Ana içeriğe atla

Kayısı Marmelatlı Linzer Tart



Dilerseniz tart/turta şeklinde dilerseniz parçalara ayırarak kurabiye şeklinde servis edebileceğiniz ağızda dağılan kayısılı, mis kokulu bir tarif geliyor :) Kayısı sevmeyenler başka meyvelerin marmelatını kullanabilir tabi ki. Ben evde kendim yaptığım marmelatı kullandım, siz de öyle yapmak isterseniz lütfen buraya tıklayın :)

Yaklaşık 15-16 adet orta boy kurabiye için,
İhtiyaç Listesi
200 gr un (Yaklaşık 2 su bardağı)
125 gr tereyağı (soğuk)
2 yumurta sarısı
60 gr pudra şekeri (3/4 su bardağı)
60 gr toz badem veya fındık (3/4 su bardağı)
Yarım tatlı kaşığı tarçın
İç Harcı:
3/4 su bardağı kayısı marmelatı
1 yumurta akı

Hazırlanışı:
1) Un ve pudra şekerini derin bir kaba eleyelim.
2) Tereyağını ekleyip parmak uçlarımızla unlu karışımla karıştıralım ve ufalayarak kırıntı haline getirelim. Veya rondoda çekelim.
3) Yumurta sarısı, toz badem ve tarçını da ekleyip hamuru homojen hale getirelim.
4) Yoğurma metodumuz şu şekilde olmalı: Hamuru top yapıp 2'ye bölelim. Parçaları üst üste koyup avuç içimizle bastıralım tek hamur haline getirelim ve tekrar 2'ye bölüp aynı işlemi 7-8 defa tekrarlayalım.
Bu şekilde yapmamızın sebebi hamurun pişince gevrek kalması için yapısındaki gluteni ortaya çıkarmamak.
5) Hamuru streç filme sarıp buzdolabında 20-25 dakika dinlendirelim.
6) Hamurun yarısını buzdolabından çıkarıp merdane ile yarım cm. kalınlığında yuvarlak veya kare şeklinde açalım ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye koyalım.
7) Önceden ısınmış 180 C fırında üzeri hafif kızarana dek yaklaşık 10-15 dakika pişirelim.
8) Fırından tepsiyi çıkaralım ve tartın hafif ılıyınca üzerine kayısı marmelatını sürelim.
9) Buzdolabından hamurun kalan kısmını çıkaralım ve yumurta akıyla karıştırıp mikserle çırpalım.
10) Sıkma torbasına veya yoksa herhangi bir poşeti delip tartın üzerine istediğimiz şekilde sıkalım.
11) Tekrar fırına koyup üzeri kızarana dek yaklaşık 20 dkk pişirelim.
12) Soğuyunca dilediğimiz şekilde dilimleyelim, isterseniz pudra şekeri de serpebilirsiniz ama marmelatınız yeterince tatlıysa gerek olacağını sanmıyorum.

Afiyet olsun!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Vişne Dolgulu Kurabiye

Hellooo:) Nasılsınız bakalım. Her şey yolundadır umarım. 2018 hepimize çokça mutluluk getirir inşallah. Bu tarifim Mutfak Sanatları Akademisinden. Gittiğim Pasta ve Ekmekçilik kursu inanılmaz güzeldi! Ah keşke her güzel şeyin bir sonu olmasa. Malzemeler 250 gr un 80 gr toz şeker 140 gr tereyağı 1 yumurta sarısı Vişne dolgu için: 100 gr vişne 20 gr toz şeker 3 gr nişasta Yapılışı Hamu malzemelerini karıştırıp streç filme sarın ve buzdolabında 20 dk. bekletin. Hamuru yoğururken mümkün olduğunca avucun kemik kısmı ile bastırın böylece avuç içi sıcaklığı hamura geçmeyecek ve içindeki tereyağı ısınmayacak vee kurabiyemiz pişerken çatlamayacak. Vişne ile şekeri tavada kaynatın. Nişastayı yarım çay bardağı kadar soğuk suda çözdürün sosa ilave edin. Peltemsi kıvam alınca ocaktan alın. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alın. Aynı içli köfte yapar gibi ortasını oyarak içine vişneli sostan 1 adet vişne gelecek şekilde koyun ve kapatın. Bu kısım biraz zor ama birkaç...

En Güzel Damla Sakızlı Muhallebi

Uzuuuun bir aradan sonra tekrar merhaba! Öyle özlemişim ki blog yazmayı, dayanamadım geldim sonunda aranızdayım :) Bloga yazı girmediğim bu süre zarfında neler neler olmadı ki, hayatım epey bir değişti. Hepsi pozitif yönde olmasına rağmen yoğunluk ve değişime alışmak tabi biraz ayrı kalmamıza sebebiyet verdi :) Şimdi paylaşacağım tarif Alaçatı'daki meşhur sakızlı muhallebiyle kapışır. Kıvamı, kokusu, sakız aroması harika, yapılış pratikliği de artısı! Malzemeler 2 dolu yemek kaşığı tereyağı 2 dolu yemek kaşığı un 500 ml süt 1/2 su bardağı şeker 1 tatlı kaşığı damla sakızı macunu (Alaçatı'dan temin etmiştim, büyük marketlerde veya aktarlarda bulabilirsiniz. Yok ise 2-3 parça saf damla sakızını havanda dövüp ilave edebilirsiniz. ) Hazırlanışı Tereyağı ve unu güzelce kavuralım. Bu aşamada unun sadece ilk kokusu çıksın, rengini kahverengiye çevirmeyelim. Sütü azar azar ilave edip karıştıralım.  Şekeri de ekleyelim. Kaynamaya başlayıp göbek atınca sakız macun...

Ev Yapımı Az Şekerli Kayısı Marmelatı

Ambalajlı ürünlere karşı olduğumu daha önce defalarca bahsetmiştim sanırım. Gerçekten marketten aldığımız çoğu şeyin yararından çok zararı var. Bu yüzden elimizden geldiğince evde kendimiz yapmaya çalışalım. Bu tarifi ister kahvaltılarda ister turta-kurabiyelerde dilediğimiz gibi kullanabiliriz. Mutfak Sanatları Akademisinde yaptığımız kayısılı linzer turta için buraya tıklayabilirsiniz :) 1 orta boy kavanoz marmelat için, İhtiyaç Listesi: Yarım kilo kayısı (ben şekerpare cinsi kullandım) 1 bardak şeker (200 ml'lik su bardağı) 1 parça karanfil 1 tatlı kaşığı limon suyu Yapılışı: 1) Kayısıları rondoda çekip püre haline getirelim. 2) Şeker, karanfil ve püreyi geniş derin yapışmaz teflon bir tencereye koyup orta ateşte kaynamaya bırakalım. 3) Kaynayınca içine limon suyunu ekleyelim. 4) Ara ara karıştırarak dibinin tutmasını engelleyelim. 5) İyice suyunu çekip kıvamı istediğimiz gibi olunca altını kapatıp kavanozlara dolduralım. 6) Oda sıcaklığına gelince buzdolabına...

İletişim

Ad

E-posta *

Mesaj *