Ana içeriğe atla

Kayısı Marmelatlı Linzer Tart



Dilerseniz tart/turta şeklinde dilerseniz parçalara ayırarak kurabiye şeklinde servis edebileceğiniz ağızda dağılan kayısılı, mis kokulu bir tarif geliyor :) Kayısı sevmeyenler başka meyvelerin marmelatını kullanabilir tabi ki. Ben evde kendim yaptığım marmelatı kullandım, siz de öyle yapmak isterseniz lütfen buraya tıklayın :)

Yaklaşık 15-16 adet orta boy kurabiye için,
İhtiyaç Listesi
200 gr un (Yaklaşık 2 su bardağı)
125 gr tereyağı (soğuk)
2 yumurta sarısı
60 gr pudra şekeri (3/4 su bardağı)
60 gr toz badem veya fındık (3/4 su bardağı)
Yarım tatlı kaşığı tarçın
İç Harcı:
3/4 su bardağı kayısı marmelatı
1 yumurta akı

Hazırlanışı:
1) Un ve pudra şekerini derin bir kaba eleyelim.
2) Tereyağını ekleyip parmak uçlarımızla unlu karışımla karıştıralım ve ufalayarak kırıntı haline getirelim. Veya rondoda çekelim.
3) Yumurta sarısı, toz badem ve tarçını da ekleyip hamuru homojen hale getirelim.
4) Yoğurma metodumuz şu şekilde olmalı: Hamuru top yapıp 2'ye bölelim. Parçaları üst üste koyup avuç içimizle bastıralım tek hamur haline getirelim ve tekrar 2'ye bölüp aynı işlemi 7-8 defa tekrarlayalım.
Bu şekilde yapmamızın sebebi hamurun pişince gevrek kalması için yapısındaki gluteni ortaya çıkarmamak.
5) Hamuru streç filme sarıp buzdolabında 20-25 dakika dinlendirelim.
6) Hamurun yarısını buzdolabından çıkarıp merdane ile yarım cm. kalınlığında yuvarlak veya kare şeklinde açalım ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye koyalım.
7) Önceden ısınmış 180 C fırında üzeri hafif kızarana dek yaklaşık 10-15 dakika pişirelim.
8) Fırından tepsiyi çıkaralım ve tartın hafif ılıyınca üzerine kayısı marmelatını sürelim.
9) Buzdolabından hamurun kalan kısmını çıkaralım ve yumurta akıyla karıştırıp mikserle çırpalım.
10) Sıkma torbasına veya yoksa herhangi bir poşeti delip tartın üzerine istediğimiz şekilde sıkalım.
11) Tekrar fırına koyup üzeri kızarana dek yaklaşık 20 dkk pişirelim.
12) Soğuyunca dilediğimiz şekilde dilimleyelim, isterseniz pudra şekeri de serpebilirsiniz ama marmelatınız yeterince tatlıysa gerek olacağını sanmıyorum.

Afiyet olsun!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

En Güzel Damla Sakızlı Muhallebi

Uzuuuun bir aradan sonra tekrar merhaba! Öyle özlemişim ki blog yazmayı, dayanamadım geldim sonunda aranızdayım :) Bloga yazı girmediğim bu süre zarfında neler neler olmadı ki, hayatım epey bir değişti. Hepsi pozitif yönde olmasına rağmen yoğunluk ve değişime alışmak tabi biraz ayrı kalmamıza sebebiyet verdi :) Şimdi paylaşacağım tarif Alaçatı'daki meşhur sakızlı muhallebiyle kapışır. Kıvamı, kokusu, sakız aroması harika, yapılış pratikliği de artısı! Malzemeler 2 dolu yemek kaşığı tereyağı 2 dolu yemek kaşığı un 500 ml süt 1/2 su bardağı şeker 1 tatlı kaşığı damla sakızı macunu (Alaçatı'dan temin etmiştim, büyük marketlerde veya aktarlarda bulabilirsiniz. Yok ise 2-3 parça saf damla sakızını havanda dövüp ilave edebilirsiniz. ) Hazırlanışı Tereyağı ve unu güzelce kavuralım. Bu aşamada unun sadece ilk kokusu çıksın, rengini kahverengiye çevirmeyelim. Sütü azar azar ilave edip karıştıralım.  Şekeri de ekleyelim. Kaynamaya başlayıp göbek atınca sakız macun

Magnolia Puding

2010 yılı Bodrum tatilimde Cookshop'la tanışmama rağmen çok sonradan İstanbul'a açıldığında deneyip mekanın müdavimi olmama sebep olan Magnolia puding...  Normalde her yemeğin/tatlının evde yapılması taraftarı değilim. Bazı özel yiyecekler doğduğu yerde yenmelidir diye düşünüyorum.(Mesela tantuni:)) Orjinal adı Magnolia Bakery's Banana Pudding olan bu tarifin anavatanı Amerika'da, Magnolia Bakery isimli pastacı.(incelemek isteyenler için  http://www.magnoliabakery.com/  )Umarım bir gün yolum oralara düşer de hem bu pudingi hem de birbirinden güzel cupcake'lerini yerim:) Gelelim benim tarife...  İhtiyaç Listesi: 4 yemek kaşığı un 1 su bardağı toz şeker 1 litre süt 2 adet yumurta sarısı 1 kutu süt kreması (200 ml) 3 dolu yemek kaşığı buğday nişastası 1 paket vanilya 1 paket cici bebe bisküvisi 3-4 adet muz (isteğe göre) 10-12 adet çilek (isteğe göre) Hazırlanışı: Yumurta, şeker, süt, nişasta, vanilya ve unu çırpıcı yardımıyla karış

Portakal Ağaçları İçinde Kahvaltı

Bu haftasonu sizlere tatlı yapamadım, onun yerine mis gibi bir kahvaltı mekanı paylaşıyorum. Mersin'e arabayla 15 dakika uzaklıkta bulunan Çavak Köyü'nde tertemiz havası ve yeşillikler içinde kahvaltı yapabileceğiniz, malzemeleri taze ve %100 doğal olan bu şirin yerimizin adı 'Irmak Restaurant'. Mersinli arkadaşlarımın yanısıra başka şehirlerde oturan takipçilerimin de yolu bir gün oralara düşerse mutlaka uğramasını tavsiye ediyorum. Şimdi gelelim fotoğraflara ve detaylar hakkındaki yorumlara:) 3 dakika içinde donatılan masamızda bir kuş sütü eksikti! Her şey son derece temiz, lezzetli ve en önemlisi de tazeydi. 6 kişi gitmemize rağmen çeşit o kadar fazla ve porsiyonlar büyük olduğu için sofradakileri bitiremedik, üstelik ben önden bir posta yiyip 2.temiz tabağa geçtiğim halde :) Şimdi masadaki yiyeceklerin bir kısmından bahsedeyim... Taze sıcacık pide ve yufka ekmeği ile yaptığımız kahvaltıya demlikte kocaman bir çaydanlık eşlik ediyor. (Çayları ben do

İletişim

Ad

E-posta *

Mesaj *