Ana içeriğe atla

Kayısı Marmelatlı Linzer Tart



Dilerseniz tart/turta şeklinde dilerseniz parçalara ayırarak kurabiye şeklinde servis edebileceğiniz ağızda dağılan kayısılı, mis kokulu bir tarif geliyor :) Kayısı sevmeyenler başka meyvelerin marmelatını kullanabilir tabi ki. Ben evde kendim yaptığım marmelatı kullandım, siz de öyle yapmak isterseniz lütfen buraya tıklayın :)

Yaklaşık 15-16 adet orta boy kurabiye için,
İhtiyaç Listesi
200 gr un (Yaklaşık 2 su bardağı)
125 gr tereyağı (soğuk)
2 yumurta sarısı
60 gr pudra şekeri (3/4 su bardağı)
60 gr toz badem veya fındık (3/4 su bardağı)
Yarım tatlı kaşığı tarçın
İç Harcı:
3/4 su bardağı kayısı marmelatı
1 yumurta akı

Hazırlanışı:
1) Un ve pudra şekerini derin bir kaba eleyelim.
2) Tereyağını ekleyip parmak uçlarımızla unlu karışımla karıştıralım ve ufalayarak kırıntı haline getirelim. Veya rondoda çekelim.
3) Yumurta sarısı, toz badem ve tarçını da ekleyip hamuru homojen hale getirelim.
4) Yoğurma metodumuz şu şekilde olmalı: Hamuru top yapıp 2'ye bölelim. Parçaları üst üste koyup avuç içimizle bastıralım tek hamur haline getirelim ve tekrar 2'ye bölüp aynı işlemi 7-8 defa tekrarlayalım.
Bu şekilde yapmamızın sebebi hamurun pişince gevrek kalması için yapısındaki gluteni ortaya çıkarmamak.
5) Hamuru streç filme sarıp buzdolabında 20-25 dakika dinlendirelim.
6) Hamurun yarısını buzdolabından çıkarıp merdane ile yarım cm. kalınlığında yuvarlak veya kare şeklinde açalım ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye koyalım.
7) Önceden ısınmış 180 C fırında üzeri hafif kızarana dek yaklaşık 10-15 dakika pişirelim.
8) Fırından tepsiyi çıkaralım ve tartın hafif ılıyınca üzerine kayısı marmelatını sürelim.
9) Buzdolabından hamurun kalan kısmını çıkaralım ve yumurta akıyla karıştırıp mikserle çırpalım.
10) Sıkma torbasına veya yoksa herhangi bir poşeti delip tartın üzerine istediğimiz şekilde sıkalım.
11) Tekrar fırına koyup üzeri kızarana dek yaklaşık 20 dkk pişirelim.
12) Soğuyunca dilediğimiz şekilde dilimleyelim, isterseniz pudra şekeri de serpebilirsiniz ama marmelatınız yeterince tatlıysa gerek olacağını sanmıyorum.

Afiyet olsun!

Bu blogdaki popüler yayınlar

Revani , Bir Saray Tatlısı

MSA tariflerinden biri daha! Benim için revani=anne tatlısı. Bu yüzden evde hiç yapmayı denememiştim:) Tüm annelerin çok güzel yaptığı kökeni çook eskiye dayanan şerbetli bir kek.  Buyrun, bu tatlıyı bir de profesyonel tarifi ile yapalım..

Not:Biz bayabüyük bir tepside yaptık eğer ordu doyurmayacaksanız aşağıdaki ölçülerin yarısı ile yapın derim:)

35*45 cm büyük dikdörtgen baklava tepsisi için,
İhtiyaç Listesi:
200 gr un (1,5 su bardağı)
400 gr toz şeker (2 su bardağı)
250 gr irmik
4 yumurta
200 gr yoğurt (3/4 su bardağından biraz fazla)
150 ml sıvı yağ (3/4 su bardağı)
6 gr karbonat (3/4 tatlı kaşığı)
6 gr kabartma tozu (1,5 tatlı kaşığı)
Toz antep fıstığı veya hindistan cevizi (süslemek için)

Şerbeti için:
700 gr toz şeker (3,5 su bardağı)
1 lt su (5 su bardağı)
Yarım limon suyu

Hazırlanışı:
1) Şekerle yumurtayı 5 dakika en yüksek devirde mikserle çırpalım.
2) Yoğurt ve sıvıyağı ekleyelim biraz daha karıştıralım.
3) Un, karbonat, kabartma tozu, irmiği de ekleyip 1-2 dakika daha karıştı…

Çikolatalı ve Frambuazlı En Islak Kek

Üstlerinin ıslak, tabana doğru bir türlü ıslanmayan kekler görmekten/yapmaktan hepimiz bıktık değil mi? Çok yakında MSA'da kendisinden eğitim alacağım Özge Şef'e göre gerçek ıslak kek, içinde mutlaka benmari usülü eritilen çikolata barındırmalı. Yani aslında eskiden yediklerimiz üstlerini sütle ıslattığımız kakaolu keklermiş.

Gelelim tarifin küçük ama önemli noktalarına. Öncelikle iyi kalite kuvertür (eritmelik) bitter çikolata kullanmanızı tavsiye ederim. Çünkü en çok onun tadını alacaksınız. Eğer illa sütlü kullanacağım diyorsanız tarifteki şeker miktarını azaltmanız yararınıza olur, çok şekerli ağza yapış yapış gelen sakızımsı bir şey elde ederseniz yoksa. Diğer bir nokta ise pişirme kısmı. Genelde kekin pişip pişmediğini anlamak için ortasına kürdan batırırız ıslak gelmiyorsa pişmiş demektir. Bu ıslak kekte onu yapmayacağız, zaten hamuru kalıba ince döktüğümüz için en fazla yarım saatte pişecek üstü hafif kıtır görünmeli, içi de erimiş çikolatadan dolayı ıslak olmalı.

Art…

Elma ve Tarçınlı Magnolia // Karışık Magnolia

Cookshop, Magnolia çeşitlerine bir yenisini ekler de ben eklemez miyim :) Denedim, çok başarılı buldum ve evde hemen yapmaya çalıştım. Sonuç: Mükemmel! Elma-tarçın ve hatta ceviz üçlüsünü seviyorsanız mutlaka bu tarifi denemelisiniz. Ben bu kez kase yerine büyük kare borcamda karışık magnolia hazırlayıp Cookshop tarzı tabaklarda sunum yaptım. Yemesi ve servis etmesi daha zevkli. Pudingi muhallebi kıvamı aldıktan sonra biraz daha pişirip kıvamını artırıyoruz.
Not: Siz de benim gibi karışık yapacak iseniz aşağıda meyveli kısımdaki miktarları azaltabilirsiniz ve Onun yerine çilek ve muz ekleyebilirsiniz.
İhtiyaç Listesi: 4 yemek kaşığı un 1 su bardağı toz şeker 1 litre süt 2 adet yumurta sarısı 1 kutu süt kreması (200 ml) 3 dolu çorba kaşığı buğday veya mısır nişastası 1 paket vanilya 1 paket cici bebe bisküvisi Meyveli kısmı: 3 elma (ben yumuşak ve daha tatlı olduğu için sarı elma kullandım 3 çorba kaşığı şeker  (çok şekerli istemiyorsanız azar azar koyup tadına bakarak ayarlayabilirsiniz…

İletişim

Ad

E-posta *

Mesaj *