmayacak vee kurabiyemiz pişerken çatlamayacak. Vişne ile şekeri tavada kaynatın. Nişastayı yarım çay bardağı kadar soğuk suda çözdürün sosa ilave edin. Peltemsi kıvam alınca ocaktan alın. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alın. Aynı içli köfte yapar gibi ortasını oyarak içine vişneli sostan 1 adet vişne gelecek şekilde koyun ve kapatın. Bu kısım biraz zor ama birkaç...

İletişim

Ad

E-posta *

Mesaj *