Ana içeriğe atla

Muzlu ve Çikolata Parçalı Muffin


Dünyanın en güzel malzemelerini bir araya getirdim! Muz, çikolata, ceviz, tarçın daha ne olsun:) Bu güzel muffinler görünüşünde çok belli olmasa da iki katmandan oluşuyor yani muz dışında bu saydığım malzemeleri arasına ve en üstüne serpiyoruz, hafif karamelize olmalarını sağlıyoruz.

Aşağıdaki ölçülerden-muffin kalıbının büyüklüğüne bağlı olarak değişeceğini düşünürsek-ortalama 16-18 adet muffin çıkıyor. 

İhtiyaç Listesi:
Hamuru için:
1.5 su bardağı un
1/2 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı vanilya
1 çay kaşığı karbonat (yoksa kabartma tozu kullanın)
1/2 çay kaşığı tuz
1/2 su bardağı şeker
60 gr tereyağı (yaklaşık yarım paket)
1 yumurta
1.5 su bardağı muz püresi (Yaklaşık 3 küçük Anamur muzu)
3 yemek kaşığı yoğurt (çok sulu kısmından olmasın)

Üstü ve arasının karamelize olması için:
1/2 yemek kaşığı tarçın
1/4 su bardağı esmer şeker 
3/4 su bardağı ufak parçalara ayrılmış çikolata (isteğe bağlı)
1/2 su bardağı ufak parçalara ayrılmış ceviz (isteğe bağlı)

Hazırlanışı:
Fırınımızı 220 Cye ayarlıyoruz. Bir kapta kuru malzemeleri yani unu, kabartma tozu, karbonatı, vanilyayı, tarçını, tuzu harmanlıyoruz. Tabi ki unu elemeyi unutmayalım. Muzu blender'da çekiyoruz. Başka bir kapta ara ve üstü için olan tüm malzemeleri (tarçın, esmer şeker, çikolata ve cevizi karıştırıyoruz) 

 Bir diğer kapta ise tereyağı ve şekeri 3-4 dakika çırpıyoruz yumurtayı ilave edip 1-2 dakika daha çırpıyoruz. Yoğurdu ve püreyi ekleyip düşük devirde birbirlerine karışmalarını sağlıyoruz. Son olarak unlu karışımı da ekleyip mikseri bir kenara bırakıp spatula ile birkaç kez karıştırıp kalıplara 1'er kaşık koyuyoruz. Üzerine çikolatalı karışımı ekleyip yeniden hamur koyup en üste yine çikolatalı karışımdan serpiyoruz. Fırına verip 5 dakika 220 C'de daha sonrak 15-20 dakika 180 C'de pişiriyoruz.

Not: Dilerseniz fotoğrafların üzerine tıklayıp daha büyük ve net şekilde yapılış aşamalarını görüntüleyebilirsiniz.

Bon appetit!

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rengarenk Cupcakeler // 4 Farklı Krema ile İçi Dolgulu Cupcake

Sanırım mutfağa girip tatlı bir şeyler yapmadan duramıyorum. Oysa kendime söz vermiştim şu kurs başlayana dek tatlı yapıp yemiyim diye :(  Mutfağım adeta bir savaş alanı olsa da değdi sanırım, o kadar kaloriden bahsetmiyorum bile. Ne yapayım, her şey sizler için :p
Gelelim bu güzel pazar cupcakelerine.. Kek kısmı sade ve yapması cidden basit, az şekerli , yumuşak ve hafif. İç dolgusu ve frosting (üstündeki krema kısmı) ise toplam 1 kutu süt kreması ve 4 farklı malzemeden oluşuyor. Bunlar; bitter , beyaz ve frambuazlı çikolata ve toz antep fıstığı. Açıkçası frambuazlı çikolatayı ilk kez denedim ve çok memnun kalmadım bir türlü katılaşmadı o yüzden eğer alacak olursanız diye çikolata miktarını artırıp yazıyorum buraya.  Muffin kalıplarına da değinmek istiyorum. Hangisi en iyi sonucu veriyor diye elimdeki çeşitli kalıplardan denedim, puan verdim:)
1.Kağıt kek kalıbı: Tüm marketlerde satılmaya başlayan minik ince kağıtlardan iki-üç kat kullandım ve muffin tepsime yerleştirdim. Sonuç 10 üz…

Ev Yapımı Az Şekerli Kayısı Marmelatı

Ambalajlı ürünlere karşı olduğumu daha önce defalarca bahsetmiştim sanırım. Gerçekten marketten aldığımız çoğu şeyin yararından çok zararı var. Bu yüzden elimizden geldiğince evde kendimiz yapmaya çalışalım.
Bu tarifi ister kahvaltılarda ister turta-kurabiyelerde dilediğimiz gibi kullanabiliriz. Mutfak Sanatları Akademisinde yaptığımız kayısılı linzer turta için buraya tıklayabilirsiniz :)

1 orta boy kavanoz marmelat için,
İhtiyaç Listesi:
Yarım kilo kayısı (ben şekerpare cinsi kullandım)
1 bardak şeker (200 ml'lik su bardağı)
1 parça karanfil
1 tatlı kaşığı limon suyu

Yapılışı:
1) Kayısıları rondoda çekip püre haline getirelim.
2) Şeker, karanfil ve püreyi geniş derin yapışmaz teflon bir tencereye koyup orta ateşte kaynamaya bırakalım.
3) Kaynayınca içine limon suyunu ekleyelim.
4) Ara ara karıştırarak dibinin tutmasını engelleyelim.
5) İyice suyunu çekip kıvamı istediğimiz gibi olunca altını kapatıp kavanozlara dolduralım.
6) Oda sıcaklığına gelince buzdolabına kaldıralım.

Afiyet …

Akdeniz Ekmeği / Focaccia

Mutfak Sanatları Akademisinde bu hafta ekmekler haftasıydı ve birbirinden leziz ekmekler yaptık. Hepsi çok besleyici ve katkı maddesiz. Üstelik evde de rahatlıkla yapabiliriz. 
İlk ekmeğim aslında ekmekten çok daha fazlası olan bir İtalyan ekmeği 'Focaccia'. Yani çeşnili, zeytinyağlı, hafif ve inanılmaz lezzetli kekimsi bir ekmek. Kahvaltılarda yiyebileceğimiz gibi çayın yanında atıştırmalık, bu güzel havalarda pikniğe götürmelik, misafirlerinize sunmalık bir ekmek. İçine yakışacağını düşündüğünüz dilediğiniz malzemeleri ekleyebilirsiniz.(soğan, sarımsak, çeşitli ot ve baharatlar)

Biraz da mayalardan bahsedip hemen tarife geçiyorum. Ekmek yaparken kuru ve yaş maya kullanıyorsak mutlaka bir miktar suyla açmalıyız yani çözdürmeliyiz. İnstant maya da buna gerek yok. Mayayı, tuz ve şeker öldüreceğinden doğrudan temas ettirmemeliyiz. Ayrıca maya çeşitlerinin yoğunluğu birbirinden farklı örneğin bir tarifte kuru maya yazıyor ama elinizde yaş maya varsa kullanacağımız miktarlar şöyle: 1…

İletişim

Ad

E-posta *

Mesaj *