Ana içeriğe atla

Elmalı Turta (Elmalı Kurabiye)




Elmalı kurabiye hemen hemen herkesin bayılarak yediği, ağızda dağılmasıyla birlikte; tarçın,elma ve cevizin birleşip damaklara bayram ettirdiği türden bir kurabiye. Bana çocukluğumu hatırlattığı için de ayrı bir severim kendisini. Tarif pek çok yerde aynı olduğu için paylaşıp paylaşmamakta kararsız kaldım. İş yerimdeki arkadaşlarıma da götürdüm ve aldığım geri dönüşler sonucu paylaşmadan edemedim."Planlamacılığı bırakıp pastacı mı olcaksın?" tepkileriyle de karşılaşmadım değil :) Mesleğimi çok seviyorum ama fikir de fena değil hani :)

Ben bu tarifi hem turta hem de kurabiye olarak kullandım, kalıbınız veya bir borcama turta şeklinde en alta hamuru yayıp içini hazırlayacağımız iç ile doldurup üzerini yine hamur parçaları ile kapatabilirsiniz veya aşağıda anlattığım şekilde kurabiye olarak da yapabilirsiniz.




Ortalama 20 adet elmalı kurabiye için
İhtiyaç Listesi:
70 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
3 elma
3/4 küçük çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta
1 paket vanilya ya da limon kabuğu rendesi
1 paket kabartma tozu
2  dolu çorba kaşığı yoğurt
3.5 bardak un
1/2 su bardağı şeker (iç malzeme için)
1/2 su bardağı şeker (hamur için)
İsteğe göre yarım su bardağı çekilmiş ceviz
1 tatlı kaşığı tarçın

Üstü için pudra şekeri

Hazırlanışı:



Önce yumurta ve şekeri iki üç dakika karıştıralım üzerine küp küp doğradığımız tereyağını, sıvı yağ ve yoğurdu ekleyip iyice karıştıralım, tereyağı biraz erisin içinde.

Unu da eleyerek yavaş yavaş ilave edelim,ardından kabartma tozu ve vanilyayı ekleyelim. Hamur kıvamına gelene dek yoğuralım.





Hamuru bir kenarda bekletip iç malzemelerin hazırlığına başlayalım. Elmaları soyup rendeleyelim ocağa şekerle birlikte koyalım, 2-3 dakika tavada döndürüp rondoda çektiğimiz cevizi ve tarçını ilave edelim, altını kapatıp soğumaya bırakalım.






Hamurdan aldığımız parçalardan beze yapıp merdane yardımı ile açalım bıçak ile sekize bölelim içlerine elmalı karışımdan koyup saralım.

180 C önceden ısınmış fırında üstü kızarana dek pişirelim.

Pişince fırından çıkarım soğumaya bırakalım ve pudra şekerlerini mutlaka soğuyunca süzgeç yardımıyla eleyip üzerlerine serpelim.

Bon Appetit!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

En Güzel Damla Sakızlı Muhallebi

Uzuuuun bir aradan sonra tekrar merhaba! Öyle özlemişim ki blog yazmayı, dayanamadım geldim sonunda aranızdayım :) Bloga yazı girmediğim bu süre zarfında neler neler olmadı ki, hayatım epey bir değişti. Hepsi pozitif yönde olmasına rağmen yoğunluk ve değişime alışmak tabi biraz ayrı kalmamıza sebebiyet verdi :) Şimdi paylaşacağım tarif Alaçatı'daki meşhur sakızlı muhallebiyle kapışır. Kıvamı, kokusu, sakız aroması harika, yapılış pratikliği de artısı! Malzemeler 2 dolu yemek kaşığı tereyağı 2 dolu yemek kaşığı un 500 ml süt 1/2 su bardağı şeker 1 tatlı kaşığı damla sakızı macunu (Alaçatı'dan temin etmiştim, büyük marketlerde veya aktarlarda bulabilirsiniz. Yok ise 2-3 parça saf damla sakızını havanda dövüp ilave edebilirsiniz. ) Hazırlanışı Tereyağı ve unu güzelce kavuralım. Bu aşamada unun sadece ilk kokusu çıksın, rengini kahverengiye çevirmeyelim. Sütü azar azar ilave edip karıştıralım.  Şekeri de ekleyelim. Kaynamaya başlayıp göbek atınca sakız macun

Cevizli ve Üzümlü Tam Buğday Ekmeği

Benim gibi içi malzeme bakımından zengin, yoğun dokulu ve doyurucu ekmekleri seviyorsanız bu tarifi mutlaka deneyin derim. Dilerseniz içindeki üzüm ve ceviz yerine farklı kuru yemişler de ekleyip çıkarabilirsiniz. Ortalama 10-12 dilim ekmek için, İhtiyaç Listesi: 225 gr un (ben yarısı tam buğday yarısı beyaz un kullandım) 175 ml ılık su 1.5 çay kaşığı kuru maya Yarım çay kaşığı tuz 1 çorba kaşığı zeytinyağı veya erimiş tereyağı Yarım su bardağı ceviz (irili ufaklı kırılmış) Yarım su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm Hazırlanışı: 1) Kuru üzümleri su dolu bir kasede bekletelim, yumuşasın. 2) Un ve tuzu harmanlayalım. 3) Yağı da ekleyip karıştıralım. 4) Suyu ve kuru mayayı ekleyip yoğuralım veya mikserin hamur çırpıcısı ile karıştıralım. 5) Hamur toplanınca ceviz ve üzümleri ekleyip karıştıralım. 6) Kabın ağzına streç naylon geçirip 1 saat mayalanmaya bırakalım. 7) Hamura elimizle ekmek şekli verip yağlanmış fırın tepsisine koyalım. Dilerseniz kalıba da dökebilirsiniz.

Çikolatalı Vişneli Tart

Biliyorum çikolatayı çok seviyorsunuz... MSA'da tart haftasından bir tarif daha:) Portakallı pie 'a nispeten daha kolay. Dilerseniz vişne yerine frambuaz da kullanabilirsiniz. Hayal gücümüzü kullanalım ki gelişsin! 18 cm çapında kalıp için (8 kişilik) İhtiyaç Listesi: Tart kısmı için: 200 gr un (1.5 su bardağından 1 parmak eksik) 130 gr tereyağı (soğuk) 1 yumurta sarısı 20 gr toz şeker (2 çorba kaşığı) 1 çorba kaşığı su İç Dolgusu için: 150 ml süt kreması 200 gr sütlü çikolata (minik parçalara ayrılmış) 40 gr tereyağı 1 yumurta sarısı 1 yumurta 100 gr vişne (suyu süzülmüş) Hazırlanışı: 1)  Tart kısmını hazırlayıp ön pişirme yapacağız. Bunun için un ve tereyağını parmak uçlarımızla ufalayarak crumble (minik kırıntılar) haline getirelim. Büyük tereyağı parçaları kalmamalı. Sonra şekeri de ilave edip parmak uçlarımızla ufalayalım. Crumble metodunu aşağıdaki linke tıklayarak izleyebilirsiniz. http://www.youtube.com/watch?v=ZQM5cxLczy0 2) Yumurta sarısı

İletişim

Ad

E-posta *

Mesaj *