Ana içeriğe atla

Elmalı Turta (Elmalı Kurabiye)




Elmalı kurabiye hemen hemen herkesin bayılarak yediği, ağızda dağılmasıyla birlikte; tarçın,elma ve cevizin birleşip damaklara bayram ettirdiği türden bir kurabiye. Bana çocukluğumu hatırlattığı için de ayrı bir severim kendisini. Tarif pek çok yerde aynı olduğu için paylaşıp paylaşmamakta kararsız kaldım. İş yerimdeki arkadaşlarıma da götürdüm ve aldığım geri dönüşler sonucu paylaşmadan edemedim."Planlamacılığı bırakıp pastacı mı olcaksın?" tepkileriyle de karşılaşmadım değil :) Mesleğimi çok seviyorum ama fikir de fena değil hani :)

Ben bu tarifi hem turta hem de kurabiye olarak kullandım, kalıbınız veya bir borcama turta şeklinde en alta hamuru yayıp içini hazırlayacağımız iç ile doldurup üzerini yine hamur parçaları ile kapatabilirsiniz veya aşağıda anlattığım şekilde kurabiye olarak da yapabilirsiniz.




Ortalama 20 adet elmalı kurabiye için
İhtiyaç Listesi:
70 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
3 elma
3/4 küçük çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta
1 paket vanilya ya da limon kabuğu rendesi
1 paket kabartma tozu
2  dolu çorba kaşığı yoğurt
3.5 bardak un
1/2 su bardağı şeker (iç malzeme için)
1/2 su bardağı şeker (hamur için)
İsteğe göre yarım su bardağı çekilmiş ceviz
1 tatlı kaşığı tarçın

Üstü için pudra şekeri

Hazırlanışı:



Önce yumurta ve şekeri iki üç dakika karıştıralım üzerine küp küp doğradığımız tereyağını, sıvı yağ ve yoğurdu ekleyip iyice karıştıralım, tereyağı biraz erisin içinde.

Unu da eleyerek yavaş yavaş ilave edelim,ardından kabartma tozu ve vanilyayı ekleyelim. Hamur kıvamına gelene dek yoğuralım.





Hamuru bir kenarda bekletip iç malzemelerin hazırlığına başlayalım. Elmaları soyup rendeleyelim ocağa şekerle birlikte koyalım, 2-3 dakika tavada döndürüp rondoda çektiğimiz cevizi ve tarçını ilave edelim, altını kapatıp soğumaya bırakalım.






Hamurdan aldığımız parçalardan beze yapıp merdane yardımı ile açalım bıçak ile sekize bölelim içlerine elmalı karışımdan koyup saralım.

180 C önceden ısınmış fırında üstü kızarana dek pişirelim.

Pişince fırından çıkarım soğumaya bırakalım ve pudra şekerlerini mutlaka soğuyunca süzgeç yardımıyla eleyip üzerlerine serpelim.

Bon Appetit!

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rengarenk Cupcakeler // 4 Farklı Krema ile İçi Dolgulu Cupcake

Sanırım mutfağa girip tatlı bir şeyler yapmadan duramıyorum. Oysa kendime söz vermiştim şu kurs başlayana dek tatlı yapıp yemiyim diye :(  Mutfağım adeta bir savaş alanı olsa da değdi sanırım, o kadar kaloriden bahsetmiyorum bile. Ne yapayım, her şey sizler için :p
Gelelim bu güzel pazar cupcakelerine.. Kek kısmı sade ve yapması cidden basit, az şekerli , yumuşak ve hafif. İç dolgusu ve frosting (üstündeki krema kısmı) ise toplam 1 kutu süt kreması ve 4 farklı malzemeden oluşuyor. Bunlar; bitter , beyaz ve frambuazlı çikolata ve toz antep fıstığı. Açıkçası frambuazlı çikolatayı ilk kez denedim ve çok memnun kalmadım bir türlü katılaşmadı o yüzden eğer alacak olursanız diye çikolata miktarını artırıp yazıyorum buraya.  Muffin kalıplarına da değinmek istiyorum. Hangisi en iyi sonucu veriyor diye elimdeki çeşitli kalıplardan denedim, puan verdim:)
1.Kağıt kek kalıbı: Tüm marketlerde satılmaya başlayan minik ince kağıtlardan iki-üç kat kullandım ve muffin tepsime yerleştirdim. Sonuç 10 üz…

Ev Yapımı Az Şekerli Kayısı Marmelatı

Ambalajlı ürünlere karşı olduğumu daha önce defalarca bahsetmiştim sanırım. Gerçekten marketten aldığımız çoğu şeyin yararından çok zararı var. Bu yüzden elimizden geldiğince evde kendimiz yapmaya çalışalım.
Bu tarifi ister kahvaltılarda ister turta-kurabiyelerde dilediğimiz gibi kullanabiliriz. Mutfak Sanatları Akademisinde yaptığımız kayısılı linzer turta için buraya tıklayabilirsiniz :)

1 orta boy kavanoz marmelat için,
İhtiyaç Listesi:
Yarım kilo kayısı (ben şekerpare cinsi kullandım)
1 bardak şeker (200 ml'lik su bardağı)
1 parça karanfil
1 tatlı kaşığı limon suyu

Yapılışı:
1) Kayısıları rondoda çekip püre haline getirelim.
2) Şeker, karanfil ve püreyi geniş derin yapışmaz teflon bir tencereye koyup orta ateşte kaynamaya bırakalım.
3) Kaynayınca içine limon suyunu ekleyelim.
4) Ara ara karıştırarak dibinin tutmasını engelleyelim.
5) İyice suyunu çekip kıvamı istediğimiz gibi olunca altını kapatıp kavanozlara dolduralım.
6) Oda sıcaklığına gelince buzdolabına kaldıralım.

Afiyet …

Akdeniz Ekmeği / Focaccia

Mutfak Sanatları Akademisinde bu hafta ekmekler haftasıydı ve birbirinden leziz ekmekler yaptık. Hepsi çok besleyici ve katkı maddesiz. Üstelik evde de rahatlıkla yapabiliriz. 
İlk ekmeğim aslında ekmekten çok daha fazlası olan bir İtalyan ekmeği 'Focaccia'. Yani çeşnili, zeytinyağlı, hafif ve inanılmaz lezzetli kekimsi bir ekmek. Kahvaltılarda yiyebileceğimiz gibi çayın yanında atıştırmalık, bu güzel havalarda pikniğe götürmelik, misafirlerinize sunmalık bir ekmek. İçine yakışacağını düşündüğünüz dilediğiniz malzemeleri ekleyebilirsiniz.(soğan, sarımsak, çeşitli ot ve baharatlar)

Biraz da mayalardan bahsedip hemen tarife geçiyorum. Ekmek yaparken kuru ve yaş maya kullanıyorsak mutlaka bir miktar suyla açmalıyız yani çözdürmeliyiz. İnstant maya da buna gerek yok. Mayayı, tuz ve şeker öldüreceğinden doğrudan temas ettirmemeliyiz. Ayrıca maya çeşitlerinin yoğunluğu birbirinden farklı örneğin bir tarifte kuru maya yazıyor ama elinizde yaş maya varsa kullanacağımız miktarlar şöyle: 1…

İletişim

Ad

E-posta *

Mesaj *