Ana içeriğe atla

Elmalı Turta (Elmalı Kurabiye)




Elmalı kurabiye hemen hemen herkesin bayılarak yediği, ağızda dağılmasıyla birlikte; tarçın,elma ve cevizin birleşip damaklara bayram ettirdiği türden bir kurabiye. Bana çocukluğumu hatırlattığı için de ayrı bir severim kendisini. Tarif pek çok yerde aynı olduğu için paylaşıp paylaşmamakta kararsız kaldım. İş yerimdeki arkadaşlarıma da götürdüm ve aldığım geri dönüşler sonucu paylaşmadan edemedim."Planlamacılığı bırakıp pastacı mı olcaksın?" tepkileriyle de karşılaşmadım değil :) Mesleğimi çok seviyorum ama fikir de fena değil hani :)

Ben bu tarifi hem turta hem de kurabiye olarak kullandım, kalıbınız veya bir borcama turta şeklinde en alta hamuru yayıp içini hazırlayacağımız iç ile doldurup üzerini yine hamur parçaları ile kapatabilirsiniz veya aşağıda anlattığım şekilde kurabiye olarak da yapabilirsiniz.




Ortalama 20 adet elmalı kurabiye için
İhtiyaç Listesi:
70 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
3 elma
3/4 küçük çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta
1 paket vanilya ya da limon kabuğu rendesi
1 paket kabartma tozu
2  dolu çorba kaşığı yoğurt
3.5 bardak un
1/2 su bardağı şeker (iç malzeme için)
1/2 su bardağı şeker (hamur için)
İsteğe göre yarım su bardağı çekilmiş ceviz
1 tatlı kaşığı tarçın

Üstü için pudra şekeri

Hazırlanışı:



Önce yumurta ve şekeri iki üç dakika karıştıralım üzerine küp küp doğradığımız tereyağını, sıvı yağ ve yoğurdu ekleyip iyice karıştıralım, tereyağı biraz erisin içinde.

Unu da eleyerek yavaş yavaş ilave edelim,ardından kabartma tozu ve vanilyayı ekleyelim. Hamur kıvamına gelene dek yoğuralım.





Hamuru bir kenarda bekletip iç malzemelerin hazırlığına başlayalım. Elmaları soyup rendeleyelim ocağa şekerle birlikte koyalım, 2-3 dakika tavada döndürüp rondoda çektiğimiz cevizi ve tarçını ilave edelim, altını kapatıp soğumaya bırakalım.






Hamurdan aldığımız parçalardan beze yapıp merdane yardımı ile açalım bıçak ile sekize bölelim içlerine elmalı karışımdan koyup saralım.

180 C önceden ısınmış fırında üstü kızarana dek pişirelim.

Pişince fırından çıkarım soğumaya bırakalım ve pudra şekerlerini mutlaka soğuyunca süzgeç yardımıyla eleyip üzerlerine serpelim.

Bon Appetit!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kayısı Marmelatlı Linzer Tart

Dilerseniz tart/turta şeklinde dilerseniz parçalara ayırarak kurabiye şeklinde servis edebileceğiniz ağızda dağılan kayısılı, mis kokulu bir tarif geliyor :) Kayısı sevmeyenler başka meyvelerin marmelatını kullanabilir tabi ki. Ben evde kendim yaptığım marmelatı kullandım, siz de öyle yapmak isterseniz lütfen  buraya tıklayın  :) Yaklaşık 15-16 adet orta boy kurabiye için, İhtiyaç Listesi 200 gr un (Yaklaşık 2 su bardağı) 125 gr tereyağı (soğuk) 2 yumurta sarısı 60 gr pudra şekeri (3/4 su bardağı) 60 gr toz badem veya fındık (3/4 su bardağı) Yarım tatlı kaşığı tarçın İç Harcı: 3/4 su bardağı kayısı marmelatı 1 yumurta akı Hazırlanışı: 1) Un ve pudra şekerini derin bir kaba eleyelim. 2) Tereyağını ekleyip parmak uçlarımızla unlu karışımla karıştıralım ve ufalayarak kırıntı haline getirelim. Veya rondoda çekelim. 3) Yumurta sarısı, toz badem ve tarçını da ekleyip hamuru homojen hale getirelim. 4) Yoğurma metodumuz şu şekilde olmalı: Hamuru top yapıp 2...

Revani , Bir Saray Tatlısı

MSA tariflerinden biri daha! Benim için revani=anne tatlısı. Bu yüzden evde hiç yapmayı denememiştim:) Tüm annelerin çok güzel yaptığı kökeni çook eskiye dayanan şerbetli bir kek.  Buyrun, bu tatlıyı bir de profesyonel tarifi ile yapalım.. Not: Biz baya   büyük bir tepside yaptık eğer ordu doyurmayacaksanız aşağıdaki ölçülerin yarısı ile yapın derim:) 35*45 cm büyük dikdörtgen baklava tepsisi için, İhtiyaç Listesi: 200 gr un (1,5 su bardağı) 400 gr toz şeker (2 su bardağı) 250 gr irmik 4 yumurta 200 gr yoğurt (3/4 su bardağından biraz fazla) 150 ml sıvı yağ (3/4 su bardağı) 6 gr karbonat (3/4 tatlı kaşığı) 6 gr kabartma tozu (1,5 tatlı kaşığı) Toz antep fıstığı veya hindistan cevizi (süslemek için) Şerbeti için: 700 gr toz şeker (3,5 su bardağı) 1 lt su (5 su bardağı) Yarım limon suyu Hazırlanışı: 1) Şekerle yumurtayı 5 dakika en yüksek devirde mikserle çırpalım. 2) Yoğurt ve sıvıyağı ekleyelim biraz daha karıştıralım. 3) Un, karbonat, kabartma tozu,...

Şekerpare

Haftasonu tatilime şerbetli bir tatlı yiyerek enerjik başlayayım dedim, malzemeleri bulması kolay, yapması da bir o kadar zahmetsiz bir tatlı olan şekerpare için buyrun size denenmiş, onaylanmış tarif! Hazırlama Süresi:30 dakika (hamurun dinlenmesi dahil) Pişme Süresi:20 dakika Yaklaşık 12-14 adet şekerpare için, İhtiyaç Listesi: 125 gr tereyağı (buzdolabından yeni çıkmış, soğuk olmalı) 2 su bardağı un 2 yemek kaşığı irmik 1 yumurta 5 yemek kaşığı pudra şekeri (çok dolu olmasına gerek yok) 1 paket vanilya 2 çay kaşığı kabartma tozu Birkaç damla limon suyu ve limon kabuğu rendesi (yumurta kokusunu alsın diye, çok az) Şerbeti için: 2,5 su bardağı su 2 su bardağı şeker Hazırlanışı: 1) Fırınımızı 180 C'de ısıtalım. 2) Geniş bir kabın içine un, pudra şekeri, limon kabuğu rendesi, kabartma tozu, vanilya ve irmiği alıp karıştıralım. 3) Ortasında bir boşluk oluşturup çırpılmış yumurtayı dökelim ve üzerine soğuk tereyağını küp küp doğrayalım. Parmak uçlarımızla yav...

İletişim

Ad

E-posta *

Mesaj *