Ana içeriğe atla

Elmalı Turta (Elmalı Kurabiye)




Elmalı kurabiye hemen hemen herkesin bayılarak yediği, ağızda dağılmasıyla birlikte; tarçın,elma ve cevizin birleşip damaklara bayram ettirdiği türden bir kurabiye. Bana çocukluğumu hatırlattığı için de ayrı bir severim kendisini. Tarif pek çok yerde aynı olduğu için paylaşıp paylaşmamakta kararsız kaldım. İş yerimdeki arkadaşlarıma da götürdüm ve aldığım geri dönüşler sonucu paylaşmadan edemedim."Planlamacılığı bırakıp pastacı mı olcaksın?" tepkileriyle de karşılaşmadım değil :) Mesleğimi çok seviyorum ama fikir de fena değil hani :)

Ben bu tarifi hem turta hem de kurabiye olarak kullandım, kalıbınız veya bir borcama turta şeklinde en alta hamuru yayıp içini hazırlayacağımız iç ile doldurup üzerini yine hamur parçaları ile kapatabilirsiniz veya aşağıda anlattığım şekilde kurabiye olarak da yapabilirsiniz.




Ortalama 20 adet elmalı kurabiye için
İhtiyaç Listesi:
70 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
3 elma
3/4 küçük çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta
1 paket vanilya ya da limon kabuğu rendesi
1 paket kabartma tozu
2  dolu çorba kaşığı yoğurt
3.5 bardak un
1/2 su bardağı şeker (iç malzeme için)
1/2 su bardağı şeker (hamur için)
İsteğe göre yarım su bardağı çekilmiş ceviz
1 tatlı kaşığı tarçın

Üstü için pudra şekeri

Hazırlanışı:



Önce yumurta ve şekeri iki üç dakika karıştıralım üzerine küp küp doğradığımız tereyağını, sıvı yağ ve yoğurdu ekleyip iyice karıştıralım, tereyağı biraz erisin içinde.

Unu da eleyerek yavaş yavaş ilave edelim,ardından kabartma tozu ve vanilyayı ekleyelim. Hamur kıvamına gelene dek yoğuralım.





Hamuru bir kenarda bekletip iç malzemelerin hazırlığına başlayalım. Elmaları soyup rendeleyelim ocağa şekerle birlikte koyalım, 2-3 dakika tavada döndürüp rondoda çektiğimiz cevizi ve tarçını ilave edelim, altını kapatıp soğumaya bırakalım.






Hamurdan aldığımız parçalardan beze yapıp merdane yardımı ile açalım bıçak ile sekize bölelim içlerine elmalı karışımdan koyup saralım.

180 C önceden ısınmış fırında üstü kızarana dek pişirelim.

Pişince fırından çıkarım soğumaya bırakalım ve pudra şekerlerini mutlaka soğuyunca süzgeç yardımıyla eleyip üzerlerine serpelim.

Bon Appetit!

Bu blogdaki popüler yayınlar

Revani , Bir Saray Tatlısı

MSA tariflerinden biri daha! Benim için revani=anne tatlısı. Bu yüzden evde hiç yapmayı denememiştim:) Tüm annelerin çok güzel yaptığı kökeni çook eskiye dayanan şerbetli bir kek.  Buyrun, bu tatlıyı bir de profesyonel tarifi ile yapalım..

Not:Biz bayabüyük bir tepside yaptık eğer ordu doyurmayacaksanız aşağıdaki ölçülerin yarısı ile yapın derim:)

35*45 cm büyük dikdörtgen baklava tepsisi için,
İhtiyaç Listesi:
200 gr un (1,5 su bardağı)
400 gr toz şeker (2 su bardağı)
250 gr irmik
4 yumurta
200 gr yoğurt (3/4 su bardağından biraz fazla)
150 ml sıvı yağ (3/4 su bardağı)
6 gr karbonat (3/4 tatlı kaşığı)
6 gr kabartma tozu (1,5 tatlı kaşığı)
Toz antep fıstığı veya hindistan cevizi (süslemek için)

Şerbeti için:
700 gr toz şeker (3,5 su bardağı)
1 lt su (5 su bardağı)
Yarım limon suyu

Hazırlanışı:
1) Şekerle yumurtayı 5 dakika en yüksek devirde mikserle çırpalım.
2) Yoğurt ve sıvıyağı ekleyelim biraz daha karıştıralım.
3) Un, karbonat, kabartma tozu, irmiği de ekleyip 1-2 dakika daha karıştı…

Rengarenk Cupcakeler // 4 Farklı Krema ile İçi Dolgulu Cupcake

Sanırım mutfağa girip tatlı bir şeyler yapmadan duramıyorum. Oysa kendime söz vermiştim şu kurs başlayana dek tatlı yapıp yemiyim diye :(  Mutfağım adeta bir savaş alanı olsa da değdi sanırım, o kadar kaloriden bahsetmiyorum bile. Ne yapayım, her şey sizler için :p
Gelelim bu güzel pazar cupcakelerine.. Kek kısmı sade ve yapması cidden basit, az şekerli , yumuşak ve hafif. İç dolgusu ve frosting (üstündeki krema kısmı) ise toplam 1 kutu süt kreması ve 4 farklı malzemeden oluşuyor. Bunlar; bitter , beyaz ve frambuazlı çikolata ve toz antep fıstığı. Açıkçası frambuazlı çikolatayı ilk kez denedim ve çok memnun kalmadım bir türlü katılaşmadı o yüzden eğer alacak olursanız diye çikolata miktarını artırıp yazıyorum buraya.  Muffin kalıplarına da değinmek istiyorum. Hangisi en iyi sonucu veriyor diye elimdeki çeşitli kalıplardan denedim, puan verdim:)
1.Kağıt kek kalıbı: Tüm marketlerde satılmaya başlayan minik ince kağıtlardan iki-üç kat kullandım ve muffin tepsime yerleştirdim. Sonuç 10 üz…

Elma ve Tarçınlı Magnolia // Karışık Magnolia

Cookshop, Magnolia çeşitlerine bir yenisini ekler de ben eklemez miyim :) Denedim, çok başarılı buldum ve evde hemen yapmaya çalıştım. Sonuç: Mükemmel! Elma-tarçın ve hatta ceviz üçlüsünü seviyorsanız mutlaka bu tarifi denemelisiniz. Ben bu kez kase yerine büyük kare borcamda karışık magnolia hazırlayıp Cookshop tarzı tabaklarda sunum yaptım. Yemesi ve servis etmesi daha zevkli. Pudingi muhallebi kıvamı aldıktan sonra biraz daha pişirip kıvamını artırıyoruz.
Not: Siz de benim gibi karışık yapacak iseniz aşağıda meyveli kısımdaki miktarları azaltabilirsiniz ve Onun yerine çilek ve muz ekleyebilirsiniz.
İhtiyaç Listesi: 4 yemek kaşığı un 1 su bardağı toz şeker 1 litre süt 2 adet yumurta sarısı 1 kutu süt kreması (200 ml) 3 dolu çorba kaşığı buğday veya mısır nişastası 1 paket vanilya 1 paket cici bebe bisküvisi Meyveli kısmı: 3 elma (ben yumuşak ve daha tatlı olduğu için sarı elma kullandım 3 çorba kaşığı şeker  (çok şekerli istemiyorsanız azar azar koyup tadına bakarak ayarlayabilirsiniz…

İletişim

Ad

E-posta *

Mesaj *